Przepis na pastę jajeczną fit krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, krajalnica do jajek

Jajka ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz.

Jajka pokrój krajalnicą w kostkę i przełóż do miseczki.

Szczypiorek posiekaj i dodaj do jajek.

Następnie dodaj jogurt, musztardę i dopraw solą i pieprzem.

Dokładnie wymieszaj.

Pasta jajeczna fit na kromce chleba w towarzystwie warzyw
Pasta jajeczna fit
Koszt przygotowania dania
5.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
153 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Pasta jajeczna fit - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście jajecznej fit

Pasta jajeczna fit jest naprawdę szybka w przygotowaniu. Ta pyszna i zdrowa pasta będzie świetnym urozmaiceniem śniadań dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała.

Na samym początku ugotujcie jajka na twardo, czyli od rozpoczęcia wrzenia wody gotujcie je jeszcze około 7-8 minut. Następnie jajka wystudźcie i obierzcie ze skorupek. W kolejnym kroku należy pokroić je w kostkę. Można to zrobić nożem lub prościej krajalnicą do jajek. Tak przygotowane jajka wrzućcie do miseczki. Dodajcie posiekany szczypiorek, jogurt i musztardę. Doprawcie wszystko solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszajcie. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić fit pastę jajeczną. Sami widzicie, że to naprawdę prosty przepis. A z niego powstaje niezwykle smaczna i dietetyczna pasta.

Tak przygotowana pasta to mój absolutny ulubieniec wśród dodatków do chleba na śniadanie.

Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest sposób spożywania jaj. Niestety smażone w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku mają więcej oddziaływań negatywnych. Dlatego warto szukać zdrowszych i smaczniejszych rozwiązań jak nasz przepis na fit pastę jajeczną.

Szczypiorek to roślina bogata w wartości odżywcze. Jej walory smakowe znane były już w średniowieczu. Wtedy nie wiedziano za to, że to świetne źródło witaminy K, witaminy C oraz witaminy A. Wszystkie te składniki mają pozytywny wpływ na wzmocnienie kości, układu odpornościowego czy układu nerwowego. Ważne jest by wzbogacać dania o dodatek ziół takich jak szczypiorek, ponieważ oprócz ostrości dodadzą również ważnych dla zdrowia witamin. Tym bardziej że mają naprawdę niewiele kilokalorii. Łyżka posiekanego szczypiorku to tylko 5 kcal!

Jeśli potrzebny Ci pomysł na fit śniadanie, to trafiłeś idealnie. Ta pasta jajeczna będzie dobra z każdym rodzajem pieczywa.

Wartości odżywcze pasty jajecznej fit

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
128.21 kcal
153.85 kcal
Białko
11.34 g
13.61 g

Węglowodany w paście jajecznej fit

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
1.55 g
1.86 g
Węglowodany przyswajalne
1.33 g
1.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.23 g
0.27 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
8.17 g
9.80 g
Tłuszcze nasycone
3.36 g
4.04 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.74 g
5.69 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.11 g
3.73 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.63 g
1.96 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
314.92 mg
377.91 mg

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną fit

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
148.19 µg (mcg)
177.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.19 mg
Witamina B12
0.80 µg (mcg)
0.96 µg (mcg)
Witamina C
3.43 mg
4.11 mg
Witamina D
1.78 µg (mcg)
2.14 µg (mcg)
Witamina E
0.90 mg
1.07 mg
Retinol
135.54 µg (mcg)
162.65 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.42 mg
0.50 mg
Niacyna
0.13 mg
0.15 mg
Foliany
46.88 µg (mcg)
56.26 µg (mcg)
Beta karoten
151.17 µg (mcg)
181.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną fit

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
147.40 mg
176.88 mg
Potas
156.35 mg
187.62 mg
Wapń
69.21 mg
83.05 mg
Fosfor
185.04 mg
222.05 mg
Magnez
14.96 mg
17.95 mg
Żelazo
1.61 mg
1.93 mg
Cynk
1.21 mg
1.45 mg
Miedź
0.07 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej fit 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej fit

Lista alergenów dla pasty jajecznej fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania pasty jajecznej fit

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Jogurt naturalny
20 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 ml
Musztarda
5 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
11.80
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną fit
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób