Przepisy z ogórków - polecane przepisy
-
Zapiekanka chłopska
Zapiekanka chłopska to pomysł na pyszny i naprawdę sycący obiad. Ta zapiekanka jest pełna wspaniałych składników, które nadają jej pysznego …
25 + 25 min łatwy 4 481 kcal -
Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem
Imponująca i pyszna sałatka na święta lub na imprezę? Sałatka śledziowa warstwowa z jajkiem i ogórkiem do dobra propozycja na …
30 + 30 min łatwy 10 248 kcal -
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
Łatwa sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem to wspaniały pomysł na fit przekąskę. Sałatka może stanowić także dodatek do obiadu …
10 min łatwy 2 250 kcal -
Polędwiczki z indyka w kremowym sosie porowym z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym
Soczysta polędwiczka z indyka w przepysznym kremowym sosie z pora z dodatkiem kaszy gryczanej oraz ogórkiem kiszonym to fajna propozycja …
20 + 20 min łatwy 2 812 kcal -
Ogórki na zimę
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
90 + 30 min łatwy 10 20 kcal
Przepisy z ogórków - pozostałe przepisy
-
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczne ogórki w zalewie. Przetwory na zimę świetnie sprawdzają się do kanapek …
30 + 20 min łatwy 6 195 kcal -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal -
Ogórki po żydowsku
Ogórki po żydowsku to doskonała propozycja na przetwory do słoików na zimę. Pyszne ogórki doskonale smakują jako dodatek do dania …
20 min łatwy 10
-
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 -
Ogórki kwaszone
Ogórki kwaszone to jeden z tych dodatków, którego nie trzeba przedstawiać nikomu w Polsce. Ogórki w pysznej, słonej zalewie są …
20 + 15 min łatwy 5 43 kcal -
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej
Ogórki kanapkowe w zalewie słodko-kwaśnej to najlepszy dodatek na kanapki. Te ogórki konserwowe w plastrach są bardzo smaczne. Robiłeś je …
30 + 15 min łatwy 10 733 kcal -
Mizeria z octem
Ta pyszna mizeria z octem spirytusowym to surówka, która zachwyci Cię swoim smakiem. Koniecznie podaj ją jako dodatek do tradycyjnego, …
35 min łatwy 2
-
Mizeria na zimę
Mizeria na zimę do słoików to jeden z najlepszych sposobów na przedłużenie sezonu na ogórki w swoim domu i kuchni. …
20 min łatwy 10 -
Ogórki po kozacku
Ogórki po kozacku to pomysł na naprawdę smaczne przetwory. W takim wydaniu zachwycają nieco słodko - ostrym smakiem, który potęguje …
20 min łatwy 4 -
Ogórki kanapkowe
Ogórki kanapkowe to świetny pomysł na pyszne, uniwersalne przetwory na zimę. Aromatyczne, chrupiące, ogórki konserwowe ze słoika mogą posłużyć nie …
45 min łatwy 10 63 kcal -
Przecier ogórkowy
Domowy przecier ogórkowy to doskonały pomysł na przechowanie ogórków w słoikach na zimę. Przecier z ogórków kiszonych bez problemu możemy …
30 min łatwy 10 32 kcal -
Ogórki z papryką
Ogórki z papryką to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu dla Twojej rodziny. Pyszne ogórki gruntowe w zalewie …
20 + 20 min łatwy 8 -
Ogórki po cygańsku
Ogórki po cygańsku to jedna z propozycji na marynowane ogórki. Ogórki konserwowe po cygańsku w pomidorach z chili to wyjątkowa …
20160 + 3 min łatwy 4 349 kcal
-
Ogórki konserwowe na słodko
Ogórki konserwowe na słodko lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. …
40 + 20 min łatwy 5 77 kcal -
Ogórki po koreańsku
Ogórki po koreańsku to bardzo dobry pomysł na chrupiący i zdrowy dodatek do obiadu. Ogórki świetnie sprawdzą się także dodane …
20 min łatwy 10 -
Ogórki po chińsku
Ogórki po chińsku to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Smaczne ogórki można przygotować do słoików na zimę. …
20 + 10 min łatwy 5 -
Ogórki na ostro
Bardzo proste i niezwykle smaczne ogórki na ostro z papryczką chilli są dobrym pomysłem na przetwory na zimę. Wypróbuj ten …
30 + 15 min łatwy 7
-
Ogórki po kaszubsku
Ogórki po kaszubsku to dodatek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej konserwowej wersji. Świetnie sprawdzą się jako pyszna i …
20 + 10 min łatwy 15 37 kcal -
Ogórki kanapkowe z curry
Ogórki kanapkowe to pokrojone w plastry pikle w curry, idealnie smakują jako dodatek na kanapkę. Pikle świetnie nadają się do …
20 + 30 min łatwy 20 -
Ogórki do słoika
Ogórki do słoika to doskonała propozycja na pyszne i chrupiące ogórki konserwowe w zalewie. Ogórki do słoika stanowią doskonały pomysł …
30 min łatwy 5 -
Pikle z curry
Pikle z curry świetnie nadają się do słoików przygotowane jako przetwory na zimę. Przepis na pikle z curry jest bardzo …
20 + 20 min łatwy 10 114 kcal -
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze …
20 + 240 min łatwy 6 346 kcal -
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal
-
Sałatka szwedzka
Sałatka szwedzka to pyszny i bardzo prosty w wykonaniu dodatek do wielu dań. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciepłych …
30 + 30 min łatwy 4 134 kcal -
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal
Często zadawane pytania
Potrawy z ogórkiem. Zbiór pomysłów na smaczne dania z ogórkiem
Zielone ogórki to warzywa, które są bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni. Niskokaloryczne, nawadniające ogórki stanowią smaczny i zdrowy element surówek, sałatek, koktajli i dodatków do innych potraw. Wspierają odchudzanie, mają korzystny wpływ na pracę układu moczowego, działają oczyszczająco na organizm, a zawarte w nich składniki mają właściwości przeciwnowotworowe. Ogórki, zwane również pod łacińską nazwą Cucumis sativus, są jednymi z najdłużej znanych warzyw. Pochodzą z Indii, gdzie były uprawiane już 3000 lat temu. Uprawę szklarniową ogórków rozpoczął podobno król Francji Ludwik XiV.
Dania z ogórkiem – wpływ na zdrowie
Zielony ogórek jest warzywem dostarczającym nam wiele substancji odżywczych, a zarazem wspierającym nas w procesie odchudzania. Jest bardzo niskokaloryczny, składa się głównie z wody. 100g zielonych ogórków zawiera jedynie około 14 kalorii. Wśród witamin i składników mineralnych, które zawierają potrawy z ogórków wymienić możemy witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń, magnez, fosfor. Działają nawadniająco na organizm, zapobiegają powstawaniu obrzęków, poprawiają gospodarkę wodną organizmu. Wspierają pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom, poprawiają pracę jelit, pomagają również w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Mają działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają przy schorzeniach układu moczowego i problemach z podwyższonym ciśnieniem krwi. Oczyszczają organizm, poprawiają procesy metaboliczne, a zawarte w nich składniki odżywcze (antyoksydanty, kukurbitacyna) mają działanie antynowotworowe. Bardzo korzystny wpływ na zdrowie mają również ogórki w postaci kiszonej. Zalety kiszonek to między innymi:
- Pozytywnie oddziaływanie na pracę układu pokarmowego. Są źródłem naturalnych probiotyków, które usprawniają trawienie, poprawiają stan mikroflory jelitowej, zapobiegają zaparciom.
- Wzmacnianie układu immunologicznego, który lepiej chroni nas przed infekcjami.
- Wysoka zawartość błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga w odchudzaniu.
- Bardziej stabilna forma witaminy C, ponieważ ta w produktach kiszonych nie jest tak wrażliwa na procesy obróbki termicznej.
- Wyższa zawartość i lepsza przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych w porównaniu z surowym produktem. Dotyczy to zwłaszcza witaminy PP i B2, a także wapnia i żelaza.
Ogórki nie są jednak wskazane dla każdego. U niektórych osób mogą wywoływać niestrawność, wzdęcia i uczucie gazów. Ogórki kiszona zawierają sporo soli, dlatego powinny na nie uważać osoby cierpiące na nadciśnienie i uciążliwe obrzęki.
Ogórek – zastosowanie w kuchni
Co zrobić z surowych ogórków?
Świeże warzywo możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z zielonych, surowych ogórków warto przyrządzić klasyczną mizerię lub dodać je do innych, wielowarzywnych sałatek. Możemy zjeść je na surowo, są dobrą, niskokaloryczną przekąską, jeśli nie możemy się powstrzymać od podjadania między posiłkami.
Z ogórków, jogurtu naturalnego i czosnku przyrządza się również znaną grecką przystawkę – tzatziki, stanowiącą świetny dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs, warzyw, pieczywa lub szaszłyków. W kuchni greckiej tzatziki serwowane są najczęściej w formie dodatku do chlebka typu pita.
Ogórki w 97% składają się z wody, są więc doskonałym rozwiązaniem w przypadku upałów. Nie dość, że szybko ugaszą pragnienie, to jeszcze skutecznie nawodnią nasz organizm.
Świetnym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu jest również zupa z surowych ogórków z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, pora i ziemniaków, posypana świeżym koperkiem. Najlepsza jest latem, w sezonie na świeże ogórki gruntowe.
Ogórki są doskonałym składnikiem przetworów, możemy przygotować je samodzielnie, w postaci ogórków kiszonych, małosolnych lub konserwowych lub jako element wekowanych sałatek. Szczególnie popularna jest sałatka szwedzka, której głównym składnikiem są ogórki gruntowe, przygotowywane w zalewie octowej.
Potrawy z ogórkiem w wersji kiszonej
Ogórki kiszone mają wiele właściwości zdrowotnych, warto więc włączyć je na stałe do naszego menu. Dania w których możemy wykorzystać kiszone ogórki to między innymi:
- zupa z kiszonych ogórków z ziemniakami i koperkiem,
- sałatki i surówki, przykładowo sałatka z łososiem lub surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka,
- tradycyjna sałatka jarzynowa,
- dania obiadowe z mięsem, np. potrawka z indykiem i pieczarkami czy gulasz wieprzowy z ogórkami podawany z kaszą,
- sok z kiszonych ogórków, który jest dobrym źródłem kwasu mlekowego, poprawiającego stan mikroflory bakteryjnej jelit.
Przepisy kulinarne zawierają również często ogórki w wersji marynowanej lub sezonowe ogórki małosolne.
Przepisy z ogórkiem w kosmetyce
Ich działanie nawilżające i oczyszczające jest często wykorzystywane w kosmetyce naturalnej. W aptekach znajdziemy sporo kosmetyków pielęgnacyjnych z dodatkiem ogórków, jednak odpowiednią kurację możemy również zastosować w warunkach domowych.
Działają oczyszczająco, pomagają w usuwaniu przebarwień na skórze, łagodzą obrzęki, nawilżają skórę, łagodzą skutki ukąszenia przez owady. Wzmacnia skórę po kąpielach słonecznych i pomaga w przypadku pojawienia się oparzeń wynikających z nadmiernego opalania.
Co zrobić z ogórka? Najprostsza będzie szybka, oczyszczająca maseczka lub plastry ogórka na oczy, likwidujące uczucie opuchlizny.
Surowego ogórka ścieramy na tarce, mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny i jogurtu naturalnego. Mieszankę nakładamy na skórę twarzy, omijając okolice oczu i zostawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Skóra będzie odżywiona i dobrze nawilżona.