Przepis na pstrąga krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek, rozmaryn, koper
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska

Posiekaj koperek i ząbek czosnku i wymieszaj z masłem oraz szczyptą soli i pieprzu.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Na foli aluminiowej wyłóż filet z pstrąga i posmaruj masłem.

Obok ryby połóż gałązkę rozmarynu i zawiń folię.

Piecz pstrąga przez 20 minut.

W połowie rozetnij i rozchyl folię, aby trochę zarumienić rybę.

Pieczony filet z pstrąga na drewnianej desce do krojenia. Obok znajdują się zioła i sztućce.
Pstrąg
Koszt przygotowania dania
12.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
212 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Pstrąg - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pstrągu

Pstrąg tęczowy to ryba drapieżna, która żywi się małymi rybkami, żabami i owadami. Żyją w rzekach bogatych w tlen. Pstrąg tęczowy pochodzi z Ameryki Północnej, a z czasem został rozprzestrzeniony na cały świat. W Polsce pstrąga tęczowego w największej ilości hoduje się na Pomorzu i jest to najczęściej hodowany w celach konsumpcyjnych gatunek tej ryby. Jego mięso ma barwę od jasnoróżowej po czerwoną. Kolor w dużej mierze uzależniony jest od sposobu karmienia ryb.

Kupując w sklepie, wybieraj ryby z certyfikatem ASC, który potwierdza, że hodowla tej ryby była prowadzona w sposób zrównoważony. ASC (The Aquaculture Stewardship Council) to niezależna organizacja, która została założona w 2010 roku przez WWF (World Wide Fund for Nature) i IDH (Holenderska Inicjatywa Zrównoważonego Handlu) i ma na celu zapewnienia specjalnego programu certyfikacji i etykietowania dla ryb. Standardy przyznawanego przez tę organizację certyfikatu obejmują zarówno aspekty środowiskowe, jak i społeczne związane z rybołówstwem.

Pstrąga można dostać w wielu różnych wersjach od ryby w całości do filetów. Ryba ze skórą można upiec nie tylko w piekarniku, ale też na grillu. Przepis na pstrąga jest bardzo łatwy. Wyjaśnianie jak zrobić pstrąga zaczynamy, nie od ryby, ale od dodatków. W mojej wersji pstrąg pieczony jest z masłem czosnkowym z koperkiem i cytryną. Zaczynamy od posiekania koperku i czosnku. Dodajemy je do miękkiego masła, razem ze szczyptą soli i pieprzu i dokładnie mieszamy. Cytrynę sparzamy i kroimy w plasterki.

To jak przygotować pstrąga do pieczenia zależy od tego, jaką mamy rybę. Jeżeli ma ona łuski to należy je usunąć przy pomocy skrobaka do ryb lub zwykłego noża. Jeżeli ryba nie ma łusek, to można przejść do części o tym, jak przyrządzić pstrąga. Jest to bardzo łatwe. Wystarczy położyć rybę na folii aluminiowej, posmarować w środku powstałym masłem koperkowo-czosnkowym, a na wierzchu ułożyć plasterki cytryny. Teraz zawijamy folię, tak aby ryba była szczelnie w nią zapakowana i pieczemy. To jak upiec rybę w pewnym trochę zależy od ciebie. Możesz piec ją cały czas w folii lub rozciąć folię około 10 minut przed końcem, aby skórka się zarumieniła.

Taki pieczony pstrąg jest idealny na obiad, w towarzystwie świeżych warzyw i gotowanych ziemniaczków.

Wartości odżywcze pstrąga

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - pstrąg kcal
Białko
19.17 g
24.92 g
Fenyloalanina
0.79 mg
1.03 mg

Węglowodany w pstrągu

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
0.00 g
0.00 g
Węglowodany przyswajalne
0.00 g
0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
9.06 g
11.78 g
Tłuszcze nasycone
4.69 g
6.10 g
Tłuszcze nienasycone
4.37 g
5.68 g
Tłuszcze jednonasycone
2.80 g
3.65 g
Tłuszcze wielonasycone
1.57 g
2.04 g
Cholesterol
65.00 mg
84.50 mg

Witaminy w przepisie na pstrąga

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A
107.08 µg (mcg)
139.20 µg (mcg)
Witamina B6
0.33 mg
0.43 mg
Witamina B12
4.14 µg (mcg)
5.38 µg (mcg)
Witamina C
2.79 mg
3.62 mg
Witamina D
15.29 µg (mcg)
19.88 µg (mcg)
Witamina E
2.34 mg
3.04 mg
Retinol
106.58 µg (mcg)
138.55 µg (mcg)
Tiamina
0.12 mg
0.15 mg
Ryboflawina
0.09 mg
0.11 mg
Niacyna
5.36 mg
6.96 mg
Foliany
10.69 µg (mcg)
13.90 µg (mcg)
Beta karoten
6.08 µg (mcg)
7.90 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pstrąga

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
49.46 mg
64.30 mg
Potas
363.42 mg
472.45 mg
Wapń
24.96 mg
32.45 mg
Fosfor
218.23 mg
283.70 mg
Magnez
24.12 mg
31.35 mg
Żelazo
0.30 mg
0.39 mg
Cynk
0.44 mg
0.57 mg
Miedź
0.05 mg
0.06 mg
Mangan
0.01 mg
0.01 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pstrąga 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pstrągu

Lista alergenów dla pstrąga przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pstrąg tęczowy filet
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania pstrąga

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pstrąg tęczowy filet
250 g
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 250 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na pstrąga
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.6% osób