Przepis na sajgonki wegetariańskie krok po kroku
- Papier ryżowy 200 g
- Marchewka 400 g 3 duże sztuki
- Mango 400 g 1 średnia sztuka
- Ogórek 400 g 2 duże sztuki
- Papryka czerwona 400 g 2 duże sztuki
- Awokado 350 g 2 sztuki
- Natka pietruszki 40 g
- Cukier 50 g
- Sos sojowy 30 ml
- Papryczka chili czerwona świeża 20 g
- Czosnek 20 g
- Fasola mung kiełki 150 g
Na początek obierz marchewkę, pokrój w drobne słupki marchew i ogórka.
Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne paski. Awokado przekrój na pół i przekręć, w pestkę wbij energicznie nóż i wyjmij ją. Obierz awokado ze skórki i pokrój w plastry. Obierz mango, odkrój miąższ od pestki i pokrój w plastry, posiekaj natkę pietruszki.
Papier ryżowy musisz namoczyć w ciepłej wodzie, aby zmiękł - najlepiej robić to na patelni o takiej samej wielkości, wlej na nią wodę, podgrzej i zanurzaj papier.
Na placku umieść po trochu każdego ze składników i złóż brzegi do środka a następnie zwiń w rulon.
Tak przygotowane sajgonki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złote.
Przygotuj sos: w garnku umieść przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sok z cytryny, posikaną papryczkę chili i sos sojowy, zagotuj, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj, przełóż sos do małego naczynia i podawaj razem z nim sajgonki.

(liczba kalorii)
Sajgonki wegetariańskie - cechy przepisu
Więcej o sajgonkach wegetariańskich
Sajgonki wegetariańskie to świetna propozycja na Chińskie danie z warzywami. Możesz dzięki nim przemycić warzywa do diety swoich dzieci. Sajgonki smażone są na tłuszczu jeśli chcesz przygotować mniej kaloryczne danie zrób spring rollsy, wykonanie jest identyczne pomijając smażenie na samym końcu. Przepis na sajgonki wegetariańskie jest bardzo łatwy do przygotowania, więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania sajgonek z warzywami potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: papier ryżowy, ogórek, papryka, marchew, mango, awokado, kiełki fasoli mung, natka pietruszki, czosnek, papryczka chili, sos sojowy, cukier, sok z cytryny.
Jak zrobić sajgonki wegetariańskie? Na początek obierz marchewkę, pokrój w drobne słupki marchew i ogórka. Paprykę wyczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobne paski. Awokado przekrój na pół i przekręć, w pestkę wbij energicznie nóż i wyjmij ją. Obierz awokado ze skórki i pokrój w plastry. Obierz mango, odkrój miąższ od pestki i pokrój w plastry, posiekaj natkę pietruszki. Papier ryżowy musisz namoczyć we ciepłej aby zmiękł, najlepiej robić do na patelni o takiej samej wielkości, wlej na nią wodę, podgrzej i zanurzaj papier. Na placku umieść po trochu każdego ze składników i złóż brzegi do środka a następnie zwiń w rulon. Tak przygotowane sajgonki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą złote. Oleju powinno być na patelni sporo aby sajgonki nie przywierały do dna. W między czasie gdy smażysz sajgonki przygotuj sos w garnku umieść cukier, sok z cytryny, posikaną papryczkę chili i sos sojowy, zagotuj, dodaj dwie łyżki wody i wymieszaj, przełóż sos do małego naczynia i podawaj razem z nim sajgonki.
Podsumowując pyszne domowe sajgonki z warzywami idealnie sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Farsz do sajgonek jest przygotowany z surowych warzyw bez dodatku mięsa. Sajgonki najlepiej smakują podane z sosem słodko-pikantnym. Dobre sajgonki możesz także podać na imprezę, przygotuj je wcześniej a podczas spotkania usmaż aby podać je na ciepło. Wege sajgonki są zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego dania z mięsem.
Wartości odżywcze sajgonek wegetariańskich
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w sajgonkach wegetariańskich
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na sajgonki wegetariańskie
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na sajgonki wegetariańskie
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sajgonkach wegetariańskich
Lista alergenów dla sajgonek wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy