Przepis na smoothie warzywne krok po kroku

Składniki
  • Szpinak 50 g
  • Ogórek 100 g 1 mała sztuka
  • Seler naciowy 50 g
Przyprawy
imbir świeży, sok z cytryny
To będzie niezbędne
blender, tarka, pojemnik blendera

Ogórka i selera umyj oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Pokrojone warzywa, liście szpinaku, sok wyciśnięty z połowy cytryny, mały kawałek imbiru startego na tarce oraz pół szklanki wody umieść w kielichu blendera.

Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę.

Gotowy koktajl przelej do szklanki i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Smoothie warzywne podane w szklance. Udekorowane jest plastrem ogórka.
Smoothie warzywne
Koszt przygotowania dania
3.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
50 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Smoothie warzywne - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o smoothie warzywnych

Domowe i zdrowe smoothie warzywne to doskonała propozycja na dietetyczne danie, polecane szczególnie osobą, które odchudzają się. Przepis na smoothie warzywne jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je wykonać. To pyszne zielone smoothie przygotujesz następujących produktów spożywczych: szpinaku, ogórka, selera naciowego, imbiru świeżego oraz soku z cytryny.

A więc jak zrobić smoothie warzywne? Wystarczy że ogórka i selera umyjesz oraz pokroisz na mniejsze kawałki, następnie umieścisz je w kielichu blendera i dodasz pozostałe produkty. Gotowe smoothie najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Aby przygotować większą ilość smoothie warzywnego wystarczy, że użyjesz większej ilości produktów spożywczych. Imbir użyty do przygotowania smoothie nada charakterystyczny smak koktajlowi, dlatego możesz go pominąć.

Smoothie warzywne stanowi dobrej źródło wielu składników mineralnych oraz witamin. Ten fit koktajl dostarczy do naszego organizmu przede wszystkim przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników. Przeciwutleniacze przyczyniają się w ten sposób do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Szpinak jest również dobrym źródłem żelaza, dlatego koktajl ten może być polecany osobom, które zmagają się z anemią. Smoothie warzywne jest niskokaloryczne, dlatego chętnie wybierany jest przez osoby, które odchudzają się.

Podsumowując zdrowe smoothie warzywne zawiera w sobie składniki mineralne oraz witaminy, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przepis jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, dlatego mogą go wykonać nawet zabiegane osoby, które nie posiadają doświadczenia w kuchni. Jest to doskonały wybór w diecie osób ograniczających produkty zwierzęce, w diecie bezglutenowej oraz bezmlecznej. Dodatkowo świetnie sprawdzi się w diecie osób odchudzających się, ponieważ produkty użyte do jego wykonania nie zawierają zbyt dużo kalorii.

Wartości odżywcze smoothie warzywnych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (300g)
Energia (kalorie)
16.75 kcal
50.25 kcal
Białko
1.21 g
3.64 g

Węglowodany w smoothie warzywnych

Na 100g
Na porcję (300g)
Węglowodany
3.47 g
10.39 g
Węglowodany przyswajalne
2.26 g
6.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.20 g
3.60 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (300g)
Tłuszcz
0.20 g
0.58 g
Tłuszcze nasycone
0.11 g
0.33 g
Tłuszcze nienasycone
0.09 g
0.26 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.23 g

Witaminy w przepisie na smoothie warzywne

Na 100g
Na porcję (300g)
Witamina A
125.25 µg (mcg)
375.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.09 mg
0.26 mg
Witamina C
9.20 mg
27.60 mg
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.23 mg
Niacyna
0.31 mg
0.93 mg
Foliany
61.00 µg (mcg)
183.00 µg (mcg)
Beta karoten
1503.00 µg (mcg)
4509.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na smoothie warzywne

Na 100g
Na porcję (300g)
Sód
40.75 mg
122.25 mg
Potas
278.00 mg
834.00 mg
Wapń
42.75 mg
128.25 mg
Fosfor
30.25 mg
90.75 mg
Magnez
29.00 mg
87.00 mg
Żelazo
0.87 mg
2.60 mg
Cynk
0.27 mg
0.80 mg
Miedź
0.06 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny smoothie warzywnych 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w smoothie warzywnych

Lista alergenów dla smoothie warzywnych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. imbir świeży, sok z cytryny.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy

Cena przygotowania smoothie warzywnych

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szpinak
50 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Ogórek
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Seler naciowy
50 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
18.00
Łączny koszt
3.92
Jak oceniasz przepis na smoothie warzywne
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób