Przepis na klasyczną pastę z makreli krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo. Zostaw do ostygnięcia.

W tym czasie makrelę oczyść ze skóry, głowy i ości. Oczyszczone kawałki ryby przekładaj do miski.

Ogórki kiszone i szalotkę pokrój w drobną kostkę. Dorzuć do miski z rybą.

Gdy jajka ostygną je również pokrój w kostkę.

Do miski dodaj majonez i musztardę.

Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i małą szczyptą soli.

Pastą smaruj kanapki, a na koniec posyp posiekanym szczypiorkiem.

Klasyczna pasta z makreli ukazana w miseczce i na kromkach pieczywa
Klasyczna pasta z makreli
Koszt przygotowania dania
17.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
72 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
20

Klasyczna pasta z makreli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o klasycznej paście z makreli

Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, ale najlepiej smakuje na następny dzień. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić klasyczną pastę z makreli to prezentuje mój sprawdzony sposób.

Na samym początku należy oczyścić wędzoną makrelę ze skóry i ości. Tak przygotowaną podziel na mniejsze kawałki i umieść je w miseczce. Ugotuj jajka na twardo, a później pokrój je w drobną kostkę gdy wystygną. Cebulę i ogórka rozdrobnij na drobną kosteczkę. Szczypiorek posiekaj. Przygotowane składniki dodaj do makreli. Następnie wmieszaj majonez i musztardę i dopraw solą i pieprzem. Jak widzisz, ten prosty przepis na klasyczną pastę z makreli przygotujesz w zaledwie kilka minut.

Ta smaczna pasta sprawdzi się szczególnie jako dodatek do kanapek na śniadanie. Jeśli rano brakuje Ci czasu, przygotuj pastę wieczorem. Rano wystarczy kromkę chleba posmarować pastą i idealne śniadanie gotowe.

Makrela jest rybą morską, dlatego też jest bardziej bogata w tłuszcze omega 3 (EPA i DHA). Dodatkowo zawiera znaczną ilość witaminy A odpowiadającej za prawidłowe widzenie. Warto wspomnieć tu o zawartości witaminy D w makreli. Jest to jedna z bogatszych w tę witaminę ryb. Już 100 g tej ryby dostarczy jej w ilości 8,4 µg, gdy zapotrzebowanie dla osób dorosłych wynosi 15 µg. Do tej pory uważano, że witamina D odpowiada głównie za układ kostny. Okazuje się jednak, że jej niedobór ma wpływ na rozwój cukrzycy czy nowotworów. Odpowiednia podaż witaminy D może również spowolnić neurodegeneracje powodowaną wiekiem.

Jajka zaś są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca.

Klasyczna pasta z makreli do chleba jest nie tylko smaczna, ale również dobra dla naszego zdrowia. To naprawdę świetny pomysł na wzbogacenie swojej diety w kwasy omega-3 i inne składniki odżywcze.

Wartości odżywcze klasycznej pasty z makreli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kalorie)
180.04 kcal
72.02 kcal
Białko
14.80 g
5.92 g

Węglowodany w klasycznej paście z makreli

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany
1.41 g
0.56 g
Węglowodany przyswajalne
1.01 g
0.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.39 g
0.16 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz
12.38 g
4.95 g
Tłuszcze nasycone
3.91 g
1.56 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.42 g
3.37 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.69 g
1.47 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
4.73 g
1.89 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
141.58 mg
56.63 mg

Witaminy w przepisie na klasyczną pastę z makreli

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina A
64.06 µg (mcg)
25.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.09 mg
Witamina B12
2.03 µg (mcg)
0.81 µg (mcg)
Witamina C
2.16 mg
0.86 mg
Witamina D
5.33 µg (mcg)
2.13 µg (mcg)
Witamina E
1.08 mg
0.43 mg
Retinol
59.51 µg (mcg)
23.81 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.03 mg
Ryboflawina
0.37 mg
0.15 mg
Niacyna
4.46 mg
1.78 mg
Foliany
18.65 µg (mcg)
7.46 µg (mcg)
Beta karoten
48.47 µg (mcg)
19.39 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klasyczną pastę z makreli

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód
436.78 mg
174.71 mg
Potas
282.28 mg
112.91 mg
Wapń
33.44 mg
13.38 mg
Fosfor
134.96 mg
53.98 mg
Magnez
21.42 mg
8.57 mg
Żelazo
1.32 mg
0.53 mg
Cynk
0.77 mg
0.31 mg
Miedź
0.09 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznej pasty z makreli 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznej paście z makreli

Lista alergenów dla klasycznej pasty z makreli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Musztarda

Cena przygotowania klasycznej pasty z makreli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
300 g
1 sztuka
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
9.60
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ogórki kiszone
100 g
2 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 100 g
Cebula szalotka
30 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 30 g
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Szczypiorek
10 g
2 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na klasyczną pastę z makreli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób