Przepis na pastę jajeczną z awokado krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender, miska

Jajka ugotuj na twardo i obierz.

Wrzuć wszystkie składniki do blendera i zblenduj na gładką pastę.

2 kromki chleba z pasą jajeczną na białym talerzu z warzywami. Obok talerza także znajdują się warzywa.
pasta jajeczna z awokado
Koszt przygotowania dania
6.32 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
97 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
10

Pasta jajeczna z awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z awokado

Słyszałaś kiedyś o tym, jak sprawdzić świeżość jajek i jak je przechowywać?

Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. Jest to białko, żółtko, osłonka, komora powietrzna i skorupka. W trakcie przechowywania w jajku powiększa się komora powietrzna. Skoro to już wiemy, to przejdźmy do tego, jak sprawdzić świeżość jajka. Bierzemy sobie szklankę ze zwykłą wodą i wkładamy do niej jajko. Jeżeli jajko pójdzie na dno szklanki, to jest to świeże jajko, ponieważ komora powietrzna jeszcze jest nieduża. Im starsze jest jajko, tym większa jest komora powietrzna i jajko znajduje się coraz wyżej w naszej szklance z wodą. Żeby jajka dłużej były świeże najlepiej przechowywać je w lodówce w temperaturze około 4-6 stopni Celsjusza. Średnio jajka można przechowywać przez 3 tygodnie. Jajka ogólnie są wartościowym produktem, ale jak wszystko należy jeść je z umiarem. Można zrobić z nich wiele smacznych potraw, między innymi różne pasty.

Pasta jajeczna z awokado to świetny dodatek do kanapek, dla dzieci i dorosłych. Dania z awokado często uznawane są za fit, ponieważ awokado jest zdrowe, ale trzeba też pamiętać, że jest wysokokaloryczne, więc łatwo z nim zjeść zbyt wiele. Przepis na pastę jajeczną z awokado jest bardzo prosty, a pasta wychodzi pyszna i kolorowa. Przejdźmy wreszcie do tego, jak zrobić domową pastę jajeczną z awokado. Jest to bardzo łatwe. Zaczynamy oczywiście od ugotowania jajek na twardo. Jajko wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na twardo około 10 minut, licząc od momentu zagotowania się wody. Żeby jajko nie pękało w trakcie gotowania, najlepiej wyjąć je wcześniej z lodówki, aby uzyskało temperaturę pokojową. Następnie obieramy jajka i ścieramy na tarce lub rozgniatamy jajko widelcem. Widelcem rozgniatamy też awokado i mieszamy je z jajkami, posiekanym szczypiorkiem, czosnkiem granulowanym i jogurtem lub majonezem. Całość mieszamy z majonezem i pieprzem. Możesz ją jeszcze wzbogacić w pomidora pokrojonego w drobną kostkę, który świetnie pasuje zarówno do awokado, jak i do jajek. W ten sposób wychodzi nam smaczna pasta jajeczna z awokado, którą możesz wykorzystać do posmarowania chleba.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(72g)
Energia (kalorie)
Białko
8.80 g
6.34 g

Węglowodany w paście jajecznej z awokado

Na 100g
Na porcję
(72g)
Węglowodany
4.06 g
2.92 g
Węglowodany przyswajalne
2.23 g
1.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.83 g
1.32 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(72g)
Tłuszcz
9.50 g
6.84 g
Tłuszcze nasycone
3.18 g
2.29 g
Tłuszcze nienasycone
6.32 g
4.55 g
Tłuszcze jednonasycone
4.70 g
3.38 g
Tłuszcze wielonasycone
1.62 g
1.17 g
Cholesterol
223.38 mg
160.83 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z awokado

Na 100g
Na porcję
(72g)
Witamina A
105.89 µg (mcg)
76.24 µg (mcg)
Witamina B6
0.20 mg
0.14 mg
Witamina B12
0.59 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina C
5.31 mg
3.82 mg
Witamina D
1.31 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina E
0.63 mg
0.45 mg
Retinol
96.18 µg (mcg)
69.25 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.34 mg
0.24 mg
Niacyna
0.54 mg
0.39 mg
Foliany
53.78 µg (mcg)
38.72 µg (mcg)
Beta karoten
110.78 µg (mcg)
79.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z awokado

Na 100g
Na porcję
(72g)
Sód
94.40 mg
67.97 mg
Potas
247.49 mg
178.19 mg
Wapń
61.38 mg
44.19 mg
Fosfor
151.20 mg
108.86 mg
Magnez
18.29 mg
13.17 mg
Żelazo
1.29 mg
0.93 mg
Cynk
1.07 mg
0.77 mg
Miedź
0.10 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z awokado 10
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z awokado

Lista alergenów dla pasty jajecznej z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny

Cena przygotowania pasty jajecznej z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Awokado
70 g
6.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Szczypiorek
10 g
2.00
Za 30.0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Jogurt naturalny
25 ml
1.80
Za 180.0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
18.80
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób