Potrawy z awokado

potrawy z awokado

Awokado jest owocem rosnącym na wiecznie zielonych drzewach w Ameryce. Roślina ta pochodzi z Meksyku i tam też jest głównie uprawiana. Owoc ten ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Ma niewiele kalorii, dlatego też sprawdza się jako składnik diet odchudzających. Awokado jada się przede wszystkim na surowo. Najpopularniejszym daniem z awokado jest guacamole, czyli gęsty sos typu salsa. Awokado sprawdza się jako pasta do kanapek, dodatek do sosów i smarowideł do chleba. Świetnie smakuje sałatka z warzywami i awokado. Osoby odchudzające się robią zielony koktajl z dodatkiem awokado. Mimo, że jest to owoc wytrawny, nadaje się również na składnik deserów czy lodów, szczególnie z czekoladą.

Najciekawsze przepisy w temacie potrawy z awokado

Przepisy w temacie potrawy z awokado

Potrawy z awokado - przepisy na potrawy z dodatkiem awokado

Awokado ma zwolenników i przeciwników. Niektórzy go uwielbiają jako składnik sałatek, past do chleba, a nawet deserów. Inni zaś nie akceptują owocu, który nie jest słodki i soczysty. Awokado ma szereg zastosowań w kuchni, jak słynny sos guacamole, sałatki, pasty do chleba, czy też różne inne pomysły. Opisujemy cenne właściwości awokado oraz przedstawiamy najciekawsze pomysły na przepisy kulinarne z udziałem awokado.

Czy warto jeść awokado

Owoc awokado - właściwości

Awokado to owoc rosnący na wiecznie zielonych drzewach, które pochodzą z Meksyku, lecz rozprzestrzeniły się na terenie Ameryki Południowej i Północnej. Niektórzy zastanawiają się, czy awokado to owoc czy warzywo, gdyż znacznie różni się od typowych owoców miąższem i smakiem. Awokado nie jest słodkie i soczyste, jak inne owoce. Jego smak jest wytrawny, zaś miąższ zwarty i mazisty. Dlatego też przepisy kulinarne z awokado dotyczą potraw wytrawnych, jak sałatka czy pasta.

Niektórzy nie mogą przekonać się do smaku awokado, jednak warto go jeść, gdyż ma dużo właściwości prozdrowotnych. Sprawdza się w dietach odchudzających, gdyż daje uczucie sytości i ma mało kalorii. Awokado zawiera mało cukrów prostych, za to dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz dobrą proporcję między omega 3 i omega 6. Dzięki zawartości luteiny dobrze wpływa na oczy. Sprawia, że likopen w sałatce lepiej się wchłania. Ma również wiele cennych witamin. Awokado jest doskonałe dla cukrzyków. Ponadto może zmniejszyć ilość złego cholesterolu we krwi.

Mało kto wie, że ogromnie cenna jest pestka z awokado, która zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Należy ją wysuszyć i zetrzeć na tarce lub zmielić w młynku do kawy. Ma ona dość gorzkawy smak. Jednak proszek lub wiórki z pestki warto dosypywać do sałatek, zup, czy śniadaniowej owsianki.

Awokado prócz zalet ma także wady. Warto pamiętać, że awokado jest trujące dla zwierząt. Dlatego też opiekunowie psów i kotów muszą uważać, aby owoc ten nie został przez nie zjedzony. Wadą awokado jest jej wysoka cena. Ponadto uprawa awokado przyczynia się do degradacji środowiska naturalnego, co może zniechęcać osoby świadome zagrożeń dla środowiska. Ekstensywne uprawy awokado, głównie na rynek amerykański, przyczyniają się do wycinania naturalnych lasów.

Jak jeść awokado i co można z niego zrobić

Awokado należy jeść na surowo. Najprostszym sposobem wykorzystania awokado jest smarowanie nim chleba. Owoc awokado należy rozgnieść widelcem, dodać sól i pieprz do smaku i ewentualnie posiekaną cebulkę. Awokado jest owocem wytrawnym, lecz jego smak jest na tyle neutralny, że można dodawać go także do deserów. Jednak najbardziej popularnym sposobem wykorzystania awokado w kuchni są sałatki i pasta do chleba.

Co można zrobić z awokado:

  • pasta do chleba,
  • dodatek do sałatki,
  • guacamole,
  • chłodnik z awokado,
  • lody z awokado,
  • jajka faszerowane z awokado.

Najciekawsze przepisy z awokado

Pasta do chleba z awokado

Klasyczną i najbardziej znaną potrawą z awokado jest guacamole. Jest to meksykański sos typu salsa. Klasyczne guacamole zawiera awokado, sok z limonki lub z cytryny i sól. Awokado obieramy ze skóry, wyjmujemy pestkę. Następnie rozgniatamy go widelcem w miseczce i dodajemy sól do smaku. Sok z cytryny lub limonki dodaje smaku oraz sprawia, że miąższ awokado nie ściemnieje.

W Meksyku guacamole jada się z plackami tortilla. Guacamole jest sosem tak gęstym, że można go jeść łyżeczką jako rodzaj sałatki lub wytrawnej leguminy. Doskonale nadaje się również do smarowania chleba jako rodzaj pasty.

Guacamole ma również różne warianty smakowe. Idealne jest z dodatkiem czosnku utartego w prasce. Z dodatkiem innych warzyw jak papryka, pomidory, czy cebula, guacamole trzeba zblendować. Niestety awokado nie jest tanie, dlatego też niekiedy dodaje się wypełniacz w postaci śmietany lub majonezu.

Pasta do chleba doskonale smakuje jeśli połączymy awokado z jajkiem na twardo lub twarożkiem i zmiksujemy. Wystarczy rozgnieść awokado, dodać ulubione zioła czy dodatki i mamy prostą, pyszną i zdrową pastę do kanapek.

Sałatki z awokado

Awokado świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatki albo składnik sosu do sałatki. Awokado zmiksowane z jogurtem i sokiem z cytryny da nam świetny sos do sałatki.

Dobrym pomysłem jest sycąca sałatka makaronowa z awokado i warzywami. Do makaronu na zimno z mięsem i warzywami dodajemy kawałki awokado. Smak awokado nie będzie wyczuwalny, zaś jego wartości odżywcze i witaminy wzbogacą danie.

Koktajl i deser z awokado

Awokado ma bardzo mało kalorii, dlatego też wykorzystywane jest jako składnik koktajli odchudzających. Bardzo dobry koktajl możemy zrobić miksując awokado z mlekiem, owocami i miodem.

Mimo, że awokado nie jest słodkie sprawdza się także jako składnik deserów. Delikatny smak awokado nie zaburza słodyczy deseru, szczególnie jeśli doda się czekoladę i owoce. Awokado pasuje również do słodkiej sałatki owocowej na deser.

Czy awokado można jeść na ciepło?

Awokado raczej się nie podgrzewa, szczególnie że pod wpływem temperatury nabiera lekkiej goryczki. Dlatego też, jeśli chcemy dodać awokado do zupy, lepiej zrobić to pod koniec gotowania. Lepszym rozwiązaniem do dań na ciepło będzie awokado hass.

Awokado można dodać do dań pieczonych czy smażonych. Przygotowując sos do spaghetti z pomidorami, fasolką i innymi warzywami, uzupełniamy jego skład pokrojonym w kostkę awokado. Pamiętaj jednak, aby dodać je na końcu smażenia. Awokado dodajemy również do jajecznicy. Pasta z awokado świetnie sprawdzi się jako farsz do omleta. Awokado pasuje także do ziemniaków, jako rodzaj sosu, albo jako dodatek do puree ziemniaczanego.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto