Quesadilla

Przepisy na quesadillę
Quesadilla

Quesadilla jest daniem meksykańskim, zaliczanym do najbardziej kultowych i tradycyjnych w tamtej części świata. Bazą potrawy jest tortilla, którą tradycyjnie wypieka się z mąki kukurydzianej. Oczywiście jednymi z najważniejszych składników quesadilli są ser, papryczki jalapeno oraz inne warzywa, dodawane do meksykańskiej potrawy zależnie od regionu. Quesadillę podaje się w bardzo charakterystyczny sposób, wkładając nadzienie pomiędzy jeden a drugi placek tortilli. Następnie tortillę składa się na pół i kroi, dzięki czemu łatwiej spożywa się ów potrawę.

Quesadilla – przepisy na wyśmienite danie kuchni meksykańskiej

Quesadilla to jedno z podstawowych dań kuchni meksykańskiej. Dziś przyrządza się ją jednak nie tylko w Meksyku, ale też w innych częściach świata. Dzięki temu, że przepis na potrawę rozpowszechniony został niemal na całym globie, danie zrobić można z wielu różnych składników. Bazą potrawy zawsze jest jednak tortilla – pszenny placek, do którego następnie wkłada się wybrane składniki w formie aromatycznego farszu. Z czym można jeść quesadillę? Otóż z kurczakiem, warzywami, serem oraz innymi dodatkami. Jak powinna wyglądać meksykańska quesadilla? Dowiedz się więcej o historii dania i sprawdź, które przepisy na potrawę są najlepsze.

Przepis na danie quesadilla – sprawdź, jak przyrządzić potrawę na patelni

Co warto wiedzieć o quesadilli? Najważniejsze informacje

Quesadilla jest tradycyjną potrawą kuchni meksykańskiej, której główną bazę stanowi tortilla, a także specyficzny ser Oaxaca, papryczki jalapeno i inne warzywa. To, jakie składniki ostatecznie znajdą się w pszennym placku, zależy głównie od regionu Meksyku. Czego zatem jeszcze można doszukać się w quesadilli? Otóż mamy na przykład mięso w zróżnicowanej postaci – zarówno drób, jak i np. wieprzowinę. Quesadillę powinno się podawać w specyficzny sposób, co również warto zapamiętać. Pomiędzy dwie tortille wkłada się farsz z warzywami, serem i mięsem, a następnie placki zamyka się na pół. Później należy pokroić je na równe trójkąty w celu łatwiejszej konsumpcji potrawy.

Bardzo ważnym elementem quesadilli jest oczywiście sos, który powinien zespolić składniki znajdujące się w farszu. Najczęściej wykorzystuje się do tego salsę albo specyficzny dip o nazwie guacamole. To, jak ostatecznie wyglądać będzie quesadilla, zależy oczywiście od regionu meksykańskiego. Ciekawostką jest, że rodowici mieszkańcy Meksyku od lat kłócą się ze sobą o to, czy w tradycyjnej wersji domowa quesadilla powinna być przyrządzana z serem, czy jednak należy serwować ją bez tego składnika. W dalszym ciągu nie doszło jednak do porozumienia w tej kwestii. Etymologia słowa „quesadilla” wyraźnie wskazuje na to, że ser powinien być jednym z ważnych elementów potrawy (o czym dowiecie się na końcu tego tekstu). W wielu częściach Meksyku mieszkańcy uważają jednak, że nie jest on w quesadilli niezbędny.

Z czym zrobić quesadillę? Domowa wersja meksykańskiego dania

Według klasycznej receptury, do przygotowania quesadilli nie powinno się używać gotowych placków pszennych. Należy je usmażyć samodzielnie na patelni z mąki kukurydzianej, tłuszczu piekarskiego oraz wody. Wszystkie składniki wystarczy porządnie ze sobą zmieszać, a później wyrobić ciasto, które będzie elastyczne. Trzeba będzie je później rozwałkować na jak najcieńsze okrągłe placuszki, a następnie usmażyć właśnie w takiej formie na nienatłuszczonej żadnym olejem patelni. Jest to rzecz jasna tradycyjna metoda tworzenia quesadilli. Jeśli nie masz czasu albo nie lubisz męczyć się w kuchni, oczywiście możesz kupić gotowe tortille w markecie, aby zrobić z nich meksykańskie danie.

Meksykańska potrawa powinna zostać złożona na pół, ewentualnie przykryć ją można jeszcze jednym plackiem pszennym. Oczywiście do każdego farszu, zależnie od jego rodzaju, trzeba dokładnie dobrać poszczególne składniki. Jeśli chcesz dodać do quesadilli ser warto, aby był on naprawdę dobrej jakości. Oczywiście nie musi być to oryginalny ser Oaxaca, o który ciężko w naszym kraju – można z powodzeniem zastąpić ów ser mozzarellą, która równie świetnie smakuje i przy okazji bardzo dobrze się roztapia. A może chcesz dodać do potrawy mięso? Wówczas warto będzie wykorzystać do quesadilli mięso drobiowe. Świetnie sprawdzi się też wędlina, zwłaszcza chorizo. Nie jesz mięsa? To oczywiście żaden problem! Możesz bowiem dodać do dania fasolę, tofu albo różnego rodzaju warzywa. Jakiekolwiek składniki nie wylądowałyby jednak w quesadilli, zawsze należy ją przykryć kolejnym pszennym plackiem, a później zapiec z obu stron.

Jeżeli chodzi o sosy, jakie można serwować wraz z quesadillą, to oczywiście zawsze warto takie przygotowywać w celu urozmaicenia smaku dania. Najlepiej podawać quesadillę z dipem albo salsą. Może być to zarówno typowo meksykańskie guacamole, jak i salsa pomidorowa bądź jogurt naturalny. Dipy warto doprawić świeżym sokiem z limonki. Wówczas quesadilla zyska niepowtarzalnego aromatu i smaku.

Najlepsze przepisy na quesadillę. Sprawdź, jak zrobić potrawę krok po kroku

Sprawdzone pomysły na quesadillę – czy znasz je wszystkie?

Chcesz zaskoczyć niezapowiedzianych gości pysznym i pożywnym daniem? A może pragniesz zaserwować swojej rodzinie nietypową potrawę na obiad? Sprawdź ciekawe przepisy na quesadillę, które na pewno przypadną do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom kulinarnym.

  • Quesadilla ze szpinakiem – do utworzenia tej potrawy możesz użyć tortilli pszennej, choć zdecydowanie lepiej będzie postawić na tortillę pełnoziarnistą. Szpinak może być z kolei zarówno świeży, jak i mrożony. Warto dodać do quesadilli pokruszoną fetę, która doskonale podkreśli smak i aromat dania.
  • Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami – świetnie smakuje z piersią z kurczaka bez skóry. Pieczarki z kolei warto połączyć z zeszkloną na patelni cebulką. Do przygotowania dania nie trzeba posiadać dużych umiejętności kulinarnych. W dodatku tę quesadillę robi się w zaledwie 20 minut, więc może być to idealna potrawa do przyrządzenia zwłaszcza dla niezapowiedzianych gości.
  • Quesadilla z chorizo – jeśli jesz mięso, quesadilla z kiełbasą chorizo może stać się znakomitym pomysłem na obiad. Warto urozmaicić danie fasolą czerwoną, kukurydzą konserwową, a także czerwoną cebulą. Całość należy posypać drobno posiekaną natką pietruszki i doprawić do smaku chili oraz sokiem z limonki.

Warto wiedzieć, że…

Potrawa zawiera bardzo dużo potasu, bo aż 183 g w 100 g. Quesadilla uwielbiana jest nie tylko w Meksyku – zajadają się nią również Amerykanie, którzy do serowego nadzienia potrawy zwykle dodają mięso z indyka. Podobnymi do quesadilli potrawami są z kolei meksykańskie burritos i tacos. Warto pamiętać również o tym, że nazwa dania pochodzi od hiszpańskiego wyrazu „queso”, które w tłumaczeniu na język polski oznacza ser. Niektórzy Meksykanie uważają mimo to, że w oryginalnym przepisie na potrawę sera być… nie powinno.

Quesadilla - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto