Pasta z awokado z jajkiem

Opublikowano: 05.11.2021 r., 11:59 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta z awokado z jajkiem
Pasta z awokado z jajkiem
Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie urozmaici Twoje codzienne posiłki.
Przygotowanie 20 min
242 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Awokado (140 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Olej lniany (10 ml)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, szczypiorek, czosnek, suszone pomidory z chilli
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na pastę z awokado z jajkiem krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo.

Awokado przekrój na pół. Usuń pestkę i wyjmij awokado łyżeczką.

Posiekaj bardzo drobno cebulę.

Ugotowane jajka obierz i dodaj do awokado razem z cebulą oraz olejem.

Dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonymi pomidorami z chilli, ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę oraz sokiem z cytryny.

Wszystkie składniki rozgnieć widelcem albo zblenduj blenderem.

Pastę posyp szczypiorkiem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,9% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado z jajkiem

Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie urozmaici Twoje codzienne posiłki. Dobrze przyprawiona pasta zagości częściej w Twoim jadłospisie, ponieważ jej smak jest doskonały. Przepis na pastę z awokado jest idealnym pomysłem na znakomite kanapki i grzanki. Stanowi bardzo dobre źródło korzystnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych nienasyconych. Poznaj najlepszy sposób jak zrobić pastę z awokado z jajkiem na śniadanie.

Szybka, łatwa i pyszna pasta z awokado z jajkiem to dobra propozycja na zwiększenie podaży cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które odgrywają niezwykle ważną rolę w organizmie. Jak zrobić pastę z awokado z jajkiem? Wybór awokado jest istotny. Często bywa tak, że trudno jest kupić idealne awokado. Dobra sztuka awokado do jedzenia powinna być miękka niczym margaryna. Zarazem powinna mieć piękny, jednolity, zielony kolor bez żadnych czarnych śladów. Jeśli awokado jest bardzo twarde należy jeszcze poczekać aż dojrzeje. Wtedy wystarczy położyć je w nasłonecznionym miejscu lub w okolicy bananów. Szybciej dojrzeje. Na początku ugotuj jajka na twardo. Jak je ugotujesz umieść je na kilka minut w lodowatej wodzie. Podczas gotowania możesz zrobić resztę. Przekrój awokado na pół wzdłuż. Za pomocą noża wykonaj szybki i zdecydowany ruch w kierunku pestki. Uważaj na ręce. Jak nóż wbije się w pestkę przekręć nóż i usuń ją. Następnie za pomocą łyżki wyjmij awokado, a skórę wyrzuć. Ugotowane jajka obierz i posiekaj. Cebulę obierz i również pokrój, ale w bardzo drobną kostkę. Dodaj wszystkie przyprawy oraz olej i połącz w jedną całość.

Konsystencja, jaką ma pasta z awokado z jajkiem powinna być taka, jaką Ty lubisz. Przepis na pastę z awokado z jajkiem możesz zrobić na dwa sposoby. Jeżeli pasta na kanapki powinna być, według Ciebie, o gładkiej konsystencji przyda się blender. Jak zrobisz pastę z awokado z jajkiem i zblendujesz wszystko będzie ona gładka. W przepisie na pastę z awokado wystarczy jednak użyć samego widelca. Składniki pasty, które połączysz widelcem nie będą idealnie gładkie. Wybierz taki sposób, jaki bardziej Ci odpowiada.

Pyszną pastę podawaj na podpieczonym na patelni, w piekarniku, opiekaczu czy tosterze pieczywie. Będzie to idealny dodatek do śniadania. Jest to najlepsza pasta, która może być podawana także dzieciom, tylko należy uważać na przyprawy. Nie powinna być ona bardzo słona ani pikantna. To łatwy sposób na zdrowy i lekki posiłek dla całej rodziny.

Alergeny w paście z awokado z jajkiem

Lista alergenów dla pasty z awokado z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasty z awokado z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Pasta z awokado i jajka jest bardzo zdrowa. Zawiera dużą ilość tłuszczu korzystnego dla zdrowia. Jest to przepis o niskiej zawartości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
156.35
242.35
Białko (g)
5.47
8.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
5.20
8.06
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
3.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.25
5.04

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
13.24
20.52
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
5.01
Tłuszcze nienasycone (g)
10.01
15.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.32
9.79
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.69
5.72
Cholesterol (mg)
132.00
204.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
59.94
92.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.32
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.18
8.02
Witamina D (µg (mcg))
0.71
1.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
0.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
56.77
88.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.81
1.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
53.26
82.55
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.00
43.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
53.55
83.00
Potas (mg)
268.00
415.40
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
27.58
42.75
Fosfor (mg)
93.77
145.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.35
26.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.35
Cynk (mg)
0.75
1.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado z jajkiem 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado z jajkiem

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Olej lniany
10 ml
10.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
23.00