Przepis na quesadillę ze szpinakiem krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, patelnia mała, tarka

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekany drobno czosnek.

Dodaj szpinak i podsmaż go aż zwiędnie.

Dodaj pokruszoną fetę.

Jeden placek tortilli wyłóż połową szpinaku z fetą.

Na wierzch posyp połową startego sera.

Całość przykryj drugim plackiem.

Na suchej patelni podsmaż placki z każdej strony, by ser żółty w środku się roztopił.

Quesadilla ze szpinakiem podana z sosem.
quesadilla ze szpinakiem
Koszt przygotowania dania
18.49 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
989 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Quesadilla ze szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o quesadilli ze szpinakiem

Quesadilla ze szpinakiem to naprawdę pyszny sposób na szybkie danie. Świetnie sprawdzi się jako lunch, obiad czy kolacja. Jest sycące i pełne błonnika. Będzie idealne również jako szybka przekąska, gdyż wykonanie tego dania zabiera naprawdę mało czasu. To dobry sposób na przemycenie do swojego menu większej ilości zdrowych, zielonych liściastych warzyw, w postaci szpinaku.

Przepis na quesadillę ze szpinakiem jest niezwykle prosty i pozwala przygotować danie smaczne i bardzo pięknie się prezentujące. To również opcja dla osób, które potrzebują zdrowszych opcji na zbilansowane posiłki. Z tym przepisem jest to bardzo możliwe. W quesadilli główną rolę odgrywają płaty tortilli. Warto wybierać te pełnoziarniste, które mają niski indeks glikemiczny. Będzie to niezwykle istotne zwłaszcza dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Zawierają one również więcej błonnika, dzięki czemu lepiej odżywiają mikrobiom jelitowy, dbając przy tym o zdrowie układu pokarmowego, ale również sercowego, gdyż pozwalają obniżyć stężenie złego cholesterolu. Osoby z celiakią mogą spokojnie zastąpić te pszenne placki wersją z kukurydzy. Oprócz tortilli w tym przepisie znaleźć można szpinak. Duża część osób nie przepada za tym warzywem, jednak naprawdę warto by gościło w menu. To świetne źródło kwasu foliowego, który jest niezwykle potrzebny do utrzymania zdrowego układu nerwowego. W tej opcji szpinak został połączony z pysznym i nieco słonym serem feta, który idealnie komponuje się z tym warzywem i sprawia, że całość ma wspaniały smak. Pozwala również dostarczyć więcej białka, a także wapń, który wspiera zdrowe kości.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić quesadillę ze szpinakiem w prosty i domowy sposób, tak by była niezwykle smaczna, ta receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość można zrobić w kilka minut, bez konieczności wykorzystania skomplikowanych sprzętów. Do całości nadaje się zarówno mrożony szpinak, ale dobrze jest wykorzystać świeży szpinak. To idealny pomysł na sycącą propozycję na obiad. To pyszne danie, które będzie dobre również dla wegetarian.

Wartości odżywcze quesadilli ze szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(358g)
Energia (kalorie)
276.33 kcal
989.26 kcal
Białko
9.89 g
35.42 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.54 mg
1.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w quesadilli ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(358g)
Węglowodany
18.13 g
64.90 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.98 g
50.06 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(358g)
Tłuszcz
18.68 g
66.86 g
Tłuszcze nasycone
8.38 g
29.99 g
Tłuszcze nienasycone
10.30 g
36.87 g
Tłuszcze jednonasycone
8.88 g
31.80 g
Brak danych dla: szpinak mrożony.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.42 g
5.07 g

Witaminy w przepisie na quesadillę ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(358g)
Witamina B6
0.24 mg
0.87 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
1.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.32 mg
1.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.94 mg
6.93 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
94.36 µg (mcg)
337.80 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
1972.16 µg (mcg)
7060.34 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quesadillę ze szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(358g)
Sód
502.31 mg
1798.29 mg
Potas
218.82 mg
783.37 mg
Wapń
288.72 mg
1033.62 mg
Fosfor
256.55 mg
918.46 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
56.75 mg
203.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.62 mg
5.79 mg
Cynk
1.77 mg
6.35 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.15 mg
0.52 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli ze szpinakiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quesadilli ze szpinakiem

Lista alergenów dla quesadilli ze szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser feta
    • Ser gouda

Cena przygotowania quesadilli ze szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
240 g
4 szt
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.61
Za 240 g
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser feta
100 g
pół kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
68.00
Jak oceniasz przepis na quesadillę ze szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób