Zielone smoothie

Opublikowano: 22.01.2022 r., 23:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zielone smoothie
Zielone smoothie
Zielone smoothie to bogactwo witamin i składników mineralnych zamkniętych w butelce, którą możesz zabrać ze sobą wszędzie. Będzie to świetna propozycja na lunch lub drugie śniadanie.
Przygotowanie 10 min
117 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Awokado - 1 sztuka (140 g)
  • Pietruszka - 1/2 pęczka (40 g)
  • Gruszka - 1 sztuka (80 g)
  • Jabłko - 1 sztuka (70 g)
  • Szpinak - 2 garści (100 g)
  • Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - 1 szklanka (250 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, szklanka

Przepis na zielone smoothie krok po kroku

Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój na mniejsze kawałki.

Owoce obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne.

Przełóż wszystkie składniki do miksera, wlej szklankę napoju roślinnego.

Zmiksuj całość do uzyskania jednolitej konsystencji.

Jak oceniasz przepis na zielone smoothie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,0% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zielonego smoothie

Zielone smoothie to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.

Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.

Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie w przygotowaniu i pyszne.

Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zielone smoothie, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: awokado, gruszka, jabłko, pietruszka, szpinak i napój roślinny.

Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.

Komponując zielone koktajle, warto łączyć kremowe owoce np. awokado, banan lub mango, słodkie owoce takie jak: jabłka, gruszki, pomarańcze z odrobiną zielonych liści. Świetnie sprawdzają się szpinak czy jarmuż, warto dodać natkę pietruszki, która dostarcza więcej witaminy C niż owoce cytrusowe. Dodatkowo woda, mleko lub napoje roślinne.

Jeśli wybierzesz mleko krowie lub napój roślinny, Twój koktajl będzie bardziej treściwy i da poczucie sytości na długie godziny.

Każdy z tych składników dostarcza witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń czy żelazo. Przez dodatek awokado nasz koktajl jest bogaty w tłuszcze roślinne, korzystnie wpływające na nasz organizm.

Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.

Wybierając napój roślinny, zwróć szczególną uwagę na skład. Napój nie powinien zawierać dodatku cukru. Nie ma znaczenia, jakiego rodzaju użyjesz. Osobiście polecam napój migdałowy lub owsiany, idealnie komponuje się ze słodkim koktajlem.

Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Skoro już wiesz, jak zrobić zielone smoothie, koniecznie spróbuj i przygotuj pyszny posiłek.

Alergeny w zielonym smoothie

Lista alergenów dla zielonego smoothie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone

Wartości odżywcze zielonego smoothie

na 100g gotowej potrawy

Wybierając napój roślinny, zwróć uwagę na jego skład, nie powinien mieć dodatku cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
58.82
117.65
Białko (g)
1.12
2.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
7.02
14.04
Węglowodany przyswajalne (g)
4.34
8.68
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.68
5.35

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
3.49
6.98
Tłuszcze nasycone (g)
0.74
1.48
Tłuszcze nienasycone (g)
2.75
5.51
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.25
4.50
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
103.93
207.85
Witamina B6 (mg)
0.10
0.19
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.74
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.14
2.28
Retinol (µg (mcg))
33.09
66.18
Tiamina (mg)
0.03
0.07
Ryboflawina (mg)
0.07
0.14
Niacyna (mg)
0.56
1.12
Foliany (µg (mcg))
50.65
101.29
Beta karoten (µg (mcg))
844.93
1689.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
40.44
80.88
Potas (mg)
252.54
505.09
Wapń (mg)
88.47
176.94
Fosfor (mg)
27.84
55.68
Magnez (mg)
22.84
45.68
Żelazo (mg)
0.68
1.37
Cynk (mg)
0.28
0.57
Miedź (mg)
0.09
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonego smoothie 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonego smoothie

Koszt składników
23.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Pietruszka
40 g
1/2 pęczka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 40 g
Gruszka
80 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 80 g
Jabłko
70 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 70 g
Szpinak
100 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
250 ml
1 szklanka
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.25
Za 250 ml
Koszt składników
23.20