Przepisy z ogórków - polecane przepisy
-
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to klasyczna, tradycyjna zupa kuchni polskiej. Ta pyszna zupa z ogórków kiszonych to danie, które swoim smakiem zabierze …
20 + 240 min łatwy 6 346 kcal -
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone to świetny i bardzo zdrowy dodatek do wszelkiego rodzaju dań. Robi się je niezwykle łatwo, a ich smak …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Ogórki małosolne
Ogórki małosolne to świetny dodatek do dań głównych, który jest niezwykle smaczny i zdrowy. Na pewno doceni je każdy miłośnik …
20 min łatwy 10 21 kcal -
Ogórki konserwowe
Ogórki konserwowe to smaczny dodatek do dania głównego o niebanalnym smaku. Ogórki choć łatwe w przygotowaniu, dzięki swojemu świetnemu smakowi …
20 min łatwy 10 69 kcal -
Sałatka ziemniaczana
Pyszna sałatka ziemniaczana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na …
15 + 30 min łatwy 4 379 kcal
Przepisy z ogórków - pozostałe przepisy
-
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal -
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal -
Gazpacho
Gazpacho to tradycyjny hiszpański chłodnik z pomidorów, z dodatkiem ogórka, cebuli, papryki i czosnku. Klasyczne składniki łączą się w wyjątkową …
130 min łatwy 4 150 kcal -
Mizeria
Mizeria to prosty, szybki i bardzo smaczny dodatek do obiadu, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. To w końcu jedno …
15 min łatwy 1 59 kcal -
Karkówka po cygańsku
Karkówka po cygańsku to pomysł n pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wyrazistej kuchni. Łączy w …
25 + 60 min łatwy 4 365 kcal -
Chłodnik litewski
Chłodnik litewski to pyszna zupa pełna aromatycznych i zdrowych warzyw. Jest niezwykle popularna, zwłaszcza latem kiedy gorące temperatury nie skłaniają …
30 + 15 min łatwy 6 167 kcal
-
Ogórki z curry
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
14400 + 3 min łatwy 4 1362 kcal -
Ogórki z chili
Marynowanie w occie to jedna z metod utrwalania żywności. Polega ona na zalewaniu produktów spożywczych zalewą przygotowaną na bazie octu, …
2 + 5 min łatwy 4 809 kcal -
Śledzie po wiejsku
Filety śledziowe w oleju połączone z marchewką, cebulką i ogórkiem to pyszny sposób na przygotowanie dobrych śledzi. Super jako potrawa …
20 min łatwy 8 231 kcal -
Tatar wołowy
Tatar wołowy inaczej nazywany befsztykiem tatarskim jest daniem znanym na całym świecie. Przystawka ta składa się z surowego mięsa wołowego …
40 min średni 4 337 kcal
-
Ogórki w musztardzie
Ogórki w musztardzie to bardzo dobry pomysł na smaczne ogórki w zalewie. Przetwory na zimę świetnie sprawdzają się do kanapek …
30 + 20 min łatwy 6 195 kcal -
Sałatka z pieczarek marynowanych
Sałatka z pieczarek marynowanych to świetny pomysł na imprezę w gronie znajomych oraz na lunch do pracy. Sałatka z pieczarek …
20 + 10 min łatwy 6 333 kcal -
Poke
Poke to tradycyjna Hawajska potrawa. Kuchnia hawajska ma bardzo wyraźne korzenie w kuchni amerykańskiej oraz japońskiej. Połączenie tych dwóch kuchni …
20 + 20 min łatwy 7 -
Pikle z ogórków
Pikle z ogórków to bardzo dobry pomysł na pyszny dodatek do potraw. Domowe pikle są idealne jako warzywo marynowane do …
20 + 20 min łatwy 10 -
Sos myśliwski
Sos myśliwski z suszonymi grzybami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do mięsa wędzonego, smażonego …
15 + 30 min łatwy 20 -
Ogórki z kurkumą
Ogórki z kurkumą to genialny przepis na smaczne i łatwe przetwory na zimę do słoików. Są wspaniałym dodatkiem do obiadu, …
20 + 10 min łatwy 20 122 kcal
-
Zrazy zawijane
Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek …
30 + 45 min łatwy 4 476 kcal -
Chłodnik ogórkowy
Chłodnik ogórkowy na kefirze to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe spożywane w sezonie letnim. Jest to doskonała potrawa na …
25 min łatwy 2 229 kcal -
Zupa ogórkowa z ryżem
Zupa ogórkowa z ryżem to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe dla całej rodziny. Jest to zupa uwielbiana przez większość …
30 + 170 min łatwy 8 420 kcal -
Chłodnik koperkowy
Chłodnik koperkowy świetnie sprawdzi się w upalny dzień, kiedy szukasz orzeźwienia. Przepis na chłodnik koperkowy jest niezwykle prosty. Jego przygotowanie …
10 min łatwy 2 176 kcal
-
Sałatka z ogórków kiszonych
Sałatka z ogórków kiszonych to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy …
10 min łatwy 2 73 kcal -
Ogórki małosolne na sucho
Ogórki małosolne lub inne domowe przetwory, które bardzo chętnie przygotowujemy w swoim domu to świetna alternatywa kupnych produktów. Dzięki temu …
60 min łatwy 10 -
Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
Pyszna sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który …
30 + 25 min łatwy 8 204 kcal -
Sałatka z kiszonych ogórków
Sałatka z kiszonych ogórków to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy …
10 min łatwy 2 -
Sałatka z mortadeli
Sałatka z mortadeli jest prosta do przygotowania i bardzo szybko możną ją zrobić, ponieważ nie trzeba poddawać obróbce termicznej żadnych …
15 min łatwy 3 511 kcal -
Roladki wołowe
Roladki wołowe z boczkiem i ogórkiem kiszonym najczęściej przygotowywane są jeszcze z cebulą. Takie połączenie daje gwarancję dobrych smaków. Te …
55 + 90 min łatwy 4 221 kcal
-
Chłodnik z buraczków
Chłodnik z buraczków to doskonała propozycja na smaczną zupę w okresie ciepłych letnich dni. Jest to doskonała propozycja na obiad …
30 + 15 min łatwy 4 126 kcal -
Strogonow ze schabu
Pyszny strogonow ze schabu to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się …
90 + 60 min łatwy 10 217 kcal -
Ogórki z miodem
Przepis na ogórki z miodem to świetny pomysł, jeśli chcesz zachować smak lata na zimę. Tak przygotowane ogórki są najlepsze …
15 + 10 min łatwy 10 -
Forszmak lubelski
Forszmak lubelski to danie, które przygotowuje się bardzo łatwo. Zazwyczaj jest to pikantniejsza potrawa, przez co dzieci mogą za nią …
65 + 60 min łatwy 8 331 kcal
Potrawy z ogórkiem. Zbiór pomysłów na smaczne dania z ogórkiem
Zielone ogórki to warzywa, które są bardzo często wykorzystywane w polskiej kuchni. Niskokaloryczne, nawadniające ogórki stanowią smaczny i zdrowy element surówek, sałatek, koktajli i dodatków do innych potraw. Wspierają odchudzanie, mają korzystny wpływ na pracę układu moczowego, działają oczyszczająco na organizm, a zawarte w nich składniki mają właściwości przeciwnowotworowe. Ogórki, zwane również pod łacińską nazwą Cucumis sativus, są jednymi z najdłużej znanych warzyw. Pochodzą z Indii, gdzie były uprawiane już 3000 lat temu. Uprawę szklarniową ogórków rozpoczął podobno król Francji Ludwik XiV.
Dania z ogórkiem – wpływ na zdrowie
Zielony ogórek jest warzywem dostarczającym nam wiele substancji odżywczych, a zarazem wspierającym nas w procesie odchudzania. Jest bardzo niskokaloryczny, składa się głównie z wody. 100g zielonych ogórków zawiera jedynie około 14 kalorii. Wśród witamin i składników mineralnych, które zawierają potrawy z ogórków wymienić możemy witaminę C, A, E, K, witaminy z grupy B, sód, potas, wapń, magnez, fosfor. Działają nawadniająco na organizm, zapobiegają powstawaniu obrzęków, poprawiają gospodarkę wodną organizmu. Wspierają pracę układu pokarmowego, przeciwdziałają zaparciom, poprawiają pracę jelit, pomagają również w walce z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Mają działanie moczopędne, dzięki czemu pomagają przy schorzeniach układu moczowego i problemach z podwyższonym ciśnieniem krwi. Oczyszczają organizm, poprawiają procesy metaboliczne, a zawarte w nich składniki odżywcze (antyoksydanty, kukurbitacyna) mają działanie antynowotworowe. Bardzo korzystny wpływ na zdrowie mają również ogórki w postaci kiszonej. Zalety kiszonek to między innymi:
- Pozytywnie oddziaływanie na pracę układu pokarmowego. Są źródłem naturalnych probiotyków, które usprawniają trawienie, poprawiają stan mikroflory jelitowej, zapobiegają zaparciom.
- Wzmacnianie układu immunologicznego, który lepiej chroni nas przed infekcjami.
- Wysoka zawartość błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga w odchudzaniu.
- Bardziej stabilna forma witaminy C, ponieważ ta w produktach kiszonych nie jest tak wrażliwa na procesy obróbki termicznej.
- Wyższa zawartość i lepsza przyswajalność niektórych witamin i składników mineralnych w porównaniu z surowym produktem. Dotyczy to zwłaszcza witaminy PP i B2, a także wapnia i żelaza.
Ogórki nie są jednak wskazane dla każdego. U niektórych osób mogą wywoływać niestrawność, wzdęcia i uczucie gazów. Ogórki kiszona zawierają sporo soli, dlatego powinny na nie uważać osoby cierpiące na nadciśnienie i uciążliwe obrzęki.
Ogórek – zastosowanie w kuchni
Co zrobić z surowych ogórków?
Świeże warzywo możemy wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Z zielonych, surowych ogórków warto przyrządzić klasyczną mizerię lub dodać je do innych, wielowarzywnych sałatek. Możemy zjeść je na surowo, są dobrą, niskokaloryczną przekąską, jeśli nie możemy się powstrzymać od podjadania między posiłkami.
Z ogórków, jogurtu naturalnego i czosnku przyrządza się również znaną grecką przystawkę – tzatziki, stanowiącą świetny dodatek do grillowanych lub pieczonych mięs, warzyw, pieczywa lub szaszłyków. W kuchni greckiej tzatziki serwowane są najczęściej w formie dodatku do chlebka typu pita.
Ogórki w 97% składają się z wody, są więc doskonałym rozwiązaniem w przypadku upałów. Nie dość, że szybko ugaszą pragnienie, to jeszcze skutecznie nawodnią nasz organizm.
Świetnym pomysłem na urozmaicenie jadłospisu jest również zupa z surowych ogórków z dodatkiem marchewki, pietruszki, selera, pora i ziemniaków, posypana świeżym koperkiem. Najlepsza jest latem, w sezonie na świeże ogórki gruntowe.
Ogórki są doskonałym składnikiem przetworów, możemy przygotować je samodzielnie, w postaci ogórków kiszonych, małosolnych lub konserwowych lub jako element wekowanych sałatek. Szczególnie popularna jest sałatka szwedzka, której głównym składnikiem są ogórki gruntowe, przygotowywane w zalewie octowej.
Potrawy z ogórkiem w wersji kiszonej
Ogórki kiszone mają wiele właściwości zdrowotnych, warto więc włączyć je na stałe do naszego menu. Dania w których możemy wykorzystać kiszone ogórki to między innymi:
- zupa z kiszonych ogórków z ziemniakami i koperkiem,
- sałatki i surówki, przykładowo sałatka z łososiem lub surówka z dodatkiem marchewki, cebuli i jabłka,
- tradycyjna sałatka jarzynowa,
- dania obiadowe z mięsem, np. potrawka z indykiem i pieczarkami czy gulasz wieprzowy z ogórkami podawany z kaszą,
- sok z kiszonych ogórków, który jest dobrym źródłem kwasu mlekowego, poprawiającego stan mikroflory bakteryjnej jelit.
Przepisy kulinarne zawierają również często ogórki w wersji marynowanej lub sezonowe ogórki małosolne.
Przepisy z ogórkiem w kosmetyce
Ich działanie nawilżające i oczyszczające jest często wykorzystywane w kosmetyce naturalnej. W aptekach znajdziemy sporo kosmetyków pielęgnacyjnych z dodatkiem ogórków, jednak odpowiednią kurację możemy również zastosować w warunkach domowych.
Działają oczyszczająco, pomagają w usuwaniu przebarwień na skórze, łagodzą obrzęki, nawilżają skórę, łagodzą skutki ukąszenia przez owady. Wzmacnia skórę po kąpielach słonecznych i pomaga w przypadku pojawienia się oparzeń wynikających z nadmiernego opalania.
Co zrobić z ogórka? Najprostsza będzie szybka, oczyszczająca maseczka lub plastry ogórka na oczy, likwidujące uczucie opuchlizny.
Surowego ogórka ścieramy na tarce, mieszamy z niewielką ilością soku z cytryny i jogurtu naturalnego. Mieszankę nakładamy na skórę twarzy, omijając okolice oczu i zostawiamy na kilkanaście minut. Po tym czasie zmywamy ciepłą wodą. Skóra będzie odżywiona i dobrze nawilżona.