Przepis na quesadillę wegetariańską krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, papryka wędzona
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Olej rzepakowy rozgrzej na patelni.

Dodaj pokrojone w kostkę tofu lub rozgniecione w palcach.

Następnie dodaj fasolę i pokrojone pieczarki z cebulą. Duś pod przykryciem do miękkości.

Placki tortilli podgrzej na czystej patelni, posmaruj passatą pomidorową i dodaj farsz.

Całość posyp serem i przykryj plackiem tortilli.

Zapiecz krótko do rozpuszczenia się sera.

quesadilla wegetariańska
Quesadilla wegetariańska
Koszt przygotowania dania
21.01 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
258 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
100

Quesadilla wegetariańska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o quesadilli wegetariańskiej

Danie, do którego możecie dodać wszystko, co tylko lubicie i nie jest to pizza?

Oczywiście, quasadilla. Danie kuchni meksykańskiej z zapożyczeniami kuchni hiszpańskiej. Dzisiaj u mnie na tapecie quesadilla wegetariańska. To świetny pomysł na obiad, gdy w lodowce masz dużo różnych napoczętych składników i nie chcesz ich zmarnować. Dodatkowo potrzebujesz tylko dwóch placków tortilli, mogą być one w wersji pszennej lub pełnoziarnistej. Co ciekawe to danie w bardzo prosty sposób możesz przygotować w wersji wegetariańskiej, ponieważ sam decydujesz, co znajdzie się w środku. Wystarczy, że nie dodasz do farszu produktów mięsnych. Quasadille szybko możesz przygotować w wersji bezglutenowej, wybierając po prostu tortille z kukurydzy, która naturalnie nie zawiera glutenu. Obojętnie na jaką wersję postawisz, będzie o świetny pomysł na obiad czy spotkanie ze znajomymi. Quasdilla wegetariańska z serem sprawdzi się, także jako smaczna przystawka przed daniem głównym lub jako przekąska w ciągu dnia, którą z łatwością możesz przygotować wcześniej i zabrać do pracy, na uczelnie czy do szkoły.

Moja quesadilla z warzywami jest całkowicie bez mięsa, zamiast niego zdecydowałam się na czerwoną fasolę, która jest źródłem białka oraz pieczarki, cebulę i ser.

Nie możemy zapomnieć o serze, który niesamowicie połączy w spójną jedność wszystkie składniki. W tej kwestii także Ty decydujesz. Ja postawiłam na mozzarellę aby nieco zredukować kaloryczność całej potrawy. Jeśli nie liczysz kilokalorii, śmiało możesz postawić na ser gouda. Wbrew pozorom przyrządzisz to danie bardzo szybko. Wystarczy podgrzać placki tortilli z farszem na patelni. Danie najlepiej podawać od razu po przyrządzeniu na ciepło. Dodatkowo warto przygotować dipy, z którymi podasz quasadille. Spróbuj z dipem na bazie awokado z sokiem z cytryny i świeżą kolendrą.

Zatem, jak zrobić quesadillę wegetariańską?

Poznaj przepis na quesadillę z warzywami i przekonaj się sam, jaka jest pyszna, koniecznie przygotuj ją na obiad dla całej rodziny. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze quesadilli wegetariańskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
215.74 kcal
258.89 kcal
Białko
13.70 g
16.44 g
Fenyloalanina
0.71 mg
0.86 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, pieczarki.
czytaj dalej

Węglowodany w quesadilli wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
30.02 g
36.03 g
Węglowodany przyswajalne
22.74 g
27.28 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
7.29 g
8.74 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
5.12 g
6.14 g
Tłuszcze nasycone
1.52 g
1.82 g
Tłuszcze nienasycone
3.60 g
4.32 g
Tłuszcze jednonasycone
2.12 g
2.54 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
1.79 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser parmezan, tofu wzbogacane wapniem.
czytaj dalej
Cholesterol
2.89 mg
3.47 mg

Witaminy w przepisie na quesadillę wegetariańską

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina B6
0.21 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.06 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
3.05 mg
3.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.03 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.18 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.39 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.61 mg
1.93 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
179.30 µg (mcg)
215.16 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na quesadillę wegetariańską

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
92.19 mg
110.63 mg
Potas
672.04 mg
806.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
172.85 mg
207.42 mg
Fosfor
248.51 mg
298.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
72.53 mg
87.04 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
4.26 mg
5.12 mg
Cynk
1.63 mg
1.95 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.40 mg
0.48 mg
Brak danych dla: cebula czerwona, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny quesadilli wegetariańskiej 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w quesadilli wegetariańskiej

Lista alergenów dla quesadilli wegetariańskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
    • sos sojowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tofu wzbogacane wapniem
    • sos sojowy

Cena przygotowania quesadilli wegetariańskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 placki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Passata pomidorowa
40 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Pieczarki
100 g
2 garści
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Fasola czerwona
400 g
1 puszka
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Ser parmezan
40 g
4 łyżki
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Tofu wzbogacane wapniem
200 g
1 kostka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
42.30
Jak oceniasz przepis na quesadillę wegetariańską
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób