Quesadilla z chorizo

Opublikowano: 21.10.2021 r., 21:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
quasadilla na desce z limonką, papryczkami chilli i natką pietruszki
Quesadilla z chorizo
Dwie tortille pełnoziarniste z Twoimi ulubionymi dodatkami i dużą ilością sera? A to wszystko podane na ciepło z dipem na bazie awokado, kolendry i soku z limonki. Tak, to nic innego jak quasadilla, którą uwielbia każdy.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Opiekanie 15 min
463 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa chorizo (200 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Tortilla pełnoziarnista 2 sztuki (40 g)
  • Ser Mozzarella 1/2 kuli (150 g)
  • Fasola czerwona 1/2 puszki (200 g)
  • Kukurydza konserwowa 1/2 puszki (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
natka pietruszki świeża, chilli, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia

Przepis na quasadillę z chorizo krok po kroku

Cebulę pokrój w pióra podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Dodaj pokrojoną w plastry kiełbasę chorizo i dopraw do smaku chilli i sokiem z limonki.

Na patelnię dodaj czerwoną fasolę kukurydzę z puszki, całość duś 5-7 minut. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem.

Placek tortilli podgrzej na patelni. Dodaj przygotowany farsz i drobno pokrojoną mozzarellę. Podgrzewaj przez chwilę.

Całość posyp posiekaną natką pietruszki i przykryj drugim plackiem tortilli. Podgrzewaj delikatnie do momentu rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na quasadillę z chorizo
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat quesadilli z chorizo

Danie do którego możecie dodać wszystko co tylko lubicie i nie jest to pizza?

Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla z chorizo. To świetny pomysł na obiad gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły. Moja dzisiejsza wersja z kiełbasą chorizo doda charakterystyczny smak całej potrawie. Zamiast niej idealnie sprawdzi się mięso mielone, jeśli doprawisz je w lekko pikantny sposób poczujesz się jak w Meksyku. Skoro to danie kuchni meksykańskiej warto postawić na czerwoną fasolę kidney i kukurydzę.

Cały aromat dania podbij pikantną przyprawą chili i przełam ją kwaśnym sokiem z limonki. Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii, także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.

Jak zrobić quesadillę z chorizo?

Poznaj przepis na quesadillę z chorizo i przekonaj się sam jaka jest dobra!

Alergeny w quasadilli z chorizo

Lista alergenów dla quesadilli z chorizo przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze quesadilli z chorizo

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
257.49
463.49
Białko (g)
13.48
24.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
21.04
37.87
Węglowodany przyswajalne (g)
16.90
30.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.14
7.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
13.58
24.45
Tłuszcze nasycone (g)
5.47
9.85
Tłuszcze nienasycone (g)
8.11
14.60
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.88
10.58
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.23
4.01
Cholesterol (mg)
35.75
64.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
29.69
53.44
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.24
0.43
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.63
1.13
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.63
4.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.70
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.72
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.06
50.52
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.46
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.37
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.44
4.39
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
103.75
186.75
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.23
34.61
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
375.67
676.20
Potas (mg)
446.00
802.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
120.51
216.91
Fosfor (mg)
213.30
383.94
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
46.69
84.04
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.22
4.00
Cynk (mg)
1.75
3.15
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.20
0.36
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli z chorizo 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania quesadilli z chorizo

Koszt składników
49.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Kiełbasa chorizo
200 g
16.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Ser Mozzarella
150 g
1/2 kuli
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
5.40
Za 150 g
Fasola czerwona
200 g
1/2 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 200 g
Kukurydza konserwowa
200 g
1/2 puszki
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
10 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 10 g
Koszt składników
49.80