Pieczone ziemniaki

Opublikowano: 19.05.2021 r., 22:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone ziemniaki podane na papierze do pieczenia i udekorowane rozmarynem.
Pieczone ziemniaki
Pieczone ziemniaki to świetny dodatek do obiadu, który zamieni nawet najnudniejsze danie w coś naprawdę pysznego. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i smakują wspaniale.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
372 kcal
Kcal w porcji
248 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ziemniaki późne 6 szt (450 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, koper
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, miska

Przepis na pieczone ziemniaki krok po kroku

Ziemniaki dobrze umyj, tak by na skórce nie było zabrudzeń. Osusz je i pokrój w średniej wielkości kostkę. Dodaj do miski.

Do miski z ziemniakami dodaj oliwę, a także sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodką paprykę, koperek i czosnek. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej równomiernie wszystkie ziemniaki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na pieczone ziemniaki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób

Więcej informacji na temat pieczonych ziemniaków

Pieczone ziemniaki to najlepszy i najbardziej aromatyczny dodatek do drugich dań. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom potraw z tego warzywa, a najbardziej spodobają się tym, którym znudziła się ich tradycyjna forma. To opcja, która pięknie się prezentuje, wspaniale pachnie, a jeszcze lepiej smakuje. Dzięki unikalnej mieszance przypraw smakuje naprawdę dobrze i sprawia, że ma się ochotę na większą porcję, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej. Te ziemniaki z piekarnika pasują do każdego dania. Ich smak jest bardzo uniwersalny i świetnie skomponuje się z mięsem rybą, czy tofu. Można więc eksperymentować i tworzyć z nimi przeróżne połączenia, tak, by się nam nie nudziły.

Ziemniaczki pieczone są dobrym wyborem również na redukcji, gdyż nie są kaloryczne, a świetnie sycą. Już mała porcja wystarczy, by nie czuć głodu przez kilka godzin. To idealna opcja dla osób, które zaczęły przygodę ze zdrową dietą i nie chcą żegnać się z ulubioną formą ziemniaków. Ziemniaki, tak przyprawione, smakują dużo lepiej niż frytki z restauracji, czy ze sklepu, a ich przygotowanie zabiera tylko kilka minut, dlatego są naprawdę świetnym i zdrowszym wyborem. Przygotowując je można też kontrolować ilość dodanej soli, więc będą idealne dla osób, które musza na ten składnik w swoim żywieniu uważać, ze względu na jednostki chorobowe.

Przepis na pieczone ziemniaki jest niezwykle prosty i poradzi z nim sobie każdy, nawet początkujący kucharz. Można je zrobić w bardzo ekspresowym tempie, dzięki czemu będą stanowiły świetną opcję na awaryjny obiad lub kolację, zwłaszcza dla zapracowanych osób, a także tych które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre pieczone ziemniaki w piekarniku, które można przygotować w kilkanaście minut, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Ziemniaki, które z niego powstają są niesamowicie pyszne, a przy tym bardzo proste. Stanowią idealny dodatek do obiadu ze względu na łatwość przygotowania i uniwersalny smak. Sprawdzą się świetnie w towarzystwie mięsa, ale i warzyw.

Alergeny w pieczonych ziemniakach

Lista alergenów dla pieczonych ziemniaków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na pieczone ziemniaki

Wartości odżywcze pieczonych ziemniaków

na 100g gotowej potrawy

Te ziemniaki to dobry pomysł na dodatek do drugiego dania. Niestety powinny na niego uważać osoby z cukrzycą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(248g)
Energia (kcal)
150.36
372.90
Białko (g)
1.86
4.62
Fenyloalanina (mg)
0.07
0.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(248g)
Węglowodany (g)
15.91
39.45
Węglowodany przyswajalne (g)
14.00
34.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.91
4.73
Sacharoza (cukier) (g)
0.15
0.38
Glukoza (g)
0.28
0.70
Fruktoza (g)
0.24
0.59
Skrobia (g)
13.91
34.49
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Tłuszcz (g)
9.17
22.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.55
3.83
Tłuszcze nienasycone (g)
7.63
18.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.64
16.46
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.46
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(248g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina B6 (mg)
0.27
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
17.91
44.41
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.32
3.27
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.18
Ryboflawina (mg)
0.03
0.07
Niacyna (mg)
0.96
2.39
Foliany (µg (mcg))
13.64
33.82
Beta karoten (µg (mcg))
0.91
2.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(248g)
Sód (mg)
5.64
13.98
Potas (mg)
386.45
958.41
Wapń (mg)
11.00
27.28
Fosfor (mg)
51.82
128.51
Magnez (mg)
20.91
51.85
Żelazo (mg)
0.79
1.95
Cynk (mg)
0.27
0.68
Miedź (mg)
0.10
0.25
Mangan (mg)
0.14
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonych ziemniaków 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonych ziemniaków

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
450 g
6 szt
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
22.00