Sos do quesadilli

Opublikowano: 07.10.2021 r., 7:55 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos do quesadilli podany w małym garnuszku. Obok niego znajdują się pomidorki, pokrojone awokado oraz papryczki.
Sos do quesadilli
Sos do quesadilli to ciekawy dodatek podkreślający smak Meksykańskiej tortilli. Tradycyjnie quesadilla wykonana jest tylko z dodatkiem sera, więc sos może bardzo wzbogacić jej smak.
Przygotowanie 10 min
70 kcal
Kcal w porcji
70 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Pomidor - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Awokado - 1 średnia sztuka (140 g)
  • Cebula czerwona - 1 duża sztuka (100 g)
  • Natka pietruszki (10 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Sok z limonki - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Oliwki czarne (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sos do quesadilli krok po kroku

Pomidora przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę.

Awokado przekrój na pół w pestkę energicznie wbij nóż i przekręć, aby ją wyjąć. Pokrój delikatnie awokado w kostkę nożem, aby nie uszkodzić skórki i wydrąż miąższ łyżką.

Posiekaj drobno oliwki i wszystkie składniki umieść w misce, dodaj oliwę z oliwek, sok z limonki, sól, pieprz, bardzo drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos do quesadilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,5% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do quesadilli

Sos do quesadilli to dobry pomysł na dodatek wzbogacający smak delikatnej tortilli. Nasza wersja sosu bez majonezu może być także dodatkiem do innych dań. Sos na bazie pomidorów i awokado jest zdrowy i kolorowy, dzięki czemu pięknie prezentuje się na talerzu. Przepis na sos do quesadilli jest szybki i prosty do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby do przygotować. Do zrobienia tego sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pomidory, cebula czerwona, awokado, oliwki czarne, natka pietruszki, sok z limonki, oliwa z oliwek, sól i pieprz.

Jak zrobić sos do quesadilli? Pomidora przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Awokado przekrój na pół w pestkę energicznie wbij nóż i przekręć aby wyjąć. Pokrój delikatnie awokado w kostkę nożem aby nie uszkodzić skórki i wydrąż łyżką. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj bardzo drobno. Posiekaj drobno oliwki i wszystkie składniki umieść w misce, dodaj oliwę w oliwek, sok z limonki, sól, pieprz oraz bardzo drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki, wymieszaj.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Oliwa z oliwek zawiera kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasz układ sercowo – naczyniowy. Oliwa z oliwek wytwarzana jest z oliwek. Do spożywania na zimno zawsze wybieraj oliwę extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia. Oliwę przechowuj z ciemnym i chłodnym miejscu, aby zawarte w niej kwasy tłuszczowe nie utleniały się. Pomagają regulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapobiegają miażdżycy.

Podsumowując sos do tortilli meksykańskiej jest pyszny i łatwy do wykonania. Możesz wykorzystać także inne sosy do podania tortilli, nasz jest w wersji mniej kalorycznej i z zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prosty przepis przygotujesz w niecałe 10 minut. Ten smaczny sos zawiera dużo składników mineralnych i witamin.

Alergeny w sosie do quesadilli

Lista alergenów dla sosu do quesadilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do quesadilli

Wartości odżywcze sosu do quesadilli

na 100g gotowej potrawy

Sos do quesadilli to ciekawy dodatek do tortilli i nie tylko. Jest alternatywą dla sosów na bazie majonezu, ma niższą zawartość kalorii a także jest pełen witamin i składników mineralnych. Możesz go podawać do innych dań jeśli jesteś na diecie redukcyjnej lub dbasz o linię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kcal)
100.77
70.54
Białko (g)
1.06
0.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany (g)
5.49
3.84
Węglowodany przyswajalne (g)
3.12
2.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.37
1.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz (g)
9.01
6.31
Tłuszcze nasycone (g)
1.77
1.24
Tłuszcze nienasycone (g)
7.24
5.07
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.29
4.40
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
0.67
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwki czarne.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A (µg (mcg))
28.28
19.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.06
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.07
7.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.10
0.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.64
0.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.30
17.71
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
310.12
217.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód (mg)
111.04
77.73
Potas (mg)
212.38
148.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.81
16.67
Fosfor (mg)
22.46
15.72
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.09
8.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.25
0.88
Cynk (mg)
0.25
0.18
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do quesadilli 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do quesadilli

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Awokado
140 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Cebula czerwona
100 g
1 duża sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Natka pietruszki
10 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z limonki
10 ml
1 łyżka stołowa
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Oliwki czarne
100 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Koszt składników
45.00