Smoothie z buraka

Opublikowano: 23.01.2022 r., 0:41 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
smoothie z buraka
Smoothie z buraka
Czerwone smoothie z buraka to duża dawka witamin i składników mineralnych, które w szybki i prosty sposób możesz zabrać gdzie tylko chcesz.
Przygotowanie 10 min
95 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 20 porcji
  • Burak 2 sztuki (200 g)
  • Jabłko 1 sztuka (80 g)
  • Gruszka 1 sztuka (70 g)
  • Marchewka 1 sztuka (60 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, szklanka

Przepis na smoothie z buraka krok po kroku

Burak obierz ze skóry, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do miksera.

Jabłko i gruszkę obierz ze skóry, usuń gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki.

Marchew obierz i pokrój w plastry. Jeśli korzystasz z młodej marchewki, wystarczy, że porządnie ją umyjesz.

Przełóż wszystkie składniki do miksera i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelej smoothie do szklanek lub butelki.

Jak oceniasz przepis na smoothie z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat smoothie z buraka

Zdrowe smoothie z buraka to doskonały pomysł na zamknięcie wielu cennych witamin i składników mineralnych w butelce, którą możesz zabrać wszędzie.

Domowe koktajle to dobry pomysł na lunch, drugie śniadanie, a nawet fit na śniadanie.

Sam decydujesz o tym, co znajdzie się w środku. Zadbaj, aby smoothie było zdrowe i smaczne. Takie dietetyczne smoothie jest szybkie, łatwe w przygotowaniu i dobre w smaku.

Koktajl dostarczy Ci sporej ilości witamin i błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit. Błonnik w naszych jelitach działa jak szczotka, która wymiata całą ich zawartość, dlatego jest skuteczny w walce zaparciami.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na smoothie z buraka, do jego przygotowania wybrałam takie składniki jak: burak, marchewka, jabłko, gruszka.

Wszystkie owoce i warzywa będą dobre, dlatego możesz je wykorzystać.

Burak to warzywo, które jest przez nas zapomniane. Coraz mniej osób używa go w swojej kuchni, wielu z nas ma je za warzywo problematyczne ze względu na swoje barwiące działanie. To prawda sok z buraka bardzo farbuje, kiedyś był używany jako naturalny barwnik. Jeśli nie chcesz, aby pobrudził Ci ręce, koniecznie użyj rękawiczek do jego obróbki.

W celu zachęcenia ludzi do ponownego sięgania po buraki, producenci żywności wyszli do nas ze sprzedażą obranych i ugotowanych buraków, gotowych do spożycia.

Wszystkie składniki, których użyłam, są bogate w magnez, potas, wapń, cynk czy fosfor, dodatkowo w witaminy takie jak: C, E, K, kwas foliowy.

Wszystkie użyte składniki charakteryzują się niskim lub średnim indeksem glikemicznym, co oznacza, że będzie to dobra propozycja posiłku dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, do której należy insulinooporność lub cukrzyca.

Po kilku chwilach masz pyszne, zdrowe smoothie, które możesz zabrać ze sobą wszędzie.

Skoro już wiesz, jak zrobić smoothie z buraka, koniecznie spróbuj i przygotuj pyszny posiłek. Będzie to świetny pomysł na śniadanie lub lunch w ciągu dnia, bogaty w witaminy.

Wykorzystaj mój mix warzyw lub owoców, lub postaw na swoją wersję.

Alergeny w smoothie z buraka

Lista alergenów dla smoothie z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na smoothie z buraka

Wartości odżywcze smoothie z buraka

na 100g gotowej potrawy

Smoothie możesz przygotowywać z dowolnych owoców i warzyw.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
47.83
95.66
Białko (g)
1.04
2.08
Fenyloalanina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
11.31
22.63
Węglowodany przyswajalne (g)
8.54
17.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.77
5.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
0.18
0.36
Tłuszcze nasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze nienasycone (g)
0.09
0.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.03
0.06
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.06
0.12
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
123.93
247.85
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
3.99
7.98
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.15
0.30
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.08
Niacyna (mg)
0.35
0.70
Foliany (µg (mcg))
57.73
115.46
Beta karoten (µg (mcg))
1229.46
2458.93

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
48.71
97.41
Potas (mg)
244.68
489.37
Wapń (mg)
15.34
30.68
Fosfor (mg)
28.63
57.27
Magnez (mg)
15.15
30.29
Żelazo (mg)
0.49
0.98
Cynk (mg)
0.23
0.46
Miedź (mg)
0.07
0.13
Mangan (mg)
0.18
0.35
Brak danych dla: marchewka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny smoothie z buraka 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania smoothie z buraka

Koszt składników
7.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Jabłko
80 g
1 sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 80 g
Gruszka
70 g
1 sztuka
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.47
Za 70 g
Marchewka
60 g
1 sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Koszt składników
7.20