Quesadilla z mięsem mielonym
- Tortilla 2 sztuki (120 g)
- Mięso mielone z indyka (200 g)
- Papryka czerwona (100 g)
- Cebula 1 cebula (105 g)
- Fasola czerwona (80 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Awokado 1 sztuka (140 g)
- Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
- Ser Mozzarella (200 g)
Przepis na quesadillę z mięsem mielonym krok po kroku
Warzywa pokrój w kostkę.
Na oliwie podsmaż cebulę i mięso mielone.
Dodaj do mich fasolę, paprykę, przecier, 1 łyżeczkę papryki ostrej i słodkiej, 0,5 łyżeczki czosnku i imbiru, oraz szczyptę soli i pieprzu. Duś wszystko około 5 minut.
Zetrzyj ser na tarce.
Ułóż tortille na patelni grillowej i posyp połową sera, na połowę wyłóż masę mięsną i awokado i złóż tortillę na pół. Smaż z dwóch stron, aż ser się rozpuści.
Powtórz to z drugą tortillą
Więcej informacji na temat quesadilli z mięsem mielonym
Jadłaś kiedykolwiek quesadillę?
Quesadilla to popularne danie kuchni meksykańskiej. Są to dwa placki tortilli, pomiędzy którymi znajduje się nadzienie. Przepis na quesadillę z mięsem mielonym jest bardzo sycący, ponieważ zawiera dużo białka, które pochodzi z mięsa, jak i czerwonej fasoli. W takim razie przejdźmy do tego, jak zrobić quesadillę z mięsem mielonym. Zaczynamy przygotowania od zrobienia nadzienia z mięsa mielonego i warzyw. U mnie jest to wersja z papryką, czerwoną fasolą, kukurydzą, cebulą i odrobiną przecieru pomidorowego. Nadzienie możemy przygotować zarówno na ostro, jak i w delikatniejszej wersji. Na początek podsmażamy oczywiście cebulę na oliwie, a potem dodajemy mięso i przyprawy. Ja dodaję paprykę słodką i ostrą w proszku, pieprz, czosnek, imbir i sól. Gdy to się smaży, możemy pokroić w kostkę paprykę. Można użyć samej słodkiej lub też trochę ostrej. Do podsmażonego mięsa dodajemy paprykę, fasolę, kukurydzę i trochę przecieru pomidorowego. Przecier jest tylko dla smaku, nie chcemy, żeby nadzienie quesadilli było za rzadkie, bo będzie wypływać spomiędzy placków tortilli. Całość chwile dusimy, aby składniki przeszły nawzajem swoim smakiem. W tym czasie ścieramy ser na tarce — może to być mozzarella lub jakiś żółty ser, który lubisz. Na drugiej patelni układamy tortille, na niej wykładamy część sera, potem mięso z warzywami, znowu ser i na górze kolejna tortilla. Całość smażymy na wolnym ogniu, najlepiej lekko dociskając, aby wszystko się skleiło. Ze względu na to, że mięso jest usmażone, wystarczy tylko chwila, aby rozpuścił się ser. Całość trzeba jeszcze obrócić na drugą stronę, żeby ser z drugiej strony też się rozpuścił. Najłatwiej zrobić to przy pomocy pokrywki lub talerza. Najlepiej robi się to z talerzem, który jest delikatnie mniejszy od patelni i można położyć go na tortilli. Potem jedną ręką trzymamy patelnię, a drugą talerz i obracamy wszystko o 180 stopni. Wtedy możemy podnieść patelnię do góry i quesadilla z mięsem mielonym będzie leżała na talerzu. Ostatni krok przewracania to zsunięcie tortilli na patelnie. Tak smażymy ją jeszcze około 2 minut i gotowe.
Alergeny w quesadilli z mięsem mielonym
Lista alergenów dla Quesadilli z mięsem mielonym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze quesadilli z mięsem mielonym
Quesadillę podawaj z sosem i świeżymi warzywami.
Energia i białka
(527g)
Węglowodany
(527g)
Tłuszcze
(527g)
Witaminy
(527g)
Składniki mineralne
(527g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.