Przepis na jajecznicę z tofu krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, szczypiorek
To będzie niezbędne
patelnia duża, drewniana łyżka, widelec

Cebulę pokrój w kostkę.

Tofu odsącz z zalewy i owiń w ręcznik papierowy by dodatkowo usunąć z niego wilgoć. Możesz też docisnąć czymś ciężkim i zostawić na 10 minut.

Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć cebulę i rozgniecione widelcem tofu. Wszystko razem podsmaż doprawiając solą i pieprzem.

Do miseczki wbij jajka i dodaj łyżkę szczypiorku.

Jajka wlej na patelnie i smaż mieszając, aż jajka się zetną.

Podawaj z pieczywem pełnoziarnistym oraz sałatką ze świeżych warzyw.

Jajecznica z tofu na patelni z sałatką ze świeżych warzyw w tle
Jajecznica z tofu
Koszt przygotowania dania
7.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
218 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
15

Jajecznica z tofu - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o jajecznicy z tofu

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednio odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.

Jajecznica z tofu to dobra odmiana tradycyjnych śniadań. Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dlatego nasz przepis na jajecznicę z tofu sugeruje roślinny dodatek, dzięki czemu ta potrawa będzie pyszna i wegetariańska.

Tofu to produkt powstający poprzez koagulację (krzepnięcie) mleka sojowego. Jest to też jedno z częściej wybieranych produktów kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, ze względu na swoje bogactwo w białko. Jest produktem bogatym w wapń, fosfor i żelazo. Dlatego to świetne rozwiązanie dla osób, które chciałyby jeść posiłki bez mięsa. Też za to upodobały go sobie kraje azjatyckie, które używają mniej mleka krowiego w swojej kuchni.

Nasz pomysł na wykorzystanie tofu na pewno przypadnie Wam do gustu, a ta pyszna jajecznica zostanie w Waszej kuchni na dłużej.

Jeśli jeszcze zastanawiasz się jak zrobić jajecznicę z tofu to odsyłam do przepisu wyżej i życzę smacznego!

Wartości odżywcze jajecznicy z tofu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kalorie)
136.83 kcal
218.93 kcal
Białko
10.01 g
16.02 g

Węglowodany w jajecznicy z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany
1.74 g
2.78 g
Węglowodany przyswajalne
1.51 g
2.42 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.22 g
0.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz
9.93 g
15.88 g
Tłuszcze nasycone
4.56 g
7.29 g
Tłuszcze nienasycone
5.37 g
8.59 g
Tłuszcze jednonasycone
3.34 g
5.34 g
Tłuszcze wielonasycone
2.03 g
3.25 g
Cholesterol
235.67 mg
377.07 mg

Witaminy w przepisie na jajecznicę z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A
121.11 µg (mcg)
193.78 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.54 µg (mcg)
0.87 µg (mcg)
Witamina C
0.64 mg
1.03 mg
Witamina D
1.22 µg (mcg)
1.96 µg (mcg)
Witamina E
0.72 mg
1.15 mg
Retinol
120.67 µg (mcg)
193.07 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.30 mg
0.48 mg
Niacyna
0.11 mg
0.18 mg
Foliany
34.47 µg (mcg)
55.16 µg (mcg)
Beta karoten
5.44 µg (mcg)
8.71 µg (mcg)
Brak danych dla: tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na jajecznicę z tofu

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód
89.11 mg
142.58 mg
Potas
130.25 mg
208.40 mg
Wapń
133.47 mg
213.56 mg
Fosfor
150.44 mg
240.71 mg
Magnez
16.50 mg
26.40 mg
Żelazo
2.58 mg
4.12 mg
Cynk
1.03 mg
1.64 mg
Miedź
0.10 mg
0.16 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny jajecznicy z tofu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w jajecznicy z tofu

Lista alergenów dla jajecznicy z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane

Cena przygotowania jajecznicy z tofu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Tofu wzbogacane wapniem
100 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 100 g
Cebula
30 g
1/3 sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Masło klarowane
10 g
1 łyżka
11.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 10 g
Koszt składników
26.00
Jak oceniasz przepis na jajecznicę z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób