Pasta z awokado i jajka

Opublikowano: 01.06.2022 r., 17:02 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
paście z awokado i jajka
Paście z awokado i jajka
Połączenie awokado i jajek to pyszna propozycja nie tylko na śniadanie. Poznaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna jest moja propozycja.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
140 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Sok z cytryny 2 łyżki (20 ml)
  • Kolendra świeża (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na pastę z awokado i jajka krok po kroku

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ przełóż do miski.

Jajka ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie.

Awokado rozgnieć widelcem, dodaj jajka i rozgnieć całość.

Dodaj sok z cytryny, sól i pierz oraz kolendrę.

Posmaruj pieczywo.

Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i jajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,6% osób

Więcej informacji na temat pasty z awokado i jajka

Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju i bardzo chętnie po nie sięgamy. Najczęściej przygotowuje się z niego propozycje śniadaniowe. Bardzo znane jest zapiekane awokado z jajkiem, guacamole jako dip do wielu potraw lub przekąsek, powstało także wiele past z wykorzystaniem awokado.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na pastę z awokado i jajka do kanapek. Pasta jest smaczna, zdrowa i fit. Będzie to idealny pomysł na śniadanie lub kolację.

Jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem. Awokado natomiast jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, z bardzo dobrym stosunkiem kwasów omega 3 do omega 6. Kwasy te są niezwykle korzystne dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Zatem, jak powstaje pasta z awokado i jajka?

Zacznij od ugotowania jajek, powinny być ugotowane na twardo w lekko osolonej wodzie.

Awokado obierz ze skóry, przekrój na pół i usuń pestkę.

Awokado i jajka gotowane rozgnieć w miseczce za pomocą widelca. Dodaj sok z cytryny, kolendrę i przyprawy. Nasza pyszna, dietetyczna pasta na pieczywo już jest gotowa.

Pieczywo wyłóż rukolą, możesz ją zastąpić innym rodzajem sałaty, może to być rukola lub mix sałata. Każdy rodzaj będzie dobry.

Kanapki podawaj z pastą.

Jeśli nie używasz całego awokado na jeden raz, obficie skropl je sokiem z cytryny i włóż do lodówki, dzięki temu nie dojdzie tak szybko do procesu utleniania, kolokwialnie mówiąc, nie zacznie tak szybko czernieć. Na awokado ułóż jajka pokrojone w ćwiartki, dopraw do smaku. Najlepiej sprawdza się tutaj prostota, czyli sól i pieprz. Zadbaj, aby Twoje kanapki zawsze były różnorodne i kolorowe.

Na końcu dodaj plastry pomidora, sam widzisz, jaki to prosty przepis.

W krótkim czasie przygotujesz pyszne i pożywne śniadanie, które doda energię i zapewni sytość na długie godziny. Skoro już znasz mój przepis, zaopatrz się w składniki i przygotuj pastę, przekonaj się, że jest najlepsza.

Alergeny w paście z awokado i jajka

Lista alergenów dla pasty z awokado i jajka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze pasty z awokado i jajka

na 100g gotowej potrawy

Pastę możesz używać na pieczywo lub jako dip.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
140.67
140.67
Białko (g)
6.11
6.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
5.20
5.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.72
1.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.48
3.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.31
11.31
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
3.16
Tłuszcze nienasycone (g)
8.15
8.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.46
6.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.69
1.69
Cholesterol (mg)
148.80
148.80

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
73.69
73.69
Witamina B6 (mg)
0.21
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.36
Witamina C (mg)
8.40
8.40
Witamina D (µg (mcg))
0.80
0.80
Witamina E (mg)
0.47
0.47
Retinol (µg (mcg))
64.00
64.00
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Ryboflawina (mg)
0.25
0.25
Niacyna (mg)
0.94
0.94
Foliany (µg (mcg))
62.62
62.62
Beta karoten (µg (mcg))
103.09
103.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
61.27
61.27
Potas (mg)
319.07
319.07
Wapń (mg)
30.16
30.16
Fosfor (mg)
107.13
107.13
Magnez (mg)
20.47
20.47
Żelazo (mg)
1.02
1.02
Cynk (mg)
0.85
0.85
Miedź (mg)
0.13
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i jajka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty z awokado i jajka

Koszt składników
40.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Sok z cytryny
20 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Kolendra świeża
5 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 5
27.50
Za 5 g
Koszt składników
40.50