Guacamole z jajkiem

Opublikowano: 18.11.2021 r., 11:24 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Guacamole z jajkiem
Guacamole z jajkiem
Guacamole z jajkiem to pyszna pasta. Jest zdrowa, smaczna i bardzo szybka do zrobienia. Pasuje do wielu potraw, na przykład na kanapki czy do chleba tostowego.
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 10 min
163 kcal
Kcal w porcji
115 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Awokado 1 sztuka (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Cebula czerwona (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, kolendra świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek, blender, miseczka

Przepis na guacamole z jajkiem krok po kroku

Jajko ugotuj na twardo.

Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę.

Miąższ awokado zmiksuj razem z ugotowanym, obranym jajkiem oraz solą i pieprzem.

Posiekaj bardzo drobno cebulkę oraz kolendrę.

Dodaj kolendrę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cebulkę oraz odrobinę soku z cytryny.

Wszystko wymieszaj, sprawdź smak i ewentualnie dopraw.

Jak oceniasz przepis na guacamole z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat guacamole z jajkiem

Guacamole z jajkiem to pyszna pasta. Jest zdrowa, smaczna i bardzo szybka do zrobienia. Pasuje do wielu potraw, na przykład na kanapki czy do chleba tostowego. Ta dobra pasta z awokado z jajkiem na twardo zawiera tylko trzy składniki oraz przyprawy. Przepis na guacamole z jajkiem posiada duże walory zdrowotne, ze względu na wysoką zawartość dobrych tłuszczów oraz białka (z jajka na twardo) – jest więc bardzo zdrowy. Jeśli zrobisz guacamole z jajkiem możesz podawać go na wiele sposobów, na przykład na chleb do kanapek, z nachosami bądź w tortilli z mięsem i warzywami.

Pyszne guacamole z jajkiem jest potrawą pochodzącą z kuchni meksykańskiej. Jak zrobić guacamole z jajkiem? Potrzebujesz jedynie awokado, jajek oraz czerwonej cebulki. Poza tym ważne są przyprawy: sól, pieprz, liście świeżej kolendry oraz sok z cytryny. Pasta zrobiona jest z jajkiem na twardo. Ugotuj więc jajka. W tym czasie awokado przekrój na pół i za pomocą noża wyjmij pestkę. Zdecydowanym, szybkim ruchem nakieruj nóż na pestkę i wbij go w nią. Przekręć nożem wokół jego osi i wyjmij pestkę. Podczas tej czynności uważaj na dłonie, by się nie skaleczyć. Łyżką wyjmij awokado do miski lub do blendera i zmiksuj z jajkami na twardo. Gdy masa będzie zblendowana dodaj do niej drobno posiekaną (najlepiej czerwoną) cebulę. Posiekaj również bardzo drobno świeżą kolendrę, jednak można ją pominąć lub dać suszoną. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty, tak samo z resztą przypraw. Wymieszaj całość i dodaj sok z cytryny. Uważaj na ilość, by pasta nie była zbyt kwaśna. W przepisie na guacamole z jajkiem można zmienić przyprawy: dodać chilli, suszone pomidory lub paprykę słodką.

Nie każde awokado nada się na guacamole z jajkiem. Owoce awokado są różne. Wybierz dobre awokado, by można było go dobrze rozdrobnić. Jak zrobić guacamole z jajkiem, by było idealnie kremowe? Przepis na guacamole z jajkiem wychodzi najsmaczniejszy pod warunkiem, że masz odpowiednie awokado. Musi ono być dojrzałe i miękkie niczym masło (przechowywane w temperaturze pokojowej). Najlepsze jest awokado hass. Dobra pasta z awokado z jajkiem wychodzi z pięknego, zielonego owocu, w którym nie ma brązowych plamek. Gdy Twoje awokado jest twarde koniecznie pozwól mu dojrzeć i zmięknąć. Twarda sztuka nie będzie się dobrze blendować, a pasta będzie miała grudki.

Pastę z awokado z jajkiem możesz podawać jako dodatek do przeróżnych potraw. Pasta z jajkiem na twardo sprawdzi się świetnie do kanapek, do chleba tostowego przypieczonego w tosterze lub jako dip do chipsów. Guacamole to nie tylko pyszne, ale też zdrowe, dobre jedzenie.

Alergeny w guacamole z jajkiem

Lista alergenów dla guacamole z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze guacamole z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Przepis jest bardzo zdrowy. Zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Nadaje się do diety niskowęglowodanowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(115g)
Energia (kcal)
141.80
163.08
Białko (g)
4.38
5.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(115g)
Węglowodany (g)
6.47
7.44
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
2.24
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.52
5.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(115g)
Tłuszcz (g)
11.86
13.64
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
3.39
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
10.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.27
8.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
1.89
Cholesterol (mg)
88.96
102.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(115g)
Witamina C (mg)
6.97
8.01

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(115g)
Sód (mg)
38.52
44.30
Wapń (mg)
22.74
26.15
Żelazo (mg)
0.78
0.89
Szacunkowy indeks glikemiczny guacamole z jajkiem 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania guacamole z jajkiem

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
300 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Koszt składników
19.00