Wyróżnione przepisy kuchni japońskiej
-
Futomaki
Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to rolki sushi ze składnikami zawiniętymi w wodorosty Nori. Sushi to prosty przepis …
30 + 30 min łatwy 10 -
Tempura
Tempura to tradycyjny japoński przepis na pyszne ciasto, które używa się do panierowania warzyw, mięsa i ryb, aby następnie usmażyć …
15 + 20 min łatwy 6 1337 kcal -
Okonomiyaki
Okonomiyaki to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie wywodzące się z kuchni japońskiej. Japońska pizza będzie także …
10 + 15 min łatwy 3 1093 kcal -
Gyoza
Gyoza to doskonała propozycja na pyszne pierożki pochodzące z Japonii. Pierożki gyoza są bardzo proste do przygotowania, dlatego nie musisz …
30 + 20 min łatwy 7 -
Udon
Udon to makaron pochodzący z Japonii. Przygotowuje się go na bazie mąki pszennej. Kluski udon są częstym dodatkiem do zup. …
10 + 25 min łatwy 4 528 kcal
Pozostałe przepisy kuchni japońskiej
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 -
Katsudon
Katsudon to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Pomysł na japońskie danie jest idealny na obiad dla całej rodziny. Pod tajemniczą nazwą …
20 + 30 min łatwy 4 -
Pierogi japońskie
Pyszne pierogi japońskie to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
45 + 25 min łatwy 24 -
Japońskie pierogi
Japońskie pierogi to danie, które jest smaczne i proste w wykonaniu. Pyszny farsz z kapusty i mięsa mielonego, owinięty cienkim …
80 + 20 min średni 23 -
Wegańskie sushi
Wegańskie sushi to bezrybna wersja najsłynniejszego japońskiego dania. Domowe sushi wegańskie jest w zasięgu możliwości każdego – przygotujesz je łatwo …
60 min średni 19 -
Nam pla
Nam pla to tajski sos rybny, który stanowi podstawę azjatyckiej kuchni. Oparty jest na wielu różnych przypraw, dzięki czemu jest …
10 min łatwy 2 45 kcal
-
Tom yam
Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Od tych bogatych bazujących na mleku kokosowym, po wietnamską wersję rosołu …
25 + 45 min łatwy 4 371 kcal -
Chirashi
Chirashi to danie wywodzące się z Japonii. Odpowiednik sushi, czyli miska ryżu z dodatkiem ryb i tradycyjnych składników sushi jest …
15 + 30 min łatwy 10 -
Karaage
Karaage to nic innego jak sposób przygotowania dania przez smażenie na głębokim tłuszczu. Wywodzi się on z Japonii, smażyć możemy …
20 + 30 min łatwy 5 -
Tamagoyaki
Tamagoyaki jest tradycyjną japońską potrawą. Przygotowuje się ją na bazie jajek. Japoński omlet jest bardzo prosty w przygotowaniu. Przepis na …
15 + 20 min łatwy 2
-
Kare raisu
Kare raisu to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Duszone mięso z curry to japońska wersja tradycyjnego …
15 + 30 min łatwy 8 478 kcal -
Takoyaki
Takoyaki to doskonałe danie świetnie sprawdzające się jako przekąska. Pochodzi z kuchni japońskiej i przygotowuje się je z dodatkiem ośmiornicy. …
15 + 20 min łatwy 4 -
Yakitori
Yakitori to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Szaszłyki yakitori pochodzące z Japonii przygotować możesz na tradycyjnego grilla …
10 + 20 min łatwy 6 -
Gyudon
Gyudon to pyszne danie świetnie, które doskonale sprawdzi się na obiad. Wywodzi się z kuchni japońskiej, przygotowuje się je na …
10 + 15 min łatwy 4 -
Yakisoba
Yakisoba to świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Potrawa swe korzenie ma w kuchni japońskiej. Jej głównym składnikiem …
10 + 15 min łatwy 4 -
Tonkatsu
Tonkatsu to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Panierowany w panko kotlet wieprzowy smażony na głęboki tłuszczu …
10 + 10 min łatwy 4
-
Soba
Soba to tradycyjny japoński makaron o bardzo uniwersalnym zastosowaniu. Makaron soba kupić można w wielu supermarketach oraz sklepach z azjatycką …
15 + 20 min łatwy 4 -
Zupa miso z tofu
Zupa miso z tofu to prosty przepis na szybką wege zupę na obiad. Jest pyszna i na pewno przypadnie do …
5 + 15 min łatwy 2 70 kcal -
Pasta z tofu
Pasta z tofu to doskonały pomysł na zdrową przekąskę do chleba. Pyszna domowa pasta może być także bazą do naleśników …
20 + 30 min łatwy 14 48 kcal -
Tofu w panierce
Tofu w panierce to doskonała propozycja na wegetariańskie danie. Tofu możesz podać zamiast nuggetsów z kurczaka. Możesz przygotować do ich …
10 + 20 min łatwy 4
-
Smażone tofu
Smażone tofu to doskonała propozycja na wegetariańską przekąskę. Pyszne tofu smażone może być także dodatkiem do sałatki. Tofu możesz przygotować …
40 + 10 min łatwy 1 917 kcal -
Marynata do tofu
Marynata do tofu to doskonała propozycja na nadanie smaku sojowemu serowi. Tofu jest bardzo uniwersalne w smaku, należy je dobrze …
5 min łatwy 1 -
Zupka miso
Zupka miso to japońska zupa z pastą powstałą z fermentowanej soi. Japońska nazwa zupy to miso shiru a Miso to …
20 + 30 min łatwy 10 -
Sushi z łososiem
Pierwsze sushi robiłam w trakcie zajęć w technikum gastronomicznym. Mieliśmy tę możliwość dzięki dodatkowym zajęciom. Była to super przygoda i …
30 + 15 min trudny 4 -
Omlet ryżowy
Omuraisu to japoński omlet ryżowy. Składa się z dwóch elementów – wypełnienia i wierzchu. Taki omlet ma ryżowy farsz, który …
30 + 15 min łatwy 1 1121 kcal -
Kurczak teriyaki
Filet z kurczaka w sosie teriyaki to bardzo dobry pomysł na mięsny dodatek obiadowy dla całej rodziny. Kurczak teriyaki jest …
10 + 20 min łatwy 4 172 kcal
-
Mochi
Mochi są japońskimi ciasteczkami ryżowymi, które najbardziej popularne są w słodkiej wersji, lecz na co dzień w Japonii częściej spożywane …
30 min trudny 8 220 kcal -
Ramen
Ramen to pyszna zupa, bogata w różne dodatki, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Jest to potrawa japońska, która pojawiła się …
20 + 25 min średni 2 461 kcal -
Zupa miso
Zupa miso to tradycyjna zupa spożywana w Japonii. Japończycy spożywają ją praktycznie codziennie jako dodatek do posiłków głównych. Jej głównymi …
10 + 15 min łatwy 4 392 kcal -
Ośmiornica z grilla
Ośmiornica z grilla to jedno z nieco trudniejszych dań do wykonania, ale wystarczy wiedzieć, na co należy zwrócić uwagę podczas …
40 + 60 min trudny 5 371 kcal
Kuchnia japońska - opis, tradycyjne dania, sposoby przygotowania, porady
Kuchnia japońska kojarzy się przede wszystkim z popularnym sushi oraz zupkami instant, czy też ostrą pastą wasabi. Wyobrażamy sobie, że jest to coś zupełnie innego niż kuchnia austriacka czy kuchnia polska. Jednak mało kto miał okazję skosztować prawdziwych dań japońskich i dowiedzieć się jaka jest charakterystyka kuchni japońskiej. Przedstawiamy podstawowe cechy ciekawej tradycji kulinarnej Japonii oraz najciekawsze przepisy i dania.
Tradycyjna kuchnia japońska - pochodzenie i charakterystyka
Tradycyjne, japońskie zasady kulinarne
W Japonii zarówno przygotowywanie, podawanie i spożywanie posiłków stanowi rodzaj sztuki. Jedzenie się celebruje i stanowi ono także rodzaj medytacji. Dlatego też jedzenie odbywa się w spokoju, zaś potrawy podane są w sposób estetyczny i uporządkowany.
Japońska kuchnia charakteryzuje się małą ilością przypraw i brakiem intensywnych smaków. Kucharzom chodzi o pokazanie naturalnego smaku danej potrawy, a niewielka ilość przypraw ma za zadanie tylko podkreślenie tego smaku. Przyprawy i dodatki nie mogą zmieniać smaku potraw.
Tradycyjna kuchnia japońska wykształciła dania proste i szybkie do zrobienie. Japończycy lubią jeśli wszystko jest uporządkowane, dlatego też zarówno żywność jak i kuchnia japońska są sklasyfikowane według sposobu gotowania na dania:
- surowe, bez obróbki cieplnej,
- gotowane,
- grillowane,
- pieczone,
- smażone,
- dania poddane procesowi fermentacji,
- dania z ryżu.
Jako obróbkę cieplną najczęściej stosuje się gotowanie lub smażenie w głębokim tłuszczu. Rzadko stosuje się prażenie. Japońskie przepisy są raczej proste i szybkie do zrobienia. Smażenie na woku czy w głębokim oleju trwa kilka minut. Jedynym problemem dla Europejczyków, chcących samodzielnie wykonać japońskie potrawy, jest trudność z dostępem do oryginalnych składników.
Uporządkowane są również zasady spożywania posiłku. Posiłek w Japonii powinien składać się z 5 elementów: miski zupy, miski ryżu i 3 innych dań.
Jednocześnie w Japonii istnieje rozbudowana sieć fast food, gdzie na stoiskach ulicznych można kupić tradycyjne popularne japońskie dania. Przy stoiskach są miejsca do siedzenia, gdzie można spokojnie zjeść.
Tradycyjne składniki kuchni japońskiej
Tradycje kulinarne Japonii różnią się znacznie od tradycji europejskich. Nie stosuje się tu przetworów mlecznych, czy ziemniaków, które tak lubi kuchnia austriacka czy polska. Głównym źródłem białka są ryby, owoce morza, jak również wołowina i drób. Prócz warzyw jada się również wodorosty. Buddyzm przez wieki zakazywał jedzenia mięsa ssaków, dlatego też w japońskiej sztuce kulinarnej mamy bardzo mało potraw mięsnych.
W kuchni japońskiej ogromną rolę odgrywa ryż, z tym że stosuje się tam rodzaj kleistego ryżu, który nie jest dostępny w Europie. W Japonii istnieje ogromna ilość rodzajów ryżu. Z ryżu robi się ciastka i krakersy ryżowe oraz alkohol ryżowy. Rzadko występuje zaś makaron czy papier ryżowy. Japońskie tradycje kulinarne wykorzystują makarony z pszenicy, podobnie jak robi to kuchnia austriacka czy włoska.
Japońskie przepisy kulinarne wykorzystują również przetwory soi, jak miso czy tofu. Z ryżu i soi robi się również pasty do marynowania mięsa. Podstawową przyprawą jest sos sojowy.
Jako przyprawy stosuje się:
- sos sojowy,
- miso,
- ocet ryżowy,
- olej sezamowy,
- chrzan wasabi.
Najciekawsze popularne dania japońskie
Japońskie potrawy z ryżem
Najbardziej znaną potrawą japońską jest sushi, czyli surowa ryba z ryżem, warzywami i wodorostami. Japończycy wymyślili różne sposoby zawijania i podawania sushi, które w różny sposób formuje się w wałeczek i kroi na kawałki. Sushi robi się z ryb, krewetek lub przetworów z soi. Sushi stało się bardzo popularne i wydaje się, że jest ono na tyle proste, że można je zrobić samemu w domu. W sprzedaży dostępny jest ryż do sushi, wodorosty oraz maty do zwijania. Jednak zdobycie odpowiednich ryb nie jest takie proste, gdyż rybami słodkowodnymi czy węgorzem można się zatruć. Dlatego lepszym rozwiązaniem na domowe sushi są przepisy wegetariańskie.
Jednym z narodowych dań japońskich jest curry z ryżem. Co ciekawe, indyjskie curry zostało spopularyzowane nie przez Hindusów, lecz przez Brytyjczyków, którzy przywieźli je do Japonii. Początkowo pasta curry była towarem luksusowym. Natomiast, gdy w XX wieku w sklepach pojawiła się popularna pasta curry w kostkach, zawojowała ona jadłospis Japończyków i stała się dodatkiem do codziennych dań. Do zasmażki z curry i mąki dodaje się mięso i warzywa, następnie podaje z ryżem. Japońskie curry jest łagodne w smaku, gdyż Japończycy nie lubią ostrej kuchni. Jada się je łyżką.
Popularne zupy
Podstawą japońskich zup jest bulion dashi robiony z wodorostów i suszonej ryby. Bulion ma delikatny smak i nieco morski aromat. Najbardziej popularne jedzenie w Japonii stanowi zupa ramen, czyli rodzaj rosołu z pszennym makaronem i z różnymi dodatkami jak mięso, pędy bambusa, jajko czy grzyby shitake. Ważnym składnikiem zupy ramen jest tare, czyli słona i aromatyczna esencja utrzymująca się na dnie miski. Tare robi się na bazie sosu sojowego. Zupa ta przywędrowała do Japonii z Chin i zdobyła dużą popularność na świecie, gdzie stała się pierwowzorem zupek instant.
Równie popularna jest zupa miso oparta na bulioni dashi. Jej głównym składnikiem jest miso czyli sfermentowana pasta sojowa. Do zupy dodaje się także warzywa, ryby, tofu i wodorosty, które powinny odzwierciedlać porę roku.
Tradycyjne japońskie przystawki, przekąski i dania mączne
Kuchnia japońska stosuje tzw. tempurę czyli ciasto pszenne smażone w głębokim oleju. Dlatego też w kuchni japońskiej istnieją liczne przepisy na warzywa, owoce morza czy ryby w cieście, które smaży się w głębokim oleju bardzo szybko. Japońskie przystawki często kupuje się na straganach ulicznych i szybko zjada.
Ciekawe japońskie przystawki i przekąski to:
- okonomiyaki, czyli naleśniki przypominające pizzę,
- takoyaki, czyli ośmiornica smażona w cieście,
- taiyaki, czyli smażona ryba,
- gomae
Japońskie desery, słodkości i napoje
Co ciekawe, japońskie desery są mało słodkie i zrobione z fasoli i soi. Najpopularniejsze są ciastka mochi zrobione z ryżu i nadziewane słodką fasolą. Typowym japońskim przysmakiem są placki dorayaki smażone z ciasta drożdżowego. Pomiędzy dwa placuszki wkłada się nadzienie ze słodkiej pasty z czerwonej fasoli.
Klasycznym napojem podawanym do posiłków jest zielona herbata. W Japonii wykształcił się cały ceremoniał i tradycja parzenia i picia herbaty, który stanowi rodzaj medytacji i wyciszenia. Bardzo popularna jest matcha, czyli sproszkowana zielona herbata. Jako napój alkoholowy pije się sake, czyli wino ryżowe.