Przepis na sajgonki wegetariańskie krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Na początek obierz marchewkę, pokrój w drobne słupki marchew i ogórka.

Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne paski. Awokado przekrój na pół i przekręć, w pestkę wbij energicznie nóż i wyjmij ją. Obierz awokado ze skórki i pokrój w plastry. Obierz mango, odkrój miąższ od pestki i pokrój w plastry, posiekaj natkę pietruszki.

Papier ryżowy musisz namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękł - najlepiej robić to na patelni o takiej samej wielkości, wlej na nią wodę, podgrzej i zanurzaj papier.

Na placku umieść po trochu każdego ze składników i złóż brzegi do środka a następnie zwiń w rulon.

Tak przygotowane sajgonki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złote.

Przygotuj sos: w garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sok z cytryny, posikaną papryczkę chili i sos sojowy, zagotuj, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj, przełóż sos do małego naczynia i podawaj razem z nim sajgonki.

Sajgonki wegetariańskie podane na białym talerzu. Na jego środku znajduje się mała miseczka z czerwonym sosem.
Sajgonki wegetariańskie
Koszt przygotowania dania
53.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
68 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
47

Sajgonki wegetariańskie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sajgonkach wegetariańskich

Sajgonki wegetariańskie to świetna propozycja na Chińskie danie z warzywami. Możesz dzięki nim przemycić warzywa do diety swoich dzieci. Sajgonki smażone są na tłuszczu jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne danie zrób spring rollsy, wykonanie jest identyczne pomijając smażenie na samym końcu. Przepis na sajgonki wegetariańskie jest bardzo łatwy do przygotowania, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania sajgonek z warzywami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, ogórek, papryka, marchew, mango, awokado, kiełki fasoli mung, natka pietruszki, czosnek, papryczka chili, sos sojowy, cukier, sok z cytryny.

Jak zrobić sajgonki wegetariańskie? Na początek obierz marchewkę, pokrój w drobne słupki marchew i ogórka. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne paski. Awokado przekrój na pół i przekręć, w pestkę wbij energicznie nóż i wyjmij ją. Obierz awokado ze skórki i pokrój w plastry. Obierz mango, odkrój miąższ od pestki i pokrój w plastry, posiekaj natkę pietruszki. Papier ryżowy musisz namoczyć we ciepłej aby zmiękł, najlepiej robić do na patelni o takiej samej wielkości, wlej na nią wodę, podgrzej i zanurzaj papier. Na placku umieść po trochu każdego ze składników i złóż brzegi do środka a następnie zwiń w rulon. Tak przygotowane sajgonki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złote. Oleju powinno być na patelni sporo aby sajgonki nie przywierały do dna. W między czasie gdy smażysz sajgonki przygotuj sos w garnku umieść cukier, sok z cytryny, posikaną papryczkę chili i sos sojowy, zagotuj, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj, przełóż sos do małego naczynia i podawaj razem z nim sajgonki.

Podsumowując pyszne domowe sajgonki z warzywami idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Farsz do sajgonek jest przygotowany z surowych warzyw bez dodatku mięsa. Sajgonki najlepiej smakują podane z sosem słodko-pikantnym. Dobre sajgonki możesz także podać na imprezę, przygotuj je wcześniej a podczas spotkania usmaż aby podać je na ciepło. Wege sajgonki są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego dania z mięsem.

Wartości odżywcze sajgonek wegetariańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
85.02 kcal
68.02 kcal
Białko
1.65 g
1.32 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w sajgonkach wegetariańskich

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
15.57 g
12.46 g
Węglowodany przyswajalne
13.10 g
10.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.46 g
1.97 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
2.40 g
1.92 g
Tłuszcze nasycone
0.59 g
0.47 g
Tłuszcze nienasycone
1.82 g
1.45 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.46 g
1.17 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.36 g
0.29 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sajgonki wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina B6
0.19 mg
0.15 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Witamina C
33.91 mg
27.13 mg
Brak danych dla: papier ryżowy, cukier, sos sojowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.05 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.06 mg
Niacyna
0.98 mg
0.78 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
37.12 µg (mcg)
29.70 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Beta karoten
1820.07 µg (mcg)
1456.06 µg (mcg)
Brak danych dla: papier ryżowy, cukier, sos sojowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sajgonki wegetariańskie

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
107.05 mg
85.64 mg
Potas
241.17 mg
192.93 mg
Wapń
18.46 mg
14.77 mg
Fosfor
38.18 mg
30.54 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
17.59 mg
14.07 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
0.50 mg
0.40 mg
Cynk
0.34 mg
0.27 mg
Miedź
0.09 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sajgonek wegetariańskich 47
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sajgonkach wegetariańskich

Lista alergenów dla sajgonek wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania sajgonek wegetariańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Papier ryżowy
200 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 200 g
Marchewka
400 g
3 duże sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mango
400 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Ogórek
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 400 g
Papryka czerwona
400 g
2 duże sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Awokado
350 g
2 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.50
Za 350 g
Natka pietruszki
40 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 40 g
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Fasola mung kiełki
150 g
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
78.00
Jak oceniasz przepis na sajgonki wegetariańskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób