Potrawy z awokado - polecane przepisy
-
Guacamole
Guacamole to pyszny i bardzo wyrazisty meksykański sos, który świetnie sprawdza się także w polskiej kuchni. To idealny pomysł na …
10 min łatwy 4 60 kcal -
Pasta z awokado
Pasta z awokado to świetny sposób na pyszny dodatek do kanapek. Jest niezwykle pyszna i aromatyczna, ze względu na duży …
10 min łatwy 1 231 kcal -
Futomaki
Futomaki to tradycyjne danie kuchni japońskiej. Futomaki to rolki sushi ze składnikami zawiniętymi w wodorosty Nori. Sushi to prosty przepis …
30 + 30 min łatwy 10 -
Fajitas
Fajitas to tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, przygotowane z dodatkiem kurczaka, grillowanej papryki oraz orientalnych przypraw. Możesz podać wszystkie składniki oddzielnie …
20 + 20 min łatwy 8 -
Jajecznica z awokado
Jajecznica z awokado to świetna alternatywa dla tego tradycyjnego dania z jajek. Ma pyszny smak i jest bardzo odżywcza. To …
10 + 10 min łatwy 4 297 kcal
Potrawy z awokado - pozostałe przepisy
-
Pasta z awokado i jajkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
10 + 10 min łatwy 3 144 kcal -
Kanapka z awokado
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
15 + 10 min łatwy 2 257 kcal -
Pasta z awokado i jajek
Pasta z awokado i jajek to doskonała propozycja na smaczny smarowidło do chleba. Pyszna pasta doskonale smakuje z dodatkiem pieczywa …
10 min łatwy 5 -
Pasta jajeczna z awokado
Słyszałaś kiedyś o tym, jak sprawdzić świeżość jajek i jak je przechowywać? Zacznijmy od tego, z czego składa się jajko. …
10 + 10 min łatwy 4 97 kcal -
Sałatka z awokado i jajka
Pyszna sałatka z awokado i jajka to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie …
10 + 25 min łatwy 2 326 kcal -
Sałatki z awokado i jajkiem
Sałatki z awokado i jajkiem to wspaniała opcja na pyszny posiłek, który będzie dobrym wyborem dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. …
15 + 15 min łatwy 4
-
Koktajl z awokado
Smaczny koktajl z awokado to doskonała propozycja na zdrowy i popularny zielony sok. Zielony koktajl zyskał w ostatnim czasie na …
15 min łatwy 4 160 kcal -
Pasta z awokado z jajkiem
Najlepsza na śniadanie, szybka, łatwa, zdrowa i pyszna pasta z awokado z jajkiem. Jej zalety można wymieniać w nieskończoność. Świetnie …
20 min łatwy 2 242 kcal -
Nutella z awokado
Nutella z awokado to doskonały pomysł na pyszny krem czekoladowy. Awokado świetnie nadaje się do przygotowywania słodkich i słonych past. …
10 min łatwy 8 -
Tosty z awokado
Tosty z awokado to pomysł na szybką przekąskę. Nadają się na śniadanie lub jako przystawka. Te grzanki z awokado i …
20 min łatwy 2 653 kcal
-
Zielony koktajl
Zielony koktajl to doskonała propozycja na pożywny i smaczny posiłek. Na stronie tej dowiesz się jak zrobić zielony koktajl z …
10 min łatwy 2 232 kcal -
Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado i pomidorami suszonymi to dobry pomysł na przystawkę lub danie wielkanocne. Przepis jest bardzo prosty. Nie potrzebujesz …
25 min łatwy 4 303 kcal -
Sałatka cobb
Sałata Cobb to pokrojone składniki ułożone rządami. Poszczególne elementy nie są ze sobą mieszane. Ta amerykańska sałatka ma swoje pewne …
35 + 25 min łatwy 6 373 kcal -
Jajka z awokado
Jajka z awokado, pomidorami suszonymi i tuńczykiem to doskonała propozycja na przystawkę lub stół wielkanocny. Przepis na te pyszne jajka …
20 + 10 min łatwy 5 208 kcal -
Masło z awokado
Masło z awokado to świetna alternatywa i zdrowy zamiennik, który śmiało można wykorzystywać zamiast masła lub margaryny na kanapki. Pasta …
15 min łatwy 1 217 kcal -
Zielone smoothie
Zielone smoothie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie. Domowe …
10 min łatwy 3 117 kcal
-
Tortilla z awokado
Tortilla z awokado to pyszna przystawka podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Tortilla jest smaczna i zdrowa, zawiera białko zwierzęce …
15 + 3 min łatwy 10 -
Sałatka z awokado i pomidorów
Sałatka z awokado i pomidorów jest to prosta sałatka, którą wykorzystasz na wiele sposobów. Wykonasz ją z sałatą, awokado, pomidorami, …
20 min łatwy 1 289 kcal -
Tortilla bez mięsa
Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest …
15 + 5 min łatwy 2 -
Sałatka z granatem i kurczakiem
Sałatka z granatem i kurczakiem jest pysznym daniem, które można przygotować w kilka chwil. Jest to potrawa niezwykle kolorowa i …
20 min łatwy 4 307 kcal
-
Smoothie z awokado
Smoothie z awokado to doskonała propozycja na pożywne danie. Świetnie sprawdzi się jako zdrowe drugie śniadanie dla osób dbających o …
10 min łatwy 2 247 kcal -
Pasta z awokado na kanapki
Pasta z awokado na kanapki to doskonała propozycja na fit dodatek do chleba. Pyszna pasta z awokado będzie stanowiła świetną …
15 min łatwy 3 207 kcal -
Pasta z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas …
15 min łatwy 3 301 kcal -
Surówka z sałaty rzymskiej
Surówka z sałaty rzymskiej to bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu. Sałata rzymska jest rodzajem sałaty, która jest bardzo …
15 min łatwy 5 -
Pasta z awokado z czosnkiem
Połączenie jajek i awokado to jedna z lepszych propozycji śniadaniowych. Awokado w ostatnim czasie zyskało na popularności w naszym kraju …
20 + 10 min łatwy 2 -
Guacamole z awokado
Zdrowa i pyszna pasta z awokado, znana wszystkim pod nazwą guacamole. Idealna na tosty, do tortilli lub burrito. Zobacz jak …
5 min łatwy 2 119 kcal
-
Sałatka z łososia i awokado
Sałatka z łososia i awokado to idealna propozycja na szybką przekąskę, lunch do pracy lub sałatkę na imprezy z rodziną …
15 min łatwy 2 372 kcal -
Sałatka z krewetek i awokado
Sałatka z krewetek i awokado zaliczana jest do kuchni śródziemnomorskiej, ponieważ właśnie w niej królują warzywa, owoce morza oraz cenne …
20 min łatwy 2 377 kcal -
Pasta z awokado i tuńczyka
Pasta z awokado i tuńczyka jest idealnym dodatkiem do kanapek. Ma wspaniały smak i aromat. To świetny sposób na przemycenie …
10 + 10 min łatwy 3 176 kcal -
Koktajl z awokado i banana
Koktajl z awokado i banana jest wspaniałą opcją dla wszystkich miłośników zdrowych potraw. Całość jest pełna witamin i składników prozdrowotnych, …
15 min łatwy 1 537 kcal
Potrawy z awokado - przepisy na potrawy z dodatkiem awokado
Awokado ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy go uwielbiają jako składnik sałatek, past do chleba, a nawet deserów. Inni zaś nie akceptują owocu, który nie jest słodki i soczysty. Awokado ma szereg zastosowań w kuchni, jak słynny sos guacamole, sałatki, pasty do chleba, czy też różne inne pomysły. Opisujemy cenne właściwości awokado oraz przedstawiamy najciekawsze pomysły na przepisy kulinarne z udziałem awokado.
Czy warto jeść awokado
Owoc awokado - właściwości
Awokado to owoc rosnący na wiecznie zielonych drzewach, które pochodzą z Meksyku, lecz rozprzestrzeniły się na terenie Ameryki Południowej i Północnej. Niektórzy zastanawiają się, czy awokado to owoc czy warzywo, gdyż znacznie różni się od typowych owoców miąższem i smakiem. Awokado nie jest słodkie i soczyste, jak inne owoce. Jego smak jest wytrawny, zaś miąższ zwarty i mazisty. Dlatego też przepisy kulinarne z awokado dotyczą potraw wytrawnych, jak sałatka czy pasta.
Niektórzy nie mogą przekonać się do smaku awokado, jednak warto go jeść, gdyż ma dużo właściwości prozdrowotnych. Sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż daje uczucie sytości i ma mało kalorii. Awokado zawiera mało cukrów prostych, za to dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobrą proporcję między omega 3 i omega 6. Dzięki zawartości luteiny dobrze wpływa na oczy. Sprawia, że likopen w sałatce lepiej się wchłania. Ma również wiele cennych witamin. Awokado jest doskonałe dla cukrzyków. Ponadto może zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi.
Mało kto wie, że ogromnie cenna jest pestka z awokado, która zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Należy ją wysuszyć i zetrzeć na tarce lub zmielić w młynku do kawy. Ma ona dość gorzkawy smak. Jednak proszek lub wiórki z pestki warto dosypywać do sałatek, zup, czy śniadaniowej owsianki.
Awokado prócz zalet ma także wady. Warto pamiętać, że awokado jest trujące dla zwierząt. Dlatego też opiekunowie psów i kotów muszą uważać, aby owoc ten nie został przez nie zjedzony. Wadą awokado jest jej wysoka cena. Ponadto uprawa awokado przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego, co może zniechęcać osoby świadome zagrożeń dla środowiska. Ekstensywne uprawy awokado, głównie na rynek amerykański, przyczyniają się do wycinania naturalnych lasów.
Jak jeść awokado i co można z niego zrobić
Awokado należy jeść na surowo. Najprostszym sposobem wykorzystania awokado jest smarowanie nim chleba. Owoc awokado należy rozgnieść widelcem, dodać sól i pieprz do smaku i ewentualnie posiekaną cebulkę. Awokado jest owocem wytrawnym, lecz jego smak jest na tyle neutralny, że można dodawać go także do deserów. Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystania awokado w kuchni są sałatki i pasta do chleba.
Co można zrobić z awokado:
- pasta do chleba,
- dodatek do sałatki,
- guacamole,
- chłodnik z awokado,
- lody z awokado,
- jajka faszerowane z awokado.
Najciekawsze przepisy z awokado
Pasta do chleba z awokado
Klasyczną i najbardziej znaną potrawą z awokado jest guacamole. Jest to meksykański sos typu salsa. Klasyczne guacamole zawiera awokado, sok z limonki lub z cytryny i sól. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę. Następnie rozgniatamy go widelcem w miseczce i dodajemy sól do smaku. Sok z cytryny lub limonki dodaje smaku oraz sprawia, że miąższ awokado nie ściemnieje.
W Meksyku guacamole jada się z plackami tortilla. Guacamole jest sosem tak gęstym, że można go jeść łyżeczką jako rodzaj sałatki lub wytrawnej leguminy. Doskonale nadaje się również do smarowania chleba jako rodzaj pasty.
Guacamole ma również różne warianty smakowe. Idealne jest z dodatkiem czosnku utartego w prasce. Z dodatkiem innych warzyw jak papryka, pomidory, czy cebula, guacamole trzeba zblendować. Niestety awokado nie jest tanie, dlatego też niekiedy dodaje się wypełniacz w postaci śmietany lub majonezu.
Pasta do chleba doskonale smakuje jeśli połączymy awokado z jajkiem na twardo lub twarożkiem i zmiksujemy. Wystarczy rozgnieść awokado, dodać ulubione zioła czy dodatki i mamy prostą, pyszną i zdrową pastę do kanapek.
Sałatki z awokado
Awokado świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki albo składnik sosu do sałatki. Awokado zmiksowane z jogurtem i sokiem z cytryny da nam świetny sos do sałatki.
Dobrym pomysłem jest sycąca sałatka makaronowa z awokado i warzywami. Do makaronu na zimno z mięsem i warzywami dodajemy kawałki awokado. Smak awokado nie będzie wyczuwalny, zaś jego wartości odżywcze i witaminy wzbogacą danie.
Koktajl i deser z awokado
Awokado ma bardzo mało kalorii, dlatego też wykorzystywane jest jako składnik koktajli odchudzających. Bardzo dobry koktajl możemy zrobić miksując awokado z mlekiem, owocami i miodem.
Mimo, że awokado nie jest słodkie sprawdza się także jako składnik deserów. Delikatny smak awokado nie zaburza słodyczy deseru, szczególnie jeśli doda się czekoladę i owoce. Awokado pasuje również do słodkiej sałatki owocowej na deser.
Czy awokado można jeść na ciepło?
Awokado raczej się nie podgrzewa, szczególnie że pod wpływem temperatury nabiera lekkiej goryczki. Dlatego też, jeśli chcemy dodać awokado do zupy, lepiej zrobić to pod koniec gotowania. Lepszym rozwiązaniem do dań na ciepło będzie awokado hass.
Awokado można dodać do dań pieczonych czy smażonych. Przygotowując sos do spaghetti z pomidorami, fasolką i innymi warzywami, uzupełniamy jego skład pokrojonym w kostkę awokado. Pamiętaj jednak, aby dodać je na końcu smażenia. Awokado dodajemy również do jajecznicy. Pasta z awokado świetnie sprawdzi się jako farsz do omleta. Awokado pasuje także do ziemniaków, jako rodzaj sosu, albo jako dodatek do puree ziemniaczanego.