Przepis na kapustę zasmażaną krok po kroku

Składniki
  • Kapusta biała 800 g 1 mała główka
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
  • Mąka pszenna typ 500 20 g 1 duża łyżka
  • Koperek 25 g 1 pęczek
  • Marchewka 45 g 1 szt
  • Masło 20 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Z kapusty oderwij pierwsze liście i odkrój stwardniałe części. Poszatkują ją dość grubo.

Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Do garnka nalej 2 szklanki wody i włóż kapustę wraz z marchewką. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez 20 minut.

Do kapusty dodaj drobno posiekany koperek. I dobrze wymieszaj.

Na patelni roztop kawałek masła i dodaj mąkę. Wszystko razem wymieszaj.

Dodaj zasmażkę do garnka.

Dopraw solą, pieprzem i kminkiem.

Całość dobrze wymieszaj.

Kapusta zasmażana podana w drewnianej misce, udekorowana koperkiem.
kapusta zasmażana
Koszt przygotowania dania
5.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Kapusta zasmażana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kapuście zasmażanej

Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł na wykorzystanie kapusty, która w takiej formie smakuje po prostu wspaniale, tak, że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Ten przepis na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego niepozornego warzywa, które zwykle pojawia się na stole tylko w formie gołąbków. Świetnie prezentuje się na talerzu i jest idealną propozycją na warzywną przekąskę.

Przepis na kapustę zasmażaną jest niesamowicie prosty i szybki. Można tą potrawę przygotować w ekspresowym czasie. Świetnie poradzą sobie nawet Ci, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To idealny wybór dla osób, które szukają świetnego pomysłu na ciekawą sałatkę do obiadu, a nie chcą spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dzięki temu przepisowi jest to jak najbardziej możliwe, a efekt końcowy na pewno przypadnie do gustu wszystkim domownikom.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić kapustę zasmażaną, która będzie wspaniałym tradycyjnym dodatkiem do potraw, a jej wykonanie nie zabiera zbyt dużo czasu, to ten przepis będzie idealną inspiracją dla ciebie. Z tej receptury powstaje pyszna, odpowiednio miękka i dobrze przyprawiona kapusta, która rozpływa się w ustach.

To świetny dodatek do obiadu. Pasuje do wszystkich mięs i wzbogaca ich aromat. To wspaniały pomysł na bardzo warzywny dodatek, który świetnie smakuje. Idealnego smaku nadaje całości duża ilość świeżego koperku, im go więcej tym lepiej. To zioło idealnie współgra ze słodką kapustą i marchewką i podkreśla ich naturalny, pyszny smak.

Kapusta jest nie tylko pyszna i aromatyczna, ale również zdrowa. Warto aby gościła w menu jak najczęściej. W tej formie dla wielu osób mogłaby się pojawiać nawet codziennie. To ze względu na naprawdę cudowny smak.

Zasmażka do kapusty zasmażanej jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Wystarczy odrobina masła i mąki, by stworzyć dodatek, który jeszcze bardziej podkręca smak tego dania. To najlepsza zasmażana kapusta, a ten przepis pokaże ci jak ugotować ją w swoim domu.

Wartości odżywcze kapusty zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (234g)
Energia (kalorie)
88.27 kcal
206.56 kcal
Białko
1.52 g
3.57 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście zasmażanej

Na 100g
Na porcję (234g)
Węglowodany
7.02 g
16.43 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
4.74 g
11.09 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (234g)
Tłuszcz
6.57 g
15.37 g
Tłuszcze nasycone
2.02 g
4.73 g
Tłuszcze nienasycone
4.55 g
10.65 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.97 g
9.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
1.36 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję (234g)
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.42 mg
0.98 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
43.94 µg (mcg)
102.83 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę zasmażaną

Na 100g
Na porcję (234g)
Sód
20.31 mg
47.54 mg
Potas
180.02 mg
421.24 mg
Wapń
41.46 mg
97.01 mg
Fosfor
28.26 mg
66.12 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
12.85 mg
30.07 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
1.69 mg
Cynk
0.21 mg
0.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty zasmażanej 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście zasmażanej

Lista alergenów dla kapusty zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania kapusty zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
800 g
1 mała główka
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 800 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Mąka pszenna typ 500
20 g
1 duża łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koperek
25 g
1 pęczek
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Marchewka
45 g
1 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
37.50
Łączny koszt
5.31
Jak oceniasz przepis na kapustę zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób