Dania z makrelą
-
Klasyczna pasta z makreli
Klasyczna pasta z makreli to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
15 + 8 min łatwy 15 72 kcal -
Makrela w sosie pomidorowym
Makrela w sosie pomidorowym jest niezwykle aromatyczna i zdrowa. Ryby zawierają w sobie kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które pozytywnie …
15 + 10 min łatwy 2 273 kcal -
Paprykarz z makreli
Nie ma nic lepszego niż przygotowanie domowych dodatków do pieczywa, które wielu z nas spożywa niemal codziennie. Dzisiaj przedstawię Wam …
20 min łatwy 5 169 kcal
Dania z makrelą - przepisy
-
Makrela z grilla po chorwacku
Masz w domu świeżą makrelę, ale brak pomysłu na to, jak ją przyrządzić? Aromatyczna makrela z grilla po chorwacku to …
10 + 20 min łatwy 2 844 kcal -
Makrela z piekarnika
Makrela z piekarnika to zdrowy, smaczny i prosty przepis na świeżą makrelę. Sprawdź, jak zrobić makrelę w piekarniku szybko, dobrze …
10 + 30 min łatwy 2 936 kcal -
Sałatka z wędzoną makrelą
Sałatka z wędzoną makrelą jest prosta i szybka. Możesz ją przygotować na wiele okazji. Będzie to idealne danie na kolację …
30 + 10 min łatwy 2 297 kcal -
Makrela smażona
Pomysł na świeży filet z makreli? Spróbuj przepisu na makrelę smażoną na oleju z czosnkiem i papryczką chilli. Świetny pomysł …
5 + 10 min łatwy 2 845 kcal -
Sałatka z makreli w oleju
Sałatka z makreli w oleju sprawdzi się jako szybka, prosta i pożywna przekąska, lunch lub drugie śniadanie w ciągu dnia. …
20 min łatwy 2 364 kcal -
Pasta z makreli pomidorowa
Pasta z makreli pomidorowa to doskonały dodatek do kanapek na kolację lub śniadanie. Pomidorowa pasta z makreli jest bardzo szybka …
20 min łatwy 5 199 kcal
-
Pasta jajeczna z makrelą
Pasta jajeczna z makrelą to idealny pomysł na pyszne i bardzo proste smarowidło do kanapek. Jednak tę pastę można jeść …
25 + 10 min łatwy 6 202 kcal -
Pasta z makreli i sera
Pasta z makreli i sera to świetny pomysł na pyszne smarowidło do kanapek na śniadanie lub na kolację. Pasta jest …
15 min łatwy 5 462 kcal -
Pasta z makreli z puszki
Pasta z makreli z puszki to świetny pomysł na pyszny dodatek do kanapek śniadaniowych i nie tylko. Łatwa pasta świetnie …
10 + 10 min łatwy 5 254 kcal -
Pasta z makreli w oleju
Pasta z makreli w oleju to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 …
15 + 8 min łatwy 10 21 kcal -
Pasta z makreli fit
Pasta z makreli fit to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
10 + 8 min łatwy 15 48 kcal
-
Pasta z makreli z twarogiem
Pasta z makreli z twarogiem jest świetna opcją na smaczne i zdrowe smarowidło do kanapek. Sprawdzi się zarówno na kolację, …
10 + 10 min łatwy 3 222 kcal -
Pasta z makreli i jajek
Domowa pasta z makreli i jajek idealnie nadaje się do smarowania pieczywa. Można też maczać chlebek bezpośrednio w paście lub …
35 min łatwy 8 187 kcal -
Pasta z makreli wędzonej
Pyszny, szybki i prosty przepis na pastę z makreli wędzonej na kanapki to genialny pomysł na zdrowy posiłek. Idealnie na …
15 min łatwy 6 135 kcal -
Pasta z makreli
Pasta z makreli jest idealna do podania na pieczywie. Świetnie zastąpi nadmiar wędlin w diecie i zyska uznanie wśród osób …
15 min łatwy 10 114 kcal -
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą
Pasta z makreli z jajkiem i musztardą to doskonały dodatek do chleba podawany na kolację lub na śniadanie. Pyszna pasta …
15 + 10 min łatwy 5 188 kcal -
Pasta z makreli i jajka
Pasta z makreli i jajka to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 …
10 min łatwy 4 119 kcal
-
Pasta z makreli Thermomix
Pasta z makreli Thermomix to jeden z moich ulubionych dodatków do chleba. Ta pyszna masa powstaje zaledwie w 10 minut, …
20 + 14 min łatwy 20 80 kcal -
Pasta rybna z makreli
Pasta rybna z makreli wędzonej z jajkiem to doskonały pomysł na dodatek do chleba. Pastę warto wykorzystać do przygotowania pysznych …
30 min łatwy 7 152 kcal
Dania z makrelą - co to jest?
Makrela jest jedną z najbardziej popularnych tłustych ryb w naszym kraju. Bardzo często wykorzystuje się ją do przyrządzania różnego rodzaju potraw, a także używa jako składnik m.in. sałatek czy past. Makrela jest rybą zamieszkującą wiele mórz, m.in. Północne czy Śródziemne. W rybie tej znajduje się mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są cenne dla ludzkiego organizmu. Warto jednak pamiętać, że makrela zawiera również metylortęć, ponieważ ma tendencję do jej kumulowania.
Dania z makrelą – zbiór pomysłów na wykorzystanie makreli
Makrela to tłusta ryba, która zawiera sporo kwasów omega-3. Właśnie dlatego polecana jest jako składnik pełnowartościowej, zdrowej diety. Dania z makrelą są smaczne, proste do przyrządzenia i lekkie. Zarówno wędzona, jak i surowa czy duszona makrela doskonale sprawdzi się jako element smacznego, codziennego menu. Dlaczego makrela w wielu kwestiach przeważa nad innymi rybami? Czy smażona makrela jest tak samo zdrowa, jak wędzona albo z puszki? Jakie właściwości odżywcze ma słynna ryba? Sprawdź ważne informacje dotyczące makreli oraz poznaj kilka przepisów na tę rybę!
Dania z makrelą – popularne przepisy na smaczne, proste i lekkie potrawy
Najważniejsze właściwości zdrowotne makreli. O tym warto wiedzieć!
W makreli znajduje się mnóstwo cennego białka, które jest podstawowym składnikiem odżywczym i budulcowym w organizmie człowieka. Jest go w rybie na tyle dużo, że z powodzeniem zastąpić można makrelą zarówno drób, jak i czerwone mięso. Poza tym w makreli są również kwasy tłuszczowe omega-3, które doskonale oddziałują na organizm. Dzięki kwasom tym można naturalnie wzmocnić barierę ochronną zarówno serca, jak i naczyń krwionośnych. Kwasy zawarte w makreli wbudowują się bowiem w krwinki czerwone, dzięki czemu poprawia się ich elastyczność, a organizm staje się lepiej ukrwiony. Dzięki jedzeniu makreli można także sprawić, że krew będzie sprawniej przepływała w organizmie, a zatem zmniejszy się ryzyko wystąpienia m.in. nadciśnienia.
Na tym oczywiście nie koniec! Makrela bogata jest bowiem również w selen, ale i witaminy D oraz A. Zjedzenie zaledwie 100 g makreli wystarczy, aby pokryć ok. 80% zapotrzebowania dorosłego człowieka na selen. Zamiast inwestować więc w sztuczną suplementację, lepiej po prostu… zjeść makrelę! Warto pamiętać, że dzięki selenowi można znacznie wzmocnić swój układ immunologiczny – choćby dlatego warto spożywać makrelę w różnej postaci. W makreli znajdziemy również fosfor i wapń, które wpływają pozytywnie na prawidłowe rozwijanie się kości i umacniają budowę zębów.
Czy makrela jest dla każdego? Dlaczego nie wszyscy mogą spożywać tę rybę?
Nie, makrela nie jest polecana zarówno dla kobiet w ciąży, jak i kobiet karmiących. W rybie tej kumuluje się bowiem rtęć, a dokładnie metylortęć. Niestety, ale może ona spowodować uszkodzenie płodu, wnikając w krwinki i zagrażając układowi nerwowemu. Warto pamiętać o tym, że makrela nie jest w pełni bezpieczną dla zdrowia rybą. Jak każdy inny produkt spożywczy, makrela dla niektórych ludzi może być bowiem szkodliwa. Związane jest to głównie z histaminą, która znajduje się w makreli. Przez ten związek organiczny, którego najwięcej ma makrela wędzona, można bowiem narazić się na:
- uczulenie,
- mdłości,
- duszności,
- wystąpienie obrzęków.
Jeśli jesteś osobą nietolerującą histaminy, lepiej nie spożywaj makreli – a już zwłaszcza wędzonej! Właśnie w tak obrobionej makreli znajduje się bowiem naprawdę dużo histaminy, która dla uczulonych na nią osób może być bardzo szkodliwa.
Która makrela jest najlepsza – surowa, wędzona, smażona czy duszona?
Najlepsze właściwości zawsze ma oczywiście świeża ryba, ponieważ nie jest poddawana żadnej obróbce termicznej, która mogłaby zmniejszyć m.in. zawartość witamin w rybie. W sklepach najczęściej spotkać się jednak można z makrelą wędzoną. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wędzonymi rybami można się… zatruć. Proces wędzenia wpływa na wydzielanie się w produkcie niebezpiecznych dla ludzi związków, mających rakotwórcze właściwości. Wędzona makrela ma też znacznie mniej witamin niż świeża, przez co przestaje być wartościowa dla organizmu.
Makrela smażona czy wędzona nie będą tak dobre, jak makrela gotowana na parze, pieczona w folii, duszona albo świeża. W smażonej i wędzonej znajduje się sporo soli, której zbyt duża ilość może zagrażać zdrowiu człowieka – a w nadmiarze na pewno źle wpłynie na poprawną pracę serca. A co z makrelą z puszki? Bardzo często właśnie taką makrelą wzbogacana jest domowa sałatka czy pasta rybna. W zależności od jej rodzaju (np. w sosie własnym), makrela z puszki będzie miała różne właściwości odżywcze. Oczywiście będzie ich znacznie mniej niż w świeżej rybie, bo puszkowana makrela poddawana jest zakonserwowaniu, a więc wysokiej temperaturze. W wyniku tego makrela ma mniej witamin oraz cennych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest jednak mniej kaloryczna od świeżej lub wędzonej, dlatego też osoby będące na diecie wykorzystują makrelę w puszce do swoich codziennych posiłków.
Przepisy na pyszne dania z makrelą. Potrawy, które zaskoczą gości!
Najlepsze pomysły na dania z makrelą. Poznaj je wszystkie!
Większość ludzi wie, że sałatka czy pasta z makrelą to wspaniałe pomysły na pożywne i smaczne dania. Co jeszcze można jednak zrobić z tymi rybami? Czy makrela może zostać wykorzystana również w inny sposób? Oczywiście, że tak! Oto kilka ciekawych przepisów na dania z makrelą, które zachwycą nie tylko domowników, ale i niespodziewanych gości w mieszkaniu.
- Paprykarz z makreli – doskonały na
kanapki. Warto przygotować go na bazie bulionu drobiowego, a także doprawić
dużą ilością pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.
-
Krem z wędzonej makreli – jego
prostota tkwi nie tylko w składzie, ale i w sposobie tworzenia. Wystarczy
bowiem zblendować wszystkie składniki, a więc: makrelę, masło, koncentrat
pomidorowy, czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz sól.
-
Makaron z wędzoną makrelą i
szpinakiem – świetny pomysł na szybkie, lekkie i proste danie. Z łatwością przygotować
będzie je mógł nawet największy amator w kuchni.
-
Krakersy z pastą makrelową –
idealna forma przekąski na różnego rodzaju imprezy w domu. Krakersy doskonale
smakują z posypanym na pastę startym, żółtym serem oraz majonezem. Oczywiście
majonez dodajemy, gdy goście nie są na diecie redukcyjnej! Pastę warto doprawić
koperkiem, który świetnie podbije smak ryby.
- Placki z makrelą – pomysł na pożywny i sycący obiad. Do jego utworzenia potrzeba wędzonej makreli, ziemniaków, jajka, soli i pieprzu. Ugotowane, zmielone ziemniaki wystarczy zmieszać ze startą makrelą, pieprzem i solą. Całość smaży się na patelni z obu stron na złocisty kolor. Palce lizać!
Ciekawostki na temat makreli. Czy znasz je wszystkie?
- Makrela może znieść naraz do kilkuset tysięcy jaj.
- Wiosną makrele tworzą ławicę, aby ruszyć na wody, w których następnie będą mogły bezpiecznie się rozmnażać.
- Jedzenie makreli może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu hormonu tarczycy.
- W Norwegii do połowu makreli wykorzystuje się sonary elektroniczne, które mają za zadanie namierzać ławice i łapać je w sieci.
- Makrele są niezwykle aktywnymi rybami, które nie mają pęcherza pławnego, wobec czego większość życia pływają i wcale się nie zatrzymują.