Burrito

Opublikowano: 10.05.2021 r., 15:09 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burrito przekrojone na pół, podane z sosem śmietanowym.
Burrito
Burrito idealnie nadaje się na smaczny posiłek. Jest niezwykle łatwe, a pięknie się prezentuje. Będzie idealnym daniem dla osób, którym znudziła się tradycyjna kuchnia.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 12 min
890 kcal
Kcal w porcji
467 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista 2 szt (124 g)
  • Mięso mielone z kurczaka (250 g)
  • Pomidory w puszce 0,5 puszki (200 g)
  • Fasola czerwona 1/4 puszki (100 g)
  • Kukurydza konserwowa 5 łyżek (75 g)
  • Ser gouda 2 plastry (40 g)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (30 ml)
  • Olej rzepakowy 1 łyżka (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, chilli, kolendra świeża, papryka ostra, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, patelnia mała, naczynie żaroodporne

Przepis na burrito krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula będzie już rumiana dodaj mięso i przypraw solą, pieprzem i ostrą papryką.

Wszystko smaż przez 10 minut.

Do mięsa dodaj kukurydzę i czerwoną fasolę.

Zamieszaj i wlej pomidory. Duś do momentu aż masa zgęstnieje.

Przypraw chili i czosnkiem. Dodaj drobno posiekaną kolendrę i natkę pietruszki.

Gotowy farsz nakładaj na środek placków i zawiń brzegi środka, a resztę zroluj.

Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim burrito łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut.

Jak oceniasz przepis na burrito
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat burrito

Burrito to świetna opcja na szybki i pożywny posiłek, szczególnie dla miłośników kuchni meksykańskiej. Jest niezwykle smaczne i ciekawie się prezentuje. To klasyczne danie zostało przygotowane w nieco świeższej odsłonie. Nie ma w nim również dodatku ryżu, co sprawia, że jest mniej kaloryczne i lżejsze.

Do przygotowania burrito warto wybrać dobrej jakości składniki, które nadadzą całości dobrego smaku i wspaniałego aromatu. Można skorzystać z konserwowej fasoli, gdyż wtedy przygotowanie całego dania będzie po prostu szybsze. Warto przed użyciem przepłukać warzywa z zalewy, jednak nie jest to konieczne.

Przepis na burrito jest naprawdę bardzo łatwy. W kilka minut można przygotować to pyszne danie. Farsz dobrze jest wykonać dzień wcześniej, jeśli chce się jeszcze bardziej przyspieszyć cały proces. Całość jest tak prosta, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz.

Burrito w tortilli choć wydaje się potrawą bardzo banalną, to jednak wcale taką nie jest. Jej nieskomplikowane przygotowanie jest niewątpliwie jedną z zalet, jednak najlepszy jest w niej smak. Tradycyjne burrito charakteryzuje się niezwykłą ostrością, jednak dla tych, którzy nie przepadają za pikantnymi potrawami ten przepis będzie dużo lepszy. Choć znajduje się w nim dodatek papryczki chili, to można sobie samodzielnie dobrać odpowiednią ilość, by danie było łagodniejsze.

To burrito meksykańskie jest najlepsze na szybki obiad czy kolację. Robi się je w ekspresowym tempie, a smakuje naprawdę dobrze. To wszystko zasługa dobrego farszu, w którym znajduje się mięso z fasolą i kukurydzą. Farsz mięsno warzywny dopełniony jest odpowiednimi przyprawami, które sprawiają, że całość smakuje po prostu obłędnie. To głównie dzięki słodkiej papryce, świeżej kolendrze i natce pietruszki. Całość ma mocny smak, choć nie jest zbyt pikantna.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić burrito, które będzie pyszne i bardzo szybkie w przygotowaniu, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość smakuje wybornie i smakuje każdemu, kto kocha kuchnię meksykańską.

Alergeny w burrito

Lista alergenów dla burrito przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze burrito

na 100g gotowej potrawy

Burrito jest dobrym sposobem na posiłek. Warto do niego użyć chudego mięsa. Ze względu na dużą ilość ostrych przypraw nie będzie odpowiednie dla osób z chorobami układu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(467g)
Energia (kcal)
190.69
890.50
Białko (g)
10.04
46.87
Fenyloalanina (mg)
0.45
2.12
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(467g)
Węglowodany (g)
16.82
78.53
Węglowodany przyswajalne (g)
13.20
61.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.61
16.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(467g)
Tłuszcz (g)
9.67
45.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.10
14.47
Tłuszcze nienasycone (g)
6.57
30.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.13
23.98
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.44
6.72
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.09
Brak danych dla: ser gouda, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.90
130.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(467g)
Witamina A (µg (mcg))
9.42
44.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
1.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.61
16.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.10
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.84
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.02
32.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
1.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.72
12.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.10
327.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.64
133.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(467g)
Sód (mg)
195.61
913.51
Potas (mg)
413.26
1929.91
Wapń (mg)
82.96
387.43
Fosfor (mg)
173.60
810.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.48
184.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.64
7.65
Cynk (mg)
1.24
5.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.18
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burrito 64
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burrito

Koszt składników
57.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
124 g
2 szt
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.38
Za 124 g
Mięso mielone z kurczaka
250 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 250 g
Pomidory w puszce
200 g
0,5 puszki
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Fasola czerwona
100 g
1/4 puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 100 g
Kukurydza konserwowa
75 g
5 łyżek
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 75 g
Ser gouda
40 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 40 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Olej rzepakowy
15 ml
1 łyżka
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 15 ml
Koszt składników
57.80