Przepis na quesadillę wegetariańską krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 40 g 2 placki
- Cebula czerwona 100 g 1 sztuka
- Passata pomidorowa 40 g 4 łyżki
- Pieczarki 100 g 2 garści
- Fasola czerwona 400 g 1 puszka
- Ser parmezan 40 g 4 łyżki
- Olej rzepakowy 20 ml 2 łyżki
- Tofu wzbogacane wapniem 200 g 1 kostka
Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.
Dodaj pokrojone w kostkę tofu lub rozgniecione w palcach.
Następnie dodaj fasolę i pokrojone pieczarki z cebulą. Duś pod przykryciem do miękkości.
Placki tortilli podgrzej na czystej patelni, posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz.
Całość posyp serem i przykryj plackiem tortilli.
Zapiecz krótko do rozpuszczenia się sera.
Często zadawane pytania
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Roladki z tortilli
-
Quritto
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Tortilla de patatas
-
Quesadilla z serem
-
Quesadilla z kurczakiem i serem
-
Sos do quesadilli
-
Quesadilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z szynką
-
Quesadilla z kurczakiem i pieczarkami
-
Quesadilla z chorizo
-
Quesadilla ze szpinakiem
-
Quesadilla bez mięsa
-
Quesadilla

(liczba kalorii)
Quesadilla wegetariańska - cechy przepisu
Więcej o quesadilli wegetariańskiej
Danie, do którego możecie dodać wszystko, co tylko lubicie i nie jest to pizza?
Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla wegetariańska. To świetny pomysł na obiad, gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz, co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz, będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla wegetariańska z serem sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły.
Moja quesadilla z warzywami jest całkowicie bez mięsa, zamiast niego zdecydowałam się na czerwoną fasolę, która jest źródłem białka oraz pieczarki, cebulę i ser.
Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii, śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.
Zatem, jak zrobić quesadillę wegetariańską?
Poznaj przepis na quesadillę z warzywami i przekonaj się sam, jaka jest pyszna, koniecznie przygotuj ją na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Wartości odżywcze quesadilli wegetariańskiej
Energia i białka
(120g)
Węglowodany w quesadilli wegetariańskiej
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy w przepisie na quesadillę wegetariańską
(120g)
Składniki mineralne w przepisie na quesadillę wegetariańską
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w quesadilli wegetariańskiej
Lista alergenów dla quesadilli wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
- sos sojowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- sos sojowy