Przepis na pastę jajeczną z makrelą krok po kroku

Składniki
  • Makrela wędzona 250 g 2 wędzone makrele bez głowy
  • Jajko 6 szt. 6 jajek rozmiar M
  • Majonez 50 g 2 łyżki
  • Szczypiorek 20 g 4 łyżki
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie (10 min). Następnie obierz je ze skorupki i posiekaj w małą kostkę. Przełóż do miski.

Z wędzonych makrele pozbądź się ogona, a potem obierz je ze skórki i usuń kręgosłup z ościami. Rękoma porozrywaj makrelę na mniejsze kawałki. Pamiętaj, aby dobrze sprawdzić, czy pozbyłeś się wszystkich ości. Makrelę dodaj do jajek i całość wymieszaj.

Szczypiorek posiekaj.

Do miski z pozostałymi składnikami dodaj majonez, świeżo mielony pieprz oraz część szczypiorku.

Dobrze wymieszaj.

Górę pasty jajecznej z makrelą posyp pozostałym szczypiorkiem.

Pasta jajeczna z makrelą znajduje się na świeżym pieczywie. Obok leżą pomidorki koktajlowe i jajko.
Pasta jajeczna z makrelą
Koszt przygotowania dania
16.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
202 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
3

Pasta jajeczna z makrelą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z makrelą

Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść nie tylko z pieczywem. Pastę z makrelą wędzoną można umieścić na jajkach lub na krakersach. Zwłaszcza ten ostatni sposób to dobry pomysł na danie typu finger food. Taka pasta nadaje się na imprezę lub rodzinne spotkanie.

Jak zrobić pastę jajeczną z makrelą? Warto zacząć od ugotowania jajek. Później trzeba je obrać ze skorupki i posiekać (za pomocą noża lub malaksera) lub zetrzeć na tarce. Z makreli trzeba wybrać wszystkie ości – jest to bardzo ważne! Gdy już będziesz pewien, że ryba jest ich pozbawiona, możesz dodać makrelę do jajek. Składniki wystarczy wymieszać, ale jeśli chcesz, również możesz je szybko zmiksować. Następnie trzeba dodać pieprz, majonez i szczypiorek. Część szczypiorku warto zachować sobie na później, aby posypać nim z wierzchu. Pasty zazwyczaj nie trzeba już solić, ponieważ makrela sama w sobie jest już wystarczająco słona.

Przepis na pastę jajeczną z makrelą możesz dowolnie zmieniać. Jeśli zależy Ci na tym, aby pasta była bardziej jajeczna, dodaj więcej jajek lub zmniejsz ilość ryby. Pastę rybno-jajeczną możesz zrobić z ogórkiem. Możesz zdecydować się na ogórki kiszone lub konserwowe. Odpowiednim dodatkiem będzie także czerwona cebulka. Na kanapkę z pastą jajeczną z wędzoną rybą możesz dołożyć rzodkiewkę, sałatę, zielonego ogórka oraz pomidory koktajlowe.

Składniki na pastę możesz bardziej zmodyfikować. Jeśli nie odpowiada Ci szczypiorek, możesz zamienić go na natkę pietruszki, kolendrę lub koperek. Zamiast majonezu możesz zdecydować się na śmietanę lub jogurt naturalny. Ciekawym dodatkiem byłaby musztarda. Pastę można zjeść od razu, ale na drugi dzień smakuje lepiej – smaki będą miały czas, aby się przegryźć.

Ta pyszna pasta z rybą wędzoną i jajkiem nadaje się na śniadanie, lunch i kolację. Można ją także podać na grzankach lub ze świeżym pieczywie jako przystawka przed daniem głównym. Taka pasta najlepiej smakuje na zimno, więc przed podaniem należy ją schłodzić.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z makrelą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (100g)
Energia (kalorie)
202.75 kcal
202.75 kcal
Białko
16.37 g
16.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (100g)
Tłuszcz
14.47 g
14.47 g
Tłuszcze nasycone
4.66 g
4.66 g
Tłuszcze nienasycone
9.81 g
9.81 g
Tłuszcze jednonasycone
4.45 g
4.45 g
Tłuszcze wielonasycone
5.37 g
5.37 g
Cholesterol
215.17 mg
215.17 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z makrelą

Na 100g
Na porcję (100g)
Witamina A
98.02 µg (mcg)
98.02 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
0.24 mg
Witamina B12
2.08 µg (mcg)
2.08 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina D
5.38 µg (mcg)
5.38 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina E
1.26 mg
1.26 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Retinol
91.23 µg (mcg)
91.23 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.07 mg
Ryboflawina
0.45 mg
0.45 mg
Niacyna
4.13 mg
4.13 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
28.25 µg (mcg)
28.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z makrelą

Na 100g
Na porcję (100g)
Sód
273.72 mg
273.72 mg
Potas
279.55 mg
279.55 mg
Wapń
43.03 mg
43.03 mg
Fosfor
165.08 mg
165.08 mg
Magnez
21.31 mg
21.31 mg
Żelazo
1.52 mg
1.52 mg
Cynk
0.99 mg
0.99 mg
Miedź
0.09 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z makrelą 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z makrelą

Lista alergenów dla pasty jajecznej z makrelą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makrela wędzona
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej z makrelą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makrela wędzona
250 g
2 wędzone makrele bez głowy
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Jajko
6 szt.
6 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
4 łyżki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
20.00
Łączny koszt
16.07
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z makrelą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób