Awokado - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
Awokado 40 1
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w awokado oraz jakie alergie mogą powodować.
Awokado - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego awokado

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak awokado indeks glikemiczny wynosi 40, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z awokado
Jabłko, Banan, Arbuz, Truskawki, Mango, Ananas, Pomidor, Winogrona, Kiwi, Papryka, Cebula, Cytryna, Granat, Oliwki, Limonka, Pigwa

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla awokado

Awokado
Kategoria produktu Owoce
Cena Sprawdź cenę awokado
Kalorie Sprawdź kalorie w awokado
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 40
(niski)

Przepisy z awokado

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z awokado

fajitas kcal, pasta jajeczna z awokado kcal, guacamole kcal, pasta z awokado kcal
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto