Przepis na pastę z awokado i twarogiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę.

Miąższ awokado włóż do pojemnika blendera.

Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do awokado.

Do pojemnika blendera dodaj ser twarogowy, jogurt naturalny i przyprawy.

Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę.

Gotową pastę podaj z dodatkiem pieczywa.

Pasta z awokado i twarogiem podana w miseczce stojącej na drewnianym blacie.
Pasta z awokado i twarogiem
Koszt przygotowania dania
13.53 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
126 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
37

Pasta z awokado i twarogiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o paście z awokado i twarogiem

Pasta z awokado i twarogiem to doskonała propozycja na smaczny dodatek na kanapki podawane na śniadanie lub kolację. Fit pasta świetnie sprawdzi się podana jako przystawka podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna pasta z awokado doskonale smakuje z dodatkiem warzyw pokrojonych w słupki, dlatego bez obawy możesz zabrać ją jako szybką przekąskę do pracy. Przepis na pastę z awokado i twarogiem jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować smaczną pastę potrzebne będą następujące produkty spożywcze: awokado, czosnek, jogurt naturalny, ser twarogowy, sól oraz pieprz.

Jak zrobić pastę z awokado i twarogiem? Awokado przekrój na pół i wyciągnij z niego pestkę. Miąższ awokado włóż do pojemnika blendera. Czosnek obierz z łupiny i wrzuć do awokado. Do pojemnika blendera dodaj ser twarogowy, jogurt naturalny i przyprawy. Składniki zmiksuj przy pomocy blendera na gładką pastę. Gotową pastę podaj z dodatkiem pieczywa.

Awokado jest to owoc, który bogaty jest wiele substancji odżywczych. Awokado jest źródłem tłuszczu, które w większości stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy te mają dobroczynny wpływ dla naszego organizmu. Awokado jest owocem wysokokalorycznym, właśnie przez wzgląd na wysoką zawartość tłuszczu, jednak jego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety, nawet w momencie odchudzania się. W owocu tym znajdziemy również magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy.

Podsumowując dobra pasta z awokado jest szybka w przygotowaniu. Smaczna pasta świetnie sprawdzi się podana na śniadanie lub na kolację. Pasta stanowi także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dodatek twarogu wzbogaca pastę w łatwoprzyswajalne białko pochodzenia zwierzęcego, które odpowiada za uczucie sytości.

Wartości odżywcze pasty z awokado i twarogiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
126.70 kcal
126.70 kcal
Białko
6.03 g
6.03 g
Fenyloalanina
0.30 mg
0.30 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Węglowodany w paście z awokado i twarogiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
6.66 g
6.66 g
Węglowodany przyswajalne
3.34 g
3.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.33 g
3.33 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.18 g
9.18 g
Tłuszcze nasycone
3.03 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
6.09 g
6.09 g
Tłuszcze jednonasycone
5.14 g
5.14 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
0.95 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Cholesterol
7.87 mg
7.87 mg

Witaminy w przepisie na pastę z awokado i twarogiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A
18.61 µg (mcg)
18.61 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.17 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.18 µg (mcg)
0.18 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
5.43 mg
5.43 mg
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
14.75 µg (mcg)
14.75 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.05 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.13 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.91 mg
0.91 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
44.80 µg (mcg)
44.80 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
35.49 µg (mcg)
35.49 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pastę z awokado i twarogiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
143.31 mg
143.31 mg
Potas
287.72 mg
287.72 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
57.31 mg
57.31 mg
Fosfor
93.25 mg
93.25 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
17.95 mg
17.95 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.33 mg
0.33 mg
Cynk
0.50 mg
0.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Mangan
0.10 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty z awokado i twarogiem 37
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście z awokado i twarogiem

Lista alergenów dla pasty z awokado i twarogiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%
    • Ser twarogowy półtłusty

Cena przygotowania pasty z awokado i twarogiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Czosnek
10 g
2 małe ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Jogurt naturalny 2%
50 g
1.30
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 50 g
Ser twarogowy półtłusty
250 g
1 mała kostka
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Koszt składników
19.80
Jak oceniasz przepis na pastę z awokado i twarogiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób