Quesadilla z mięsem mielonym

Opublikowano: 31.07.2021 r., 10:27 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
2 quesadille z mięsem mielonym na czarnej, kamiennej tacy. Za quesadillami leżą limonki, sosy, awokado i warzywa.
Quesadilla z mięsem mielonym
Quesadilla z mięsem mielonym to popularne meksykańskie danie z dwóch tortilli podsmażonych z ciągnącym się serem i aromatycznym mięsem i warzywami w środku.
Przygotowanie 25 min
1026 kcal
Kcal w porcji
527 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla 2 sztuki (120 g)
  • Mięso mielone z indyka (200 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Cebula 1 cebula (105 g)
  • Fasola czerwona (80 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Awokado 1 sztuka (140 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
  • Ser Mozzarella (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir mielony, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, patelnia

Przepis na quesadillę z mięsem mielonym krok po kroku

Warzywa pokrój w kostkę.

Na oliwie podsmaż cebulę i mięso mielone.

Dodaj do mich fasolę, paprykę, przecier, 1 łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, oraz szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko około 5 minut.

Zetrzyj ser na tarce.

Ułóż tortille na patelni grillowej i posyp połową sera, na połowę wyłóż masę mięsną i awokado i złóż tortillę na pół. Smaż z dwóch stron, aż ser się rozpuści.

Powtórz to z drugą tortillą

Jak oceniasz przepis na quesadillę z mięsem mielonym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat quesadilli z mięsem mielonym

Jadłaś kiedykolwiek quesadillę?

Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis na quesadillę z mięsem mielonym jest bardzo sycący, ponieważ zawiera dużo białka, które pochodzi z mięsa, jak i czerwonej fasoli. W takim razie przejdźmy do tego, jak zrobić quesadillę z mięsem mielonym. Zaczynamy przygotowania od zrobienia nadzienia z mięsa mielonego i warzyw. U mnie jest to wersja z papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i odrobiną przecieru pomidorowego. Nadzienie możemy przygotować zarówno na ostro, jak i w delikatniejszej wersji. Na początek podsmażamy oczywiście cebulę na oliwie, a potem dodajemy mięso i przyprawy. Ja dodaję paprykę słodką i ostrą w proszku, pieprz, czosnek, imbir i sól. Gdy to się smaży, możemy pokroić w kostkę paprykę. Można użyć samej słodkiej lub też trochę ostrej. Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę, fasolę, kukurydzę i trochę przecieru pomidorowego. Przecier jest tylko dla smaku, nie chcemy, żeby nadzienie quesadilli było za rzadkie, bo będzie wypływać spomiędzy placków tortilli. Całość chwile dusimy, aby składniki przeszły nawzajem swoim smakiem. W tym czasie ścieramy ser na tarce — może to być mozzarella lub jakiś żółty ser, który lubisz. Na drugiej patelni układamy tortille, na niej wykładamy część sera, potem mięso z warzywami, znowu ser i na górze kolejna tortilla. Całość smażymy na wolnym ogniu, najlepiej lekko dociskając, aby wszystko się skleiło. Ze względu na to, że mięso jest usmażone, wystarczy tylko chwila, aby rozpuścił się ser. Całość trzeba jeszcze obrócić na drugą stronę, żeby ser z drugiej strony też się rozpuścił. Najłatwiej zrobić to przy pomocy pokrywki lub talerza. Najlepiej robi się to z talerzem, który jest delikatnie mniejszy od patelni i można położyć go na tortilli. Potem jedną ręką trzymamy patelnię, a drugą talerz i obracamy wszystko o 180 stopni. Wtedy możemy podnieść patelnię do góry i quesadilla z mięsem mielonym będzie leżała na talerzu. Ostatni krok przewracania to zsunięcie tortilli na patelnie. Tak smażymy ją jeszcze około 2 minut i gotowe.

Alergeny w quesadilli z mięsem mielonym

Lista alergenów dla Quesadilli z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze quesadilli z mięsem mielonym

na 100g gotowej potrawy

Quesadillę podawaj z sosem i świeżymi warzywami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(527g)
Energia (kcal)
194.81
1026.63
Białko (g)
12.61
66.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(527g)
Węglowodany (g)
14.21
74.87
Węglowodany przyswajalne (g)
11.22
59.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.99
15.75

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(527g)
Tłuszcz (g)
10.10
53.22
Tłuszcze nasycone (g)
4.63
24.42
Tłuszcze nienasycone (g)
5.46
28.79
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.10
21.60
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.37
7.20
Cholesterol (mg)
32.42
170.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(527g)
Witamina A (µg (mcg))
56.76
299.12
Witamina B6 (mg)
0.25
1.32
Witamina B12 (µg (mcg))
0.68
3.61
Witamina C (mg)
15.51
81.76
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.60
Witamina E (mg)
0.55
2.89
Retinol (µg (mcg))
37.54
197.81
Tiamina (mg)
0.15
0.77
Ryboflawina (mg)
0.18
0.95
Niacyna (mg)
2.80
14.74
Foliany (µg (mcg))
61.27
322.87
Beta karoten (µg (mcg))
202.07
1064.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(527g)
Sód (mg)
256.97
1354.22
Potas (mg)
327.62
1726.56
Wapń (mg)
130.20
686.17
Fosfor (mg)
185.14
975.70
Magnez (mg)
28.43
149.81
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.60
8.42
Cynk (mg)
1.57
8.27
Miedź (mg)
0.15
0.81
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli z mięsem mielonym 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quesadilli z mięsem mielonym

Koszt składników
66.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
120 g
2 sztuki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.92
Za 120 g
Mięso mielone z indyka
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Cebula
105 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Fasola czerwona
80 g
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 80 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Awokado
140 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Koszt składników
66.50