Quesadilla z chorizo
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Kiełbasa chorizo (200 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Tortilla pełnoziarnista - 2 sztuki (40 g)
- Ser Mozzarella - 1/2 kuli (150 g)
- Fasola czerwona - 1/2 puszki (200 g)
- Kukurydza konserwowa - 1/2 puszki (200 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (10 g)
Przepis na quasadillę z chorizo krok po kroku
Cebulę pokrój w pióra podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i dopraw do smaku chilli i sokiem z limonki.
Na patelnię dodaj czerwoną fasolę kukurydzę z puszki, całość duś 5-7 minut. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.
Placek tortilli podgrzej na patelni. Dodaj przygotowany farsz i drobno pokrojoną mozzarellę. Podgrzewaj przez chwilę.
Całość posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj drugim plackiem tortilli. Podgrzewaj delikatnie do momentu rozpuszczenia sera.
Więcej informacji na temat quesadilli z chorizo
Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza?
Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla z chorizo. To świetny pomysł na obiad gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły. Moja dzisiejsza wersja z kiełbasą chorizo doda charakterystyczny smak całej potrawie. Zamiast niej idealnie sprawdzi się mięso mielone, jeśli doprawisz je w lekko pikantny sposób poczujesz się jak w Meksyku. Skoro to danie kuchni meksykańskiej warto postawić na czerwoną fasolę kidney i kukurydzę.
Cały aromat dania podbij pikantną przyprawą chili i przełam ją kwaśnym sokiem z limonki. Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii, także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.
Jak zrobić quesadillę z chorizo?
Poznaj przepis na quesadillę z chorizo i przekonaj się sam jaka jest dobra!
Alergeny w quasadilli z chorizo
Lista alergenów dla quesadilli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
Wartości odżywcze quesadilli z chorizo
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.