Pasta z awokado

pasta z awokado

Awokado pochodzi z Meksyku i rośnie w klimacie tropikalnym. Mimo wytrawnego smaku i mazistego miąższu jest owocem. Na świecie istnieje około 18 odmian, zaś w Polsce dostępne jest około 5. Niskokaloryczne awokado nadaje się szczególnie do dań fit dla odchudzających się. Awokado stosuje się w sztuce kulinarnej głównie do past do chleba, sosów typu salsa i sałatek. Najbardziej popularny przepis na pastę do chleba to guacamole, czyli meksykański sos typu salsa. Pasty robimy na bazie guacamole z różnymi dodatkami. Do pasty z awokado pasuje jajko na twardo, smażone pieczarki, ryby oraz świeże warzywa jak pomidory, papryka i czerwona cebula. Pyszna pasta musi być dobrze doprawiona. Najlepiej sprawdza się tu kolendra, sok z cytryny oraz sól i pieprz.

Pasta z awokado - polecane przepisy

Pasta z awokado - pozostałe przepisy

Pasta z awokado - przepisy na doskonałe pasty na bazie awokado

Pyszne, niskokaloryczne pasty do smarowania fit stają się coraz bardziej popularne. Idealnym składnikiem i bazą do wielu past do pieczywa jest awokado o kremowym miąższu i wytrawnym smaku. Pasta na bazie awokado jest nie tylko pyszna, lecz także prosta i szybka do zrobienia. Dlatego warto poznać tajniki łączenia składników pasujących do awokado, aby uzyskać niepowtarzalny smak pasty na co dzień i na imprezę. Przedstawiamy podstawowy przepis na pyszne guacamole, słynną pastę z awokado. Doradzamy jak łączyć składniki, aby powstała pyszna pasta do pieczywa.

Dlaczego pyszna pasta z awokado świetnie sprawdza się do kanapek

Zastosowanie awokado w sztuce kulinarnej

W Polsce awokado pojawiło się na rynku stosunkowo niedawno, bo dopiero pod koniec XX wieku. Jego wysoka cena do niedawna stanowiła zaporę przed codziennym używaniu go do sałatek i past. Jednak owoc ten zdobywa coraz więcej zwolenników, szczególnie że awokado jest niskokaloryczne i odpowiednie dla odchudzających się.

Awokado znajduje szczególne zastosowanie w kuchni do wyrobu sałatek i past do chleba. Gęsta, zwarta i mazista struktura miąższu awokado, sprawia, że owoc ten szczególnie nadaje się do past do kanapek. Drugim ważnym zastosowaniem awokado w sztuce kulinarnej są sałatki. Delikatny smak awokado sprawia, że do sałatek możemy dodać składniki o wyrazistym smaku. Awokado dobrze komponuje się ze świeżymi warzywami wiosennymi, jak pomidory oraz z miksem sałat. Z dodatkiem awokado robimy również pożywne i sycące sałatki makaronowe lub kaszowe. Do awokado nadaje się także dodatek mięsa, jajka na twardo lub ryby. Bardzo podobnie możemy zrobić pastę do smarowania pieczywa. Wystarczy tylko zblendować składniki.

Awokado sprawdza się również jako składnik chłodników na upalne dni. Owoc ten dobrze komponuje się z jajkiem, dlatego będzie dobrym dodatkiem do faszerowanych jajek. Na imprezę możemy zrobić jajka faszerowane sałatką z awokado. Ciekawym zastosowaniem awokado są także sosy. Popularna i pyszna pasta guacamole jest w zasadzie gęstym sosem, który w Meksyku jada się w tortilli. Z awokado można również zrobić pyszny sos do omleta lub naleśników. Co ciekawe, awokado świetnie pasuje do czekolady, dlatego też znajduje ono zastosowanie do deserów, czy też słodkich sałatek z owocami.

Awokado jada się na surowo. Nie wymaga ono podgrzewania. Ponadto obróbka termiczna sprawia, że awokado gorzknieje. Mimo tego awokado znajduje zastosowanie w daniach na ciepło, jak zupy, sosy do spaghetti czy do ziemniaków. W tym przypadku ważne jest, aby dodać awokado na sam koniec gotowania.

Zalety i wady stosowania awokado w sztuce kulinarnej

Awokado rośnie wyłącznie w klimacie tropikalnym i owocuje cały rok. Dlatego też dostępne jest w handlu cały czas. Dojrzałe awokado pozwala na szybkie zrobienie pasty do chleba, gdyż wystarczy je rozgnieść widelcem i dodać składniki smakowe.

Warto pamiętać, że awokado ma również wady. Jedną z nich jest wysoka cena. Ponadto awokado ciemnieje pod wpływem powietrza. Dlatego też przygotowując pastę lub sałatkę na imprezę, warto wykonać to zadanie tuż przed imprezą. Dobra sałatka lub pasta powinna być skropiona sokiem z cytryny lub limonki, który zapobiega ciemnieniu. Opiekunowie zwierząt domowych powinni pamiętać, że awokado jest trujące dla psów i kotów. Dlatego należy uważać, aby zwierzak nie zjadł kawałka tego owocu.

Awokado odznacza się delikatnym, wytrawnym smakiem i zwartym, mazistym miąższem. Dlatego też powszechnie jest uważane za warzywo. Faktycznie jest to jednak owoc rosnący na wiecznie zielonych drzewach pochodzących z Meksyku. Uprawa awokado odbywa się głównie w Ameryce, gdzie owoc ten jest bardzo popularny w sztuce kulinarnej. Niestety intensywna uprawa awokado przyczynia się do niszczenia środowiska naturalnego, gdyż uprawy wypierają naturalne lasy.

Dlaczego pasta z awokado jest zdrowa

Szczególną zaletą awokado jest niska kaloryczność. Dzięki temu awokado świetnie nadaje się do potraw dla osób odchudzających się. Przy tym zawiera niewiele cukrów prostych. Jest jednocześnie pożywne i szybko powoduje uczucie sytości. Awokado nadaje się dla cukrzyków. Świetnie sprawdza się do pożywnych dań dla wegan.

Awokado reguluje poziom cholesterolu we krwi i posiada wiele witamin i składników mineralnych. Zachowuje dobrą proporcję między kwasem omega 3 i omega 6. Awokado zawiera dużo luteiny, dlatego korzystnie wpływa na oczy. Bardzo wartościowa i cenna jest również pestka awokado, która zawiera wiele antyoksydantów. Warto ją zetrzeć na tarce i dodać do pasty.

Jak zrobić najlepszą pastę z awokado do chleba

Jak zrobić dobrą pastę do chleba z awokado

Awokado idealnie nadaje się do past do kanapek, gdyż jego zwarta i gęsta struktura sprawia, że łatwo zrobić gęstą pastę do smarowania. Pasta z awokado jest także szybka do zrobienia, gdyż wystarczy owoc rozgnieść widelcem. Bazę do pasty z awokado możemy zrobić na wiele sposobów. Miękkie i dojrzałe awokado możemy po prostu rozgnieść widelcem. Jeśli chcemy, aby pasta była bardziej kremowa, dobrze jest ją zblendować. Możemy również drobno posiekać awokado.

Awokado ma delikatny i nieco mdły smak, dlatego musimy starannie dobrać składniki do pasty. Dobra pasta z awokado musi mieć wyrazisty smak, a jednocześnie nie tłumić smaku samego awokado. Najlepsza pasta może powstać z kombinacji takich składników jak:

  • jajko na twardo,
  • kremowy serek,
  • papryka,
  • pomidor,
  • czerwona cebula,
  • ryby jak łosoś, makrela, tuńczyk.

Jako przyprawy dobrze sprawdza się kolendra, pieprz, czosnek, oraz koniecznie sok z cytryny. Pastę można również doprawić oliwą z oliwek lub majonezem.

Jak wybrać awokado do pasty do kanapek? Najlepsza pasta powstaje z dojrzałych owoców, dlatego należy kupione w sklepie awokado zostawić kilka dni w temperaturze pokojowej. Warto pamiętać, że zbyt dojrzałe i miękkie awokado, które zaczyna brązowieć, nie nadaje się do pasty. Awokado nie przechowujemy w lodówce. Natomiast przekrojony owoc należy jak najszybciej zjeść.

Na świecie występuje 18 odmian awokado. W Polsce dostępne jest zaledwie kilka odmian, które różnią się wielkością, kolorem skórki i smakiem miąższu. Odmiany Hass o twardej, brązowej skórce charakteryzują się orzechowym smakiem. Natomiast odmiany z zieloną skórką jak Pinkerton czy Fuerte, mają bardzo intensywny smak. Wszystkie odmiany odznaczają się kremowym miąższem i wszystkie jednakowo nadają się do pasty do pieczywa.

Przepis na guacamole do kanapek

Najlepsza, pyszna i prosta pasta z awokado nosi nazwę guacamole i pochodzi z kuchni meksykańskiej, jeszcze z czasów Azteków. W Meksyku guacamole jada się z tortillą i stanowi ono popularną przystawkę do wielu różnych dań. Guacamole stało się szczególnie popularne w USA, gdzie dotarło przez Texas graniczący z Meksykiem. Jest to jedno z dań popularnej kuchni Tex-Mex.

Klasyczne guacamole to prosta i szybka pasta wykonana przez rozgniecenie awokado i połączenie z solą i sokiem z limonki. Limonka sprawia, że miąższ awokado nie ściemnieje. Taki właśnie sposób jedzenia awokado jest popularny w Meksyku.

Na świecie powstały różne warianty guacamole, szczególnie że poza Meksykiem owoc ten jest drogi i wymyślono różne sposoby, aby zwiększyć objętość pasty. W Stanach Zjednoczonych do guacamole dodaje się majonez lub śmietanę jako wypełniacz. W Polsce bardziej cenione są zdecydowane smaki i dobrze przyprawione potrawy. Dlatego też popularny stał się dodatek czosnku do guacamole, który sprawia, że jest ono mniej mdłe i bardziej wyraziste. W różnych kuchniach do guacamole dodaje się takie składniki, jak: pomidory, papryka, cebula i różne przyprawy.

Jak zrobić dobre guacamole? Najlepsza pasta powstanie z dojrzałych awokado. Owoce kupione w sklepie są z reguły zbyt twarde do guacamole. Należy je zostawić poza lodówką na kilka dni, aby zmiękły. Ważne jest, aby awokado nie blendować, lecz rozgnieść widelcem. Następnie wystarczy tylko dodać sól i sok z limonki. Jako dodatkowy składnik do guacamole dobrze sprawdza się kolendra, chili, czerwona cebula i pomidor.

Ciekawy przepis na pastę z awokado do pieczywa

Najlepsza prosta i szybka pasta do pieczywa powstaje z połączenia awokado z jajkiem na twardo. Pastę doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dodajemy sok z limonki oraz oliwę z oliwek. Idealnie sprawdza się kolendra. Awokado zastępuje majonez, dlatego też tego rodzaju pasta jajeczna jest bardziej fit.

Do awokado pasują również pieczarki. Wystarczy podsmażyć pieczarki z cebulą. Następnie blendujemy smażone pieczarki z jajkiem na twardo i awokado. Świetnym sposobem urozmaicenia pasty z awokado jest dodatek rybny, czyli tuńczyk lub makrela, które możemy zblendować lub pognieść widelcem. Innym sposobem na pyszną pastę do pieczywa jest po prostu dodanie do pogniecionego awokado drobno posiekanych warzyw wiosennych, jak pomidor, papryka, czerwona cebula i czosnek.

Pasty do pieczywa na bazie awokado przydają się nie tylko na co dzień do smarowania kanapek na śniadanie, na kolację lub na przekąskę. Egzotyczne awokado kojarzy się z wykwintnymi daniami. Dlatego też pasta z awokado świetnie sprawdza się jako danie na imprezę. Pastą możemy posmarować małe kanapki i rozdawać gościom na tacach lub ułożyć na barku. Możemy również wykorzystać pastę do faszerowania jajek, pomidorów czy papryki. Pasty z awokado świetnie pasują także jako sos do maczania nachos lub do zawijania w tortilli.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto