Dania z makrelą

dania z makrelą

Makrela jest jedną z najbardziej popularnych tłustych ryb w naszym kraju. Bardzo często wykorzystuje się ją do przyrządzania różnego rodzaju potraw, a także używa jako składnik m.in. sałatek czy past. Makrela jest rybą zamieszkującą wiele mórz, m.in. Północne czy Śródziemne. W rybie tej znajduje się mnóstwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są cenne dla ludzkiego organizmu. Warto jednak pamiętać, że makrela zawiera również metylortęć, ponieważ ma tendencję do jej kumulowania.

Najciekawsze przepisy w temacie dania z makrelą

Przepisy w temacie dania z makrelą

Dania z makrelą – zbiór pomysłów na wykorzystanie makreli

Makrela to tłusta ryba, która zawiera sporo kwasów omega-3. Właśnie dlatego polecana jest jako składnik pełnowartościowej, zdrowej diety. Dania z makrelą są smaczne, proste do przyrządzenia i lekkie. Zarówno wędzona, jak i surowa czy duszona makrela doskonale sprawdzi się jako element smacznego, codziennego menu. Dlaczego makrela w wielu kwestiach przeważa nad innymi rybami? Czy smażona makrela jest tak samo zdrowa, jak wędzona albo z puszki? Jakie właściwości odżywcze ma słynna ryba? Sprawdź ważne informacje dotyczące makreli oraz poznaj kilka przepisów na tę rybę!

Dania z makrelą – popularne przepisy na smaczne, proste i lekkie potrawy

Najważniejsze właściwości zdrowotne makreli. O tym warto wiedzieć!

W makreli znajduje się mnóstwo cennego białka, które jest podstawowym składnikiem odżywczym i budulcowym w organizmie człowieka. Jest go w rybie na tyle dużo, że z powodzeniem zastąpić można makrelą zarówno drób, jak i czerwone mięso. Poza tym w makreli są również kwasy tłuszczowe omega-3, które doskonale oddziałują na organizm. Dzięki kwasom tym można naturalnie wzmocnić barierę ochronną zarówno serca, jak i naczyń krwionośnych. Kwasy zawarte w makreli wbudowują się bowiem w krwinki czerwone, dzięki czemu poprawia się ich elastyczność, a organizm staje się lepiej ukrwiony. Dzięki jedzeniu makreli można także sprawić, że krew będzie sprawniej przepływała w organizmie, a zatem zmniejszy się ryzyko wystąpienia m.in. nadciśnienia.

Na tym oczywiście nie koniec! Makrela bogata jest bowiem również w selen, ale i witaminy D oraz A. Zjedzenie zaledwie 100 g makreli wystarczy, aby pokryć ok. 80% zapotrzebowania dorosłego człowieka na selen. Zamiast inwestować więc w sztuczną suplementację, lepiej po prostu… zjeść makrelę! Warto pamiętać, że dzięki selenowi można znacznie wzmocnić swój układ immunologiczny – choćby dlatego warto spożywać makrelę w różnej postaci. W makreli znajdziemy również fosfor i wapń, które wpływają pozytywnie na prawidłowe rozwijanie się kości i umacniają budowę zębów.

Czy makrela jest dla każdego? Dlaczego nie wszyscy mogą spożywać tę rybę?

Nie, makrela nie jest polecana zarówno dla kobiet w ciąży, jak i kobiet karmiących. W rybie tej kumuluje się bowiem rtęć, a dokładnie metylortęć. Niestety, ale może ona spowodować uszkodzenie płodu, wnikając w krwinki i zagrażając układowi nerwowemu. Warto pamiętać o tym, że makrela nie jest w pełni bezpieczną dla zdrowia rybą. Jak każdy inny produkt spożywczy, makrela dla niektórych ludzi może być bowiem szkodliwa. Związane jest to głównie z histaminą, która znajduje się w makreli. Przez ten związek organiczny, którego najwięcej ma makrela wędzona, można bowiem narazić się na:

  • uczulenie,
  • mdłości,
  • duszności,
  • wystąpienie obrzęków.

Jeśli jesteś osobą nietolerującą histaminy, lepiej nie spożywaj makreli – a już zwłaszcza wędzonej! Właśnie w tak obrobionej makreli znajduje się bowiem naprawdę dużo histaminy, która dla uczulonych na nią osób może być bardzo szkodliwa.

Która makrela jest najlepsza – surowa, wędzona, smażona czy duszona?

Najlepsze właściwości zawsze ma oczywiście świeża ryba, ponieważ nie jest poddawana żadnej obróbce termicznej, która mogłaby zmniejszyć m.in. zawartość witamin w rybie. W sklepach najczęściej spotkać się jednak można z makrelą wędzoną. Niestety, wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że wędzonymi rybami można się… zatruć. Proces wędzenia wpływa na wydzielanie się w produkcie niebezpiecznych dla ludzi związków, mających rakotwórcze właściwości. Wędzona makrela ma też znacznie mniej witamin niż świeża, przez co przestaje być wartościowa dla organizmu.

Makrela smażona czy wędzona nie będą tak dobre, jak makrela gotowana na parze, pieczona w folii, duszona albo świeża. W smażonej i wędzonej znajduje się sporo soli, której zbyt duża ilość może zagrażać zdrowiu człowieka – a w nadmiarze na pewno źle wpłynie na poprawną pracę serca. A co z makrelą z puszki? Bardzo często właśnie taką makrelą wzbogacana jest domowa sałatka czy pasta rybna. W zależności od jej rodzaju (np. w sosie własnym), makrela z puszki będzie miała różne właściwości odżywcze. Oczywiście będzie ich znacznie mniej niż w świeżej rybie, bo puszkowana makrela poddawana jest zakonserwowaniu, a więc wysokiej temperaturze. W wyniku tego makrela ma mniej witamin oraz cennych kwasów tłuszczowych. Jednocześnie jest jednak mniej kaloryczna od świeżej lub wędzonej, dlatego też osoby będące na diecie wykorzystują makrelę w puszce do swoich codziennych posiłków.

Przepisy na pyszne dania z makrelą. Potrawy, które zaskoczą gości!

Najlepsze pomysły na dania z makrelą. Poznaj je wszystkie!

Większość ludzi wie, że sałatka czy pasta z makrelą to wspaniałe pomysły na pożywne i smaczne dania. Co jeszcze można jednak zrobić z tymi rybami? Czy makrela może zostać wykorzystana również w inny sposób? Oczywiście, że tak! Oto kilka ciekawych przepisów na dania z makrelą, które zachwycą nie tylko domowników, ale i niespodziewanych gości w mieszkaniu.

  • Paprykarz z makreli – doskonały na kanapki. Warto przygotować go na bazie bulionu drobiowego, a także doprawić dużą ilością pieprzu, słodkiej i ostrej papryki.
  • Krem z wędzonej makreli – jego prostota tkwi nie tylko w składzie, ale i w sposobie tworzenia. Wystarczy bowiem zblendować wszystkie składniki, a więc: makrelę, masło, koncentrat pomidorowy, czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz sól.
  • Makaron z wędzoną makrelą i szpinakiem – świetny pomysł na szybkie, lekkie i proste danie. Z łatwością przygotować będzie je mógł nawet największy amator w kuchni.
  • Krakersy z pastą makrelową – idealna forma przekąski na różnego rodzaju imprezy w domu. Krakersy doskonale smakują z posypanym na pastę startym, żółtym serem oraz majonezem. Oczywiście majonez dodajemy, gdy goście nie są na diecie redukcyjnej! Pastę warto doprawić koperkiem, który świetnie podbije smak ryby.
  • Placki z makrelą – pomysł na pożywny i sycący obiad. Do jego utworzenia potrzeba wędzonej makreli, ziemniaków, jajka, soli i pieprzu. Ugotowane, zmielone ziemniaki wystarczy zmieszać ze startą makrelą, pieprzem i solą. Całość smaży się na patelni z obu stron na złocisty kolor. Palce lizać!

Ciekawostki na temat makreli. Czy znasz je wszystkie?

  1. Makrela może znieść naraz do kilkuset tysięcy jaj.
  2. Wiosną makrele tworzą ławicę, aby ruszyć na wody, w których następnie będą mogły bezpiecznie się rozmnażać.
  3. Jedzenie makreli może pomóc w prawidłowym funkcjonowaniu hormonu tarczycy.
  4. W Norwegii do połowu makreli wykorzystuje się sonary elektroniczne, które mają za zadanie namierzać ławice i łapać je w sieci.
  5. Makrele są niezwykle aktywnymi rybami, które nie mają pęcherza pławnego, wobec czego większość życia pływają i wcale się nie zatrzymują.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto