Przepis na quesadillę z mięsem mielonym krok po kroku

Składniki
  • tortilla 120 g 2 sztuki
  • Mięso mielone z indyka 200 g
  • Papryka czerwona 100 g
  • Cebula 105 g 1 cebula
  • Fasola czerwona 80 g
  • Przecier pomidorowy bez soli 100 g
  • Awokado 140 g 1 sztuka
  • Oliwa z oliwek 10 ml 1 łyżka
  • Ser Mozzarella 200 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia grillowa, patelnia

Warzywa pokrój w kostkę.

Na oliwie podsmaż cebulę i mięso mielone.

Dodaj do mich fasolę, paprykę, przecier, 1 łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, oraz szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko około 5 minut.

Zetrzyj ser na tarce.

Ułóż tortille na patelni grillowej i posyp połową sera, na połowę wyłóż masę mięsną i awokado i złóż tortillę na pół. Smaż z dwóch stron, aż ser się rozpuści.

Powtórz to z drugą tortillą

2 quesadille z mięsem mielonym na czarnej, kamiennej tacy. Za quesadillami leżą limonki, sosy, awokado i warzywa.
quesadilla z mięsem mielonym
Koszt przygotowania dania
22.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1026 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
64

Quesadilla z mięsem mielonym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o quesadilli z mięsem mielonym

Jadłaś kiedykolwiek quesadillę?

Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis na quesadillę z mięsem mielonym jest bardzo sycący, ponieważ zawiera dużo białka, które pochodzi z mięsa, jak i czerwonej fasoli. W takim razie przejdźmy do tego, jak zrobić quesadillę z mięsem mielonym. Zaczynamy przygotowania od zrobienia nadzienia z mięsa mielonego i warzyw. U mnie jest to wersja z papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i odrobiną przecieru pomidorowego. Nadzienie możemy przygotować zarówno na ostro, jak i w delikatniejszej wersji. Na początek podsmażamy oczywiście cebulę na oliwie, a potem dodajemy mięso i przyprawy. Ja dodaję paprykę słodką i ostrą w proszku, pieprz, czosnek, imbir i sól. Gdy to się smaży, możemy pokroić w kostkę paprykę. Można użyć samej słodkiej lub też trochę ostrej. Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę, fasolę, kukurydzę i trochę przecieru pomidorowego. Przecier jest tylko dla smaku, nie chcemy, żeby nadzienie quesadilli było za rzadkie, bo będzie wypływać spomiędzy placków tortilli. Całość chwile dusimy, aby składniki przeszły nawzajem swoim smakiem. W tym czasie ścieramy ser na tarce — może to być mozzarella lub jakiś żółty ser, który lubisz. Na drugiej patelni układamy tortille, na niej wykładamy część sera, potem mięso z warzywami, znowu ser i na górze kolejna tortilla. Całość smażymy na wolnym ogniu, najlepiej lekko dociskając, aby wszystko się skleiło. Ze względu na to, że mięso jest usmażone, wystarczy tylko chwila, aby rozpuścił się ser. Całość trzeba jeszcze obrócić na drugą stronę, żeby ser z drugiej strony też się rozpuścił. Najłatwiej zrobić to przy pomocy pokrywki lub talerza. Najlepiej robi się to z talerzem, który jest delikatnie mniejszy od patelni i można położyć go na tortilli. Potem jedną ręką trzymamy patelnię, a drugą talerz i obracamy wszystko o 180 stopni. Wtedy możemy podnieść patelnię do góry i quesadilla z mięsem mielonym będzie leżała na talerzu. Ostatni krok przewracania to zsunięcie tortilli na patelnie. Tak smażymy ją jeszcze około 2 minut i gotowe.

Wartości odżywcze Quesadilli z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (527g)
Energia (kalorie)
194.81 kcal
1026.63 kcal
Białko
12.61 g
66.46 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w quesadilli z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (527g)
Węglowodany
14.21 g
74.87 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
11.22 g
59.12 g
Brak danych dla: mięso mielone z indyka, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (527g)
Tłuszcz
10.10 g
53.22 g
Tłuszcze nasycone
4.63 g
24.42 g
Tłuszcze nienasycone
5.46 g
28.79 g
Tłuszcze jednonasycone
4.10 g
21.60 g
Tłuszcze wielonasycone
1.37 g
7.20 g

Witaminy w przepisie na quesadillę z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (527g)
Witamina B6
0.25 mg
1.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
0.55 mg
2.89 mg
Brak danych dla: tortilla, awokado.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.77 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.95 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.80 mg
14.74 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
61.27 µg (mcg)
322.87 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quesadillę z mięsem mielonym

Na 100g
Na porcję (527g)
Sód
256.97 mg
1354.22 mg
Potas
327.62 mg
1726.56 mg
Wapń
130.20 mg
686.17 mg
Fosfor
185.14 mg
975.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
28.43 mg
149.81 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.60 mg
8.42 mg
Cynk
1.57 mg
8.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny Quesadilli z mięsem mielonym 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quesadilli z mięsem mielonym

Lista alergenów dla Quesadilli z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra, czosnek granulowany.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania Quesadilli z mięsem mielonym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
tortilla
120 g
2 sztuki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 120 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
105 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Fasola czerwona
80 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Liczba porcji:
Razem
66.50
Łączny koszt
22.24
Jak oceniasz przepis na quesadillę z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób