Przepis na zielone smoothie krok po kroku
- Awokado 140 g 1 sztuka
- Pietruszka 40 g 1/2 pęczka
- Gruszka 80 g 1 sztuka
- Jabłko 70 g 1 sztuka
- Szpinak 100 g 2 garści
- Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone 250 ml 1 szklanka
Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.
Owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.
Przełóż wszystkie składniki do miksera, wlej szklankę napoju roślinnego.
Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Smoothie
-
Smoothie Bowl
-
Smoothie ze szpinakiem
-
Smoothie z jarmużem
-
Smoothie bananowe
-
Smoothie z mango
-
Smoothie warzywne
-
Smoothie z ananasem
-
Smoothie z buraka
-
Smoothie truskawkowe
-
Smoothie z awokado
-
Koktajl z masłem orzechowym
-
Sok Kubuś Thermomix
-
Smoothie z selera naciowego
-
Smoothie z truskawek
-
Smoothie owocowe
-
Smoothie z kiwi
-
Smoothie z arbuza
-
Smoothie

(liczba kalorii)
Zielone smoothie - cechy przepisu
Więcej o zielonym smoothie
Zielone smoothie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.
Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.
Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.
Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.
Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zielone smoothie, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: awokado, gruszka, jabłko, pietruszka, szpinak i napój roślinny.
Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.
Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.
Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.
Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.
Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.
Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.
Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.
Skoro już wiesz, jak zrobić zielone smoothie, koniecznie spróbuj i przygotuj pyszny posiłek.
Wartości odżywcze zielonego smoothie
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w zielonym smoothie
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na zielone smoothie
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na zielone smoothie
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zielonym smoothie
Lista alergenów dla zielonego smoothie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone