Wegańskie jajka

Opublikowano: 25.10.2021 r., 21:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
jajka na pieczywie i guacamole
Wegańskie jajka
Jajka, które wygląda i smakują jak prawdzie ale idealnie nadają się dla wegan? Teraz juz to możliwe i wcale nie trudne. Przekonaj się sam.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 15 min
55 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Tofu wzbogacane wapniem 1 kostka (200 g)
  • Napój sojowy (mleko sojowe) (30 ml)
  • Ciecierzyca konserwowa 1/2 puszki (200 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (50 g)
  • Marchewka 1 sztuka (80 g)
  • Agar 2 łyżeczki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
garnek, foremka do babeczek, miska metalowa, lodówka

Przepis na wegańskie jajka krok po kroku

W lekko osolonej wodzie ugotuj tofu przez około 15 minut (dodaj czarną sól, charakteryzuje się posmakiem jajek)

W tej samej wodzie lub razem z tofu ugotuj marchewkę.

Dowolny napój roślinny podgrzej w rondelku, dodaj agar i dokładnie mieszaj. Napój roślinny po chwili zgęstnieje.

Do masy dodaj ugotowaną kostkę tofu i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przełóż masę do okrągłych foremek lub takich do muffinek.

Odłóż do ostygnięcia na 2-3 godziny.

Marchewkę, ciecierzycę i cebulę zmiksuj, uformuj kulki i ułóż na białku.

Jak oceniasz przepis na wegańskie jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat wegańskich jajek

Jesteś na diecie wegańskiej ale tęsknisz za smakiem jajek? Już nie musisz.

Specjalnie dla ciebie przepis na wegańskie jajka. Wystarczy kilka składników, które każdy weganin na pewno ma w swoim domu, kilka godzin i wegańskie jajka gotowe. Na pewno istnieje wiele sposobów na otrzymanie charakterystycznego jajecznego smaku ale takiego połączenia się nie spodziewałeś. Do klasycznej tofucznicy, czyli jajecznicy bez jaj dodaje się czarną soli – kala namak, która składa się głownie z chlorku sodu z dodatkami siarczanu sodu, siarczku żelaza, siarkowodoru. Charakteryzuje się ona specyficznym jajecznym posmakiem, dlatego jest tak powszechnie używana przez osoby na diecie roślinnej. Istnieje już kilka przepisów na wegańskie jajka. Jedne zakładają tylko połączenie napoju roślinnego i agaru, który zamienia napój roślinny w produkt o konsystencji kisielu, z którego formuje się charakterystyczne dla jajek owalne kształty. Popularne są, także jajka w całości wykonane z ciecierzycy, jednak te z tofu będą tak samo wartościowe. Warto pamiętać, aby wybierać produkty roślinne fortyfikowane wapniem, czyli takie do których dodano wapń. Na diecie roślinnej ciężej pokryć zapotrzebowanie na ten pierwiastek ale nie jest to niemożliwe. Wystarczy pamiętać jakie produkty wybierać. Na rynku tofu i napoje roślinne występują w takiej wzbogaconej wersji. Wegańskie jajka to idealny pomysł na świąteczne potrawy.

Już teraz weganie nie musza iść do święconki z wybrakowanym koszyczkiem. Ta roślinna wersja jajek idealnie sprawdzi się na święta Wielkanocne ale nie tylko. To będzie także dobre rozwiązanie na codzienne śniadanie lub kolacje z dodatkiem pieczywa. Tym bardziej, proponuje zrobić większą ilość wegańskich jajek, które spokojnie możemy przechowywać w lodówce przez jakiś czas. Jak z kostki tofu, marchewki, agaru i kilku innych składników w prosty sposób wyczarować pyszne wege jajka. O dziwo nie tylko dla wegan, jeśli jesteś na diecie tradycyjnej i nie wykluczasz produktów pochodzenia zwierzęcego z codziennego jadłospisu, także możesz śmiało spróbować.

Przekonaj się sam jak zrobić wegańskie jajka.

Alergeny w wegańskich jajkach

Lista alergenów dla wegańskich jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • Napój sojowy (mleko sojowe)

Wartości odżywcze wegańskich jajek

na 100g gotowej potrawy

Użyj czarnej soli, która ma charakterystyczny jajeczny posmak.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
91.68
55.01
Białko (g)
5.86
3.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
12.19
7.31
Węglowodany przyswajalne (g)
10.36
6.21
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
1.10

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
2.79
1.67
Tłuszcze nasycone (g)
0.87
0.52
Tłuszcze nienasycone (g)
1.92
1.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.56
0.34
Brak danych dla: agar.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.36
0.82
Brak danych dla: agar.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.55
1.53
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.33
0.20
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.03
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.31
0.18
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.56
24.34
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
102.91
61.75
Potas (mg)
175.44
105.26
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Wapń (mg)
160.51
96.31
Fosfor (mg)
72.93
43.76
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.60
21.96
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.04
1.82
Cynk (mg)
0.47
0.28
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.11
Brak danych dla: napój sojowy (mleko sojowe).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich jajek 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich jajek

Koszt składników
47.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Napój sojowy (mleko sojowe)
30 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.27
Za 30 ml
Ciecierzyca konserwowa
200 g
1/2 puszki
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Cebula dymka
50 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Marchewka
80 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 80 g
Agar
10 g
2 łyżeczki
20.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 10 g
Koszt składników
47.00