Przepis na quasadillę z chorizo krok po kroku

Składniki
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli, sok z limonki
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia

Cebulę pokrój w pióra podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i dopraw do smaku chilli i sokiem z limonki.

Na patelnię dodaj czerwoną fasolę kukurydzę z puszki, całość duś 5-7 minut. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.

Placek tortilli podgrzej na patelni. Dodaj przygotowany farsz i drobno pokrojoną mozzarellę. Podgrzewaj przez chwilę.

Całość posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj drugim plackiem tortilli. Podgrzewaj delikatnie do momentu rozpuszczenia sera.

quasadilla na desce z limonką, papryczkami chilli i natką pietruszki
Quesadilla z chorizo
Koszt przygotowania dania
28.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
463 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Quesadilla z chorizo - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o quasadilli z chorizo

Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza?

Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla z chorizo. To świetny pomysł na obiad gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły. Moja dzisiejsza wersja z kiełbasą chorizo doda charakterystyczny smak całej potrawie. Zamiast niej idealnie sprawdzi się mięso mielone, jeśli doprawisz je w lekko pikantny sposób poczujesz się jak w Meksyku. Skoro to danie kuchni meksykańskiej warto postawić na czerwoną fasolę kidney i kukurydzę.

Cały aromat dania podbij pikantną przyprawą chili i przełam ją kwaśnym sokiem z limonki. Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii, także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.

Jak zrobić quesadillę z chorizo?

Poznaj przepis na quesadillę z chorizo i przekonaj się sam jaka jest dobra!

Wartości odżywcze quesadilli z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
257.49 kcal
463.49 kcal
Białko
13.48 g
24.26 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w quasadilli z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
21.04 g
37.87 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
16.90 g
30.41 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
13.58 g
24.45 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
5.47 g
9.85 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
8.11 g
14.60 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.88 g
10.58 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.23 g
4.01 g
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na quasadillę z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina B6
0.24 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.46 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.37 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.44 mg
4.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
103.75 µg (mcg)
186.75 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quasadillę z chorizo

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
375.67 mg
676.20 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
446.00 mg
802.80 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
120.51 mg
216.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
213.30 mg
383.94 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
46.69 mg
84.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.22 mg
4.00 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
1.75 mg
3.15 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli z chorizo 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quasadilli z chorizo

Lista alergenów dla quesadilli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Cena przygotowania quesadilli z chorizo

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Kiełbasa chorizo
200 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Ser Mozzarella
150 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Fasola czerwona
200 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
49.80
Jak oceniasz przepis na quasadillę z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób