Quesadilla wegetariańska
- Tortilla pełnoziarnista - 2 placki (40 g)
- Cebula czerwona - 1 sztuka (100 g)
- Passata pomidorowa - 4 łyżki (40 g)
- Pieczarki - 2 garści (100 g)
- Fasola czerwona - 1 puszka (400 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Tofu wzbogacane wapniem - 1 kostka (200 g)
Przepis na quesadillę wegetariańską krok po kroku
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Dodaj pokrojone w kostkę tofu lub rozgniecione w palcach.
Następnie dodaj fasolę i pokrojone pieczarki z cebulą. Duś pod przykryciem do miękkości.
Placki tortilli podgrzej na czystej patelni, posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz.
Zawiń i zapiecz krótko do rozpuszczenia się sera.
Więcej informacji na temat quesadilli wegetariańskiej
Danie, do którego możecie dodać wszystko, co tylko lubicie i nie jest to pizza?
Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla wegetariańska. To świetny pomysł na obiad, gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz, co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz, będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla wegetariańska z serem sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły.
Moja quesadilla z warzywami jest całkowicie bez mięsa, zamiast niego zdecydowałam się na czerwoną fasolę, która jest źródłem białka oraz pieczarki, cebulę i ser.
Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii, śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.
Zatem, jak zrobić quesadillę wegetariańską?
Poznaj przepis na quesadillę z warzywami i przekonaj się sam, jaka jest pyszna, koniecznie przygotuj ją na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w quesadilli wegetariańskiej
Lista alergenów dla quesadilli wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy
Wartości odżywcze quesadilli wegetariańskiej
Quesadillę możesz przygotować z twoimi ulubionymi dodatkami, sam zdecyduj czy będzie ona w wersji wege, czy tradycyjnej.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.