Przepis na bruschetta z łososiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, blaszka do pieczenia

Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm.

Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski.

Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj.

Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.

Bruschetta z łososiem podana na ciemnej deseczce.
Bruschetta z łososiem
Koszt przygotowania dania
66.80 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
715 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Bruschetta z łososiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bruschettcie z łososiem

Bruschetta z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszne grzanki na imprezę. Bruschetty to Włoskiego pochodzenia przystawka. Podaje się je z różnymi dodatkami podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na bruschetty z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, awokado, oliwa z oliwek, łosoś wędzony, papryka, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak zrobić bruschetty z łososiem? Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm. Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski. Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj. Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując przystawka z łososiem to dobre i zdrowe danie. Nie powinno się go podgrzewać, najlepiej spożyć je bezpośrednio po przygotowaniu. Bagietki można przygotować także z łososiem pieczonym. Szybkie bagietki możesz przygotowywać podczas imprezy.

Wartości odżywcze bruschetty z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
265.06 kcal
715.66 kcal
Białko
7.82 g
21.10 g

Węglowodany w bruschettcie z łososiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
21.48 g
58.01 g
Węglowodany przyswajalne
19.03 g
51.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.45 g
6.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
16.95 g
45.78 g
Tłuszcze nasycone
3.34 g
9.03 g
Tłuszcze nienasycone
13.61 g
36.75 g
Tłuszcze jednonasycone
11.44 g
30.88 g
Tłuszcze wielonasycone
2.17 g
5.87 g
Cholesterol
4.21 mg
11.36 mg

Witaminy w przepisie na bruschetta z łososiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
25.35 µg (mcg)
68.45 µg (mcg)
Witamina B6
0.18 mg
0.49 mg
Witamina B12
0.60 µg (mcg)
1.61 µg (mcg)
Witamina C
17.65 mg
47.65 mg
Witamina D
3.13 µg (mcg)
8.45 µg (mcg)
Witamina E
2.03 mg
5.47 mg
Retinol
4.76 µg (mcg)
12.84 µg (mcg)
Tiamina
0.28 mg
0.77 mg
Ryboflawina
0.21 mg
0.58 mg
Niacyna
3.11 mg
8.39 mg
Foliany
67.77 µg (mcg)
182.97 µg (mcg)
Beta karoten
210.90 µg (mcg)
569.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bruschetta z łososiem

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
345.35 mg
932.45 mg
Potas
162.44 mg
438.59 mg
Wapń
24.50 mg
66.15 mg
Fosfor
82.37 mg
222.39 mg
Magnez
22.48 mg
60.68 mg
Żelazo
1.82 mg
4.92 mg
Cynk
0.60 mg
1.62 mg
Miedź
0.14 mg
0.37 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z łososiem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bruschettcie z łososiem

Lista alergenów dla bruschetty z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania bruschetty z łososiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Awokado
340 g
2 male sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.20
Za 340 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Koszt składników
81.50
Jak oceniasz przepis na bruschetta z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób