Twarożek z tofu

Opublikowano: 24.10.2021 r., 16:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
twarożek na pieczywie z rzodkiewką i szczypiorkiem.
Twarożek z tofu
Idealnie kremowy twaróg z Twoimi ulubionymi dodatkami w wersji wytrawnej lub na słodko, a to wszystko dla osób na diecie tradycyjnej i roślinnej. Niemożliwe? Zobacz przepis.
Przygotowanie 10 min
40 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (180 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
mikser, miseczka

Przepis na twarożek z tofu krok po kroku

Twaróg, napój roślinny i sok z cytryny włóż do naczynia miksera.

Zmiksuj na jednolitą masę.

Dopraw do smaku i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na twarożek z tofu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat twarożku z tofu

Tofu doczekało się wielu modyfikacji, to uniwersalny produkt, który niemal codziennie jest wykorzystywany przez wegan do wytrawnych dan na ciepło ale tez tych na słodko.

Twarożek z tofu to idealna opcja dla osób na dietach roślinnych. Tradycyjny twaróg wystarczy zamienić na kostkę naturalnego tofu i cieszyć się pysznym twarogiem w wersji roślinnej. Możesz przygotować go w wersji wytrawnej z rzodkiewką i szczypiorkiem lub podać go w towarzystwie słodkich pomidorów pokrojony w ósemki z dodatkiem ziół prowansalskich. To będzie idealny pomysł na śniadanie, kolację lub jako lunch do pracy, szkoły czy na uczelnię. Sprawdzi się, także w wersji na słodko z dodatkiem Twoich ulubionych owoców. Słodka wersja to idealny pomysł na dodatek do naleśników, nie tylko dla dzieci ale dla każdego.

Na samą myśl przed oczyma pojawia się lato. Weganie wpadli na świetny pomysł zastąpienia twarogu na wyrób sojowy, czyli wszystkim znane tofu, najlepiej sprawdzi się tutaj tofu w wersji naturalnej ale możesz spróbować, także tofu wędzonego. Cały proces przygotowywania jest banalnie prosty, a danie do którego go wykorzystasz będzie pyszne i smaczne. Przygotowanie wegańskiego twarogu nie zajmie Ci więcej niż 10 minut. Wystarczy połączyć ze sobą trzy główne składniki, które są łatwo dostępne, w każdym sklepie. Wystarczy je połączyć, zmiksować na gładką masę i dodać swoje ulubione dodatki. Nie ma prostszego sposobu na tak dobre śniadanie jak ciepły chleb żytni na zakwasie w towarzystwie roślinnego twarożku. Jeśli przyrządzisz go w wersji wytrwanej bez dodatków śmiało możesz go połączyć dżemem lub konfiturą. I wykorzystać do kanapek na słodko lub posmarować świeżo wypieczona chałkę z kruszonką. To połączenie od razu przeniesie Cię do beztroskiego dzieciństwa. Jeśli dodasz do takiej wersji aromat waniliowy lub najlepiej laskę wanilii otrzymasz nic innego jak wegański serek homogenizowany co najważniejsze w domowej wersji bez grama cukru.

Zatem jak zrobić twarożek z tofu?

Poznaj przepis na twarożek z tofu i przekonaj się jakie to proste.

Alergeny w twarożku z tofu

Lista alergenów dla twarożku z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Wartości odżywcze twarożku z tofu

na 100g gotowej potrawy

Możesz użyć dowolnego napoju roślinnego. Każde sprawdzi się idealnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
67.29
40.37
Białko (g)
6.98
4.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
1.79
1.07
Węglowodany przyswajalne (g)
1.50
0.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
4.23
2.54
Tłuszcze nasycone (g)
0.89
0.54
Tłuszcze nienasycone (g)
3.34
2.00
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.99
0.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.35
1.41
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.14
0.09
Witamina E (mg)
0.40
0.24
Tiamina (mg)
0.07
0.04
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Niacyna (mg)
0.18
0.11
Foliany (µg (mcg))
13.00
7.80

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
16.29
9.77
Potas (mg)
113.29
67.97
Wapń (mg)
326.29
195.77
Fosfor (mg)
84.43
50.66
Magnez (mg)
26.57
15.94
Żelazo (mg)
4.63
2.78
Cynk (mg)
0.69
0.42
Miedź (mg)
0.17
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny twarożku z tofu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania twarożku z tofu

Koszt składników
15.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
180 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 180 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
30 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.27
Za 30 ml
Koszt składników
15.00