Przepis na quesadilla z szynką krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min.

Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana.

Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj, aż ser się rozpuści.

Tortille pokrój w trójkątne kawałki.

Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami.

Quesadilla z szynką podana na drewnianym talerzyk U. Obok niej znajdują się liście sałaty, ugotowane jajka oraz miseczka z pomidorowym sosem.
Quesadilla z szynką
Koszt przygotowania dania
25.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
597 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
74

Quesadilla z szynką - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o quesadilla z szynką

Pyszna quesadilla z szynką to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie meksykańskie to połączenie pysznego farszu i kukurydzianych tortilli. Przepis na quesadillę z szynką jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do przygotowania tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka kukurydziana, mąka pszenna, woda, sól, szynka wieprzowa wędzona, pieczarki marynowane oraz ser żółty.

Jak zrobić quesadillę z szynką? Na początek przygotuj kukurydziane tortille w misce umieść mąkę pszenną i mąkę kukurydzianą oraz sól, wlej 170 mililitrów wrzącej wody i wymieszaj łyżką, zaginięć gładkie ciasto i odstaw do lodówki na 30 min. Podziel ciasto na mniejsze części i każdy kawałek rozwałkuj, podgrzej na patelni przez mniej więcej 2-3 min, aż tortilla będzie rumiana. Ser żółty zetrzyj na tarce, ułóż go na tortillach, na nim ułóż szynkę, złóż na pół i każdą tortillę podgrzewaj aż ser się rozpuści. Tortille pokrój w trójkątne kawałki. Pieczarki pokrój w połówki i podawaj z tortillami. Podawaj je z dipem majonezowym lub jogurtowym.

Mąka kukurydziana to wyrabiana z mielonych ziaren kukurydzy mąka nie zawierająca glutenu. Mąka kukurydziana jest świetnym źródłem błonnika a także wielu cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk czy magnez. Witaminy z grupy B odpowiedzialne są za prawidłowy metabolizm w naszym organizmie. Kwas foliowy czyli witamina B9 odpowiada między innymi za prawidłowy rozwój płodu i utrzymanie ciąży. Natomiast żelazo bierze udział w transporcie tlenu przez erytrocyty do komórek naszego ciała. Niedobory żelaza prowadzą do anemii. Pamiętaj, aby wybrać szynkę dobrej jakości bez konserwantów i zagęstników.

Podsumowując domowa tortilla świetnie sprawdzi się na obiad. Pomysł na tortille możesz wykorzystać przygotowując je na przyjęcia dla dzieci. Dobra tortilla przygotowana na patelni może być przechowywana przez 3-4 dni, wystarczy tylko dodać farsz i podgrzać. Smaczna quesadilla zachwyci Twoich nie zapowiedzianych gości.

Wartości odżywcze quesadilla z szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
298.55 kcal
597.10 kcal
Białko
15.69 g
31.38 g

Węglowodany w quesadilla z szynką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
25.01 g
50.03 g
Węglowodany przyswajalne
24.29 g
48.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
1.45 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
14.97 g
29.94 g
Tłuszcze nasycone
8.56 g
17.11 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
6.15 g
12.30 g
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na quesadilla z szynką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Tiamina
0.47 mg
0.94 mg
Ryboflawina
0.31 mg
0.61 mg
Niacyna
3.40 mg
6.79 mg
Foliany
52.80 µg (mcg)
105.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na quesadilla z szynką

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
712.95 mg
1425.90 mg
Potas
196.65 mg
393.30 mg
Wapń
216.25 mg
432.50 mg
Fosfor
250.50 mg
501.00 mg
Magnez
24.20 mg
48.40 mg
Żelazo
1.85 mg
3.70 mg
Cynk
2.04 mg
4.07 mg
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Mangan
0.15 mg
0.30 mg
Brak danych dla: pieczarki marynowane konserwowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilla z szynką 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quesadilla z szynką

Lista alergenów dla quesadilla z szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Pieczarki marynowane konserwowe

Cena przygotowania quesadilla z szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka kukurydziana
150 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 150 g
Szynka kanapkowa
300 g
15 plasterków
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Ser żółty
300 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
8.40
Za 300 g
Pieczarki marynowane konserwowe
100 g
4.00
Za 290,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 100 g
Koszt składników
33.90
Jak oceniasz przepis na quesadilla z szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób