Przepis na pad thai krok po kroku

Składniki
  • Makaron ryżowy 250 g
  • Olej rzepakowy 45 ml 3 łyżki
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
  • Cebula 150 g 1,5 szt
  • Szczypiorek 20 g 4 łyzki
  • Jajko 2 szt.
  • orzeszki ziemne 30 g 1 garść
  • Sos rybny 120 ml 8 łyżek
  • Sok z cytryny 5 ml 1 łyzeczka
  • Sos sojowy 30 ml 2 łyżki
  • Cukier trzcinowy 60 g 4 łyżki
  • Papryka czerwona 240 g 1 szt
  • Marchewka 90 g 2 szt
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, wok

W woku rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż, by była rumiana. Po chwili dodaj kurczaka i przypraw go solą, pieprzem i ostrą papryką.

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Marchew obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Warzywa dodaj na patelnię podsmaż przez 5 -7 minut.

Do miseczki wbij jajka i wymieszaj je rózgą.

Na patelnię dodaj makaron i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

W miseczce wymieszaj sos sojowy, rybny, chili, sok z cytryny, imbir i czosnek. Dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Dodaj sos do pozostałych składników na patelni. Całość wymieszaj.

Na środku patelni zrób niewielki otwór i wlej do niego rozbełtane jajko. Mieszaj przez 2 minuty, tak by jajko nie ścięło się za bardzo.

Gotowe danie podawaj z posiekanymi orzeszkami i szczypiorkiem.

Pad thai podany w miseczce z pałeczkami, ozdobiony kolendrą.
pad thai
Koszt przygotowania dania
40.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
635 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Pad thai - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pad thai

Pad thai to tradycyjne danie kuchni tajskiej. Jest naprawdę pyszne i bardzo aromatyczne. To bardzo łatwy sposób, by przenieść do swojej kuchni odrobinę orientalnego klimatu. Całość robi się bardzo szybko i na pewno zasmakuje fanom kuchni azjatyckiej. Idealnie prezentuje się podane z orzeszkami ziemnymi i grubo posiekanym szczypiorkiem. To bardzo pyszne danie, które można zrobić w ekspresowym czasie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić pad thai z kurczakiem, który będzie smakował jak z prawdziwej tajskiej restauracji, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Choć robi się go łatwo i bardzo szybko, to jego smak zachwyca wszystkich. To ze względu na pyszny sos, ostrego kurczaka i idealnie podsmażony makaron. Wszystko jest tak smaczne, że w mgnieniu oka znika z talerzy.

Z tym daniem najlepiej komponuje się makaron ryżowy, gdyż jest odpowiednio cienki i świetnie wchłania smaki. Można także użyć makaronu sojowego lub soba, które równie dobrze będą się komponować z całością składników.

Pad thai z warzywami to świetny pomysł na szybki, ale pożywny posiłek. To danie dostarcza sporo białka, a także wiele cennych składników odżywczych. Można je przygotować w wielu wersjach dodając na przykład pora, brokuły czy kapusty pekińskiej, tworząc wiele kompozycji smakowych, które sprawią, że to danie nigdy się nie nudzi.

Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania tego dania są łatwo dostępne. W przypadku braku sosu rybnego można go zastąpić sosem teriyaki, który można znaleźć w każdym markecie. Najlepiej korzystać z produktów o jak najlepszej jakości, gdyż to sprawi, że całe danie będzie smakować dużo lepiej.

Przepis na pad thai jest niesamowicie łatwy i można go przygotować w ekspresowym tempie. Całość robi się na jednej patelni, najlepiej użyć takiej, która jest bardzo głęboka, by swobodnie móc wymieszać wszystkie składniki.

Ten prosty przepis pozwala na przygotowanie w swoim domu dania, które smakuje jak z prawdziwej azjatyckiej restauracji. Choć w tym przypadku jest przygotowany z kurczakiem, to można też zrobić zupełnie wegańską wersję z tofu, pomijając również dodatek jajka. W takim wypadku sos pad thai warto zrobić na bazie octu ryżowego i sosu sojowego.

Wartości odżywcze pad thai

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (381g)
Energia (kalorie)
166.69 kcal
635.09 kcal
Białko
9.00 g
34.31 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w pad thai

Na 100g
Na porcję (381g)
Węglowodany
20.06 g
76.45 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
19.01 g
72.44 g
Brak danych dla: olej rzepakowy, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (381g)
Tłuszcz
5.43 g
20.67 g
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.21 g
4.62 g
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.21 g
16.05 g
Brak danych dla: sos rybny, cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.88 g
10.98 g
Brak danych dla: sos rybny, cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.33 g
5.07 g
Brak danych dla: sos rybny, cukier trzcinowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na pad thai

Na 100g
Na porcję (381g)
Witamina B6
0.33 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.23 mg
12.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
23.55 µg (mcg)
89.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na pad thai

Na 100g
Na porcję (381g)
Sód
779.55 mg
2970.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
217.14 mg
827.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
22.73 mg
86.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
113.81 mg
433.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
32.70 mg
124.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
2.31 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.55 mg
2.08 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzeszki ziemne.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pad thai 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pad thai

Lista alergenów dla pad thai przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, chilli, imbir mielony, papryka ostra, czosnek.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
    • Sos rybny
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzeszki ziemne
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Cena przygotowania pad thai

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron ryżowy
250 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 250 g
Olej rzepakowy
45 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.32
Za 45 ml
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Szczypiorek
20 g
4 łyzki
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Orzeszki ziemne
30 g
1 garść
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 g
Sos rybny
120 ml
8 łyżek
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 120 ml
Sok z cytryny
5 ml
1 łyzeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Cukier trzcinowy
60 g
4 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Liczba porcji:
Razem
80.00
Łączny koszt
40.39
Jak oceniasz przepis na pad thai
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób