Jak zrobić makaron z cukinii? Co jeszcze warto wiedzieć?
Makarony to jedne z najczęściej wybieranych dań. Nic dziwnego, są łatwe w przygotowaniu, a przy tym są smaczne i można wyczarować naprawdę wiele różnych propozycji, zmieniając tylko lekko składniki lub zioła. Jednak wiele osób ze względu na dietę rezygnuje z tradycyjnego makaronu i szuka lepszego zastępstwa. Okazuje się, że pomocny może być przygotowany na bazie warzyw makaron, który ma nie tylko mniej kalorii, ale również bardzo dużo witamin.
Jak zrobić makaron z cukinii? To niezwykle proste, potrzebować będziesz jedynie obieraczki do cukinii. Sprawdzi się spiralizer (spiralna tarka) lub tarka typu Julienne. Jeśli ich nie posiadasz, możesz użyć zwykłej obieraczki do warzyw i przygotować grubszy makaron. Gdy cukinia będzie już pokrojona w paski, możesz ją zblanszować i podawać z ulubionym sosem lub podsmażyć na patelni z ziołami i parmezanem.
Przepis na makaron z cukinii sprawdzi się dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej, którzy chcą nieco odchudzić swoje ulubione dania. Domowy makaron z cukinii jest nie tylko smaczny, ale także bardzo łatwy. Można go zrobić samodzielnie w domu, nawet gdy nie posiada się specjalnych strugaczek. Jaki jest sprawdzony przepis na cukiniowy makaron i z czym podawać, go najlepiej? Wspaniale łączy się z sosem pomidorowym i mięsem mielonym. Można też użyć go do stworzenia prostej carbonary. Wspaniale komponuje się z pesto z suszonych pomidorów. Można też podsmażyć go na oliwie z czosnkiem, parmezanem i pomidorkami koktajlowymi. Choć prosty, jest bardzo smaczny. Makaron z cukinii wymaga zaledwie chwili gotowania. Po wrzuceniu do wrzącej wody wystarczą tak naprawdę 3 minuty i makaron jest gotowy. Dobrym sposobem przygotowania jest również wrzucenie wstążek do gorącego sosu i wspólne podgrzewanie przez kilka minut. Dzięki temu jest doskonałym wyborem na ekspresowy obiad. Wstążki możesz przygotować też wcześniej, by potem wrzucić je do sosu.
Teraz gdy już wiesz, jak się robi smaczny makaron z cukinii, możesz po niego sięgać na co dzień. To dobry zamiennik dla tradycyjnego makaronu zawiera niezbyt dużo kalorii, za to sporo witamin i błonnika rozpuszczalnego. Stanowi doskonały pomysł na lekki lunch, czy treściwą kolację. Makaron ten jest najlepszy zwłaszcza z dużą ilością smacznego sosu.
Dobrze, by cukinia gościła w menu na co dzień. Cukinia to warzywo zaliczane do produktów niskokalorycznych. W miąższu tych warzyw znajduje się m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B oraz witaminy A, C i K. Pozytywnie wpływa na trawienie, odkwasza organizm, wzmacnia układ odpornościowy, redukuje stres, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Choć cukinia może kojarzyć się tylko z dodatkiem do dań z makaronów sama też może nim być. Idealnie sprawdza się właśnie w formie długich i cienkich nitek, ale również grubego makaronu. Cienkie wstążki doskonale sprawdzają się do pesto, czy delikatnego sosu na bazie warzyw. Natomiast gruby makaron najlepiej sprawdza się w połączeniu z gęstymi mięsnymi sosami, a także tymi na bazie śmietany.