Dania z kapusty - polecane przepisy
-
Surówka z czerwonej kapusty
Surówka z czerwonej kapusty to jedna z tradycyjnych, polskich surówek, która pasuje do wielu polskich tradycyjnych potraw. Przepis na surówkę …
70 min łatwy 10 48 kcal -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 20 min łatwy 4 206 kcal -
Surówka z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej jest lekka i zdrowa. Ta pyszna sałatka może być częstym dodatkiem do obiadu. Minimalna zalecana porcja …
15 min łatwy 2 110 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal
Dania z kapusty - pozostałe przepisy
-
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale …
15 min łatwy 4 167 kcal -
Kapusta z grochem
Ta pyszna kapusta z grochem jest łatwa do przygotowania, więc nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, możesz …
20 + 100 min łatwy 5 213 kcal -
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety to tradycyjne danie kuchni polskiej. Pierwsze rodzaje krokietów pochodzą ze starożytnego Rzymu, obtaczali oni mięso oraz warzywa w cieśnie …
20 + 45 min łatwy 12 235 kcal -
Kapusta z grzybami
Kapusta z grzybami kojarzy się głównie z wigilią bożego narodzenia. U mnie w domu taka kapusta była robiona praktycznie tylko …
25 + 45 min łatwy 6 107 kcal -
Bigos z młodej kapusty
Na bigos z młodej kapusty jest prosty przepis, więc nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem, może się …
40 + 45 min łatwy 4 122 kcal -
Kapusta wigilijna
Dobra, postna kapusta wigilijna to potrawa przygotowywana najczęściej podczas świąt. Pyszny bigos z grzybami bez mięsa to jedna z bardziej …
15 + 90 min łatwy 4 261 kcal
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze …
20 + 120 min łatwy 8 411 kcal -
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to pomysł na pyszny, letni obiad. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w …
60 min średni 6 -
Knysza
Knysza to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Nazwa knysza kryje w sobie domowej roboty kebab w …
20 + 20 min łatwy 8 -
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na …
20 + 20 min łatwy 4 620 kcal
-
Gołąbki z młodej kapusty
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
20 + 55 min średni 20 116 kcal -
Gołąbki z kapusty włoskiej
Gołąbki z kapusty włoskiej są bardzo popularne w naszym kraju. Można je przygotować z mięsem lub z warzywami. Bardzo często …
60 + 110 min średni 8 330 kcal -
Sok z kiszonej kapusty
Zobacz jak zrobić sok z kiszonej kapusty – to bardzo proste! Ten pyszny, kwaśny, zdrowy napój jest bardzo odżywczy i …
20 min łatwy 5 62 kcal -
Golonka w kapuście
Golonka to danie wywodzące się z kuchni niemieckiej, szczególnie rozpowszechnione w kuchni bawarskiej. W kuchni polskiej, golonka to tradycyjne danie …
30 + 170 min łatwy 2 876 kcal -
Paszteciki z kapustą i grzybami
Paszteciki z kapustą i grzybami to wspaniały pomysł na pyszną przekąskę na imprezę. Są naprawdę łatwe, a ich smak zachwyca …
30 + 25 min średni 4 453 kcal -
Łazanki z kapustą i grzybami
Łazanki z kapustą i grzybami, to pomysł na wspaniały posiłek pełen smaku. Sprawdzi się idealnie na obiad czy kolacje. Łazanki …
20 + 40 min łatwy 4 678 kcal
-
Gołąbki z kapusty pekińskiej
Gołąbki z kapusty pekińskiej to świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji tego dania. Kapusta pekińska sprawia, że danie smakuje podobnie, choć …
30 + 60 min średni 4 279 kcal -
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
Najlepszy i łatwy przepis na farsz na pierogi z kapustą i grzybami idealny na święta. To pyszny postny farsz, który …
20 + 30 min łatwy 50 11 kcal -
Uszka z kapustą i grzybami
Wigilijny barszczyk czerwony na święta z uszkami, krokietami czy pasztecikami? W każdym domu jest określona tradycja. Zobacz jak zrobić uszka …
60 + 30 min trudny 50 43 kcal -
Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami to tradycyjne danie kuchni polskiej, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Pierogi z tego przepisu są …
40 + 20 min łatwy 6 338 kcal
-
Ciapkapusta
Ciapkapusta to bardzo dobry pomysł na tradycyjne śląskie danie na naszym codzienny stole. Smaczna ciapkapusta przypomina ciapkę i nie wygląda …
15 + 40 min łatwy 5 371 kcal -
Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty, inaczej określana jako kapuśniak z młodej kapusty, to przepyszna, niezwykle pożywna i sycąca zupa, która sprawdzi …
20 + 25 min łatwy 5 263 kcal -
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal -
Kapusta gotowana
Kapusta gotowana to doskonała propozycja na samczy dodatek do dania głównego podczas obiadu. Ugotowana kapusta doskonale smakuje z dodatkiem mięsa, …
15 + 20 min łatwy 4 86 kcal -
Łazanki z młodej kapusty
Łazanki z młodej kapusty to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. W tej wersji to …
20 + 25 min łatwy 4 666 kcal -
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba …
20 + 20 min łatwy 4 742 kcal
-
Bigos ze słodkiej kapusty
Bigos to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają …
20 + 30 min łatwy 10 -
Łazanki z kapusty kiszonej
Łazanki z kapusty kiszonej to szybki i prosty pomysł na obiad, który jednocześnie będzie lekki ale zapewni nam sytość. Przepis …
25 + 10 min łatwy 3 1038 kcal -
Kapusta czerwona zasmażana
Prosty przepis na pyszną czerwoną kapustę zasmażaną do obiadu – super pomysł na sałatkę na ciepło. Inaczej ten przysmak nazywany …
15 + 30 min łatwy 4 -
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Smaczna zupa na obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Z ziemniakami, marchewką i kiełbasą tworzy pyszny i prosty przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 324 kcal
Dania z kapusty – pomysły i przepisy na dania z kapusty białej i czerwonej
Dania z kapusty są bardzo smaczne i zdrowe. Z kapusty możemy przygotować smaczny obiad, surówkę lub ukisić ją na zimę. Jest to doskonałe warzywo, z którego możemy przygotowywać dania w swojej kuchni przez cały rok. W kuchni polskiej najczęściej gości kapusta biała oraz czerwona. Z kapusty możesz przygotować smaczny farsz na pierogi, kapustę zasmażana, gołąbki lub bigos. Większość dań wigilijnych wykonana jest z dodatkiem kapusty. W artykule tym dowiesz się jakie właściwości ma kapusta (biała oraz czerwona), jakie są jej rodzaje oraz jak możesz wykorzystać je w kuchni - czyli poznasz praktyczne przepisy.
Właściwości kapusty w kuchni i dla zdrowia
Kapusta – krótki opis warzywa
Kapusta jest warzywem, który pochodzi z rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji istnieje jej około 40 gatunków. Kapusta posiada wiele zastosowań w kuchni – ponieważ można ją przygotować w postaci surowej, gotowanej, smażonej oraz pieczonej. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty białej oraz czerwonej.
Zastosowanie kapusty w kuchni
Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała, którą można wykorzystać w postaci surowej do przygotowania surówek oraz sałatek (np. sałatki colesław). Dodatkowo kapustę surową można wykorzystać do przygotowania wielu dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw. Młoda kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania gołąbków. Dodatkowo z kapusty możemy przygotować smaczną zupę. Na bazie kapusty możemy przygotować wiele różnych dań w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.
Kapustę możemy również ukisić i przechowywać przez okres zimy. Taka kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania farszu do pierogów lub krokietów. Jest to również doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego bigosu. Poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem startej na tarce marchewki świetnie sprawdzi się jako surówka (np. jako dodatek do ryby).
Kapusta czerwona z kolei jest wykorzystywana przede wszystkim do przygotowania sałatek oraz surówek. W Wielkopolsce tradycyjnie kapusta czerwona jest gotowana razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki i przyprawy korzenne, aby zaserwować ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Na Śląsku z kolei kapusta czerwona przygotowywana jest razem z boczkiem oraz cebulą i przyprawami. Kapusta na Śląsku podawana jest jako dodatek do klusek oraz rolady. Gdy masz wątpliwości co zrobić na obiad dla całej rodziny to koniecznie wypróbuj jednego z naszych przepisów.
Kapusta biała i czerwona - skład i właściwości prozdrowotne
Kapusta jest warzywem, który posiada niską wartość kaloryczna, dlatego chętnie wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminą C, niektóre witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę E oraz witaminę K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to kapusta jest źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.
Osoby które zmagają się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, że kapusta jest źródłem goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie się jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.
Kapusta czerwona, poza składnikami charakterystycznymi dla kapusty białej, posiada również antocyjany, którym zawdzięcza swoją barwę. Składniki te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się.
Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C oraz „zdrowych” bakterii. Składniki te przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego naszego organizmu. Kapusta kiszona jest również doskonałym źródłem wapnia oraz potasu. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa i zawiera dużo większe ilości witaminy C niż kapusta surowa. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym.
Przykładowe dania z kapusty i ich krótki opis
Bigos
Bigos to tradycyjne, proste danie kuchni polskiej, litewskiej oraz białoruskiej. Podstawą tej staropolskiej potrawy jest kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięs, grzyby suszone, śliwki suszone, cebula oraz przyprawy. Bigos można również przygotować ze świeżej kapusty białej. Bigos im dłużej duszony tym lepszy, to dlatego im częściej podgrzewamy potrawę tym staje się ona smaczniejsza. Dodatkowo bigos można podlać czerwonym winem wytrawnym, to dodatkowo wzbogaci jego smak. Można dodać do niego również miód. Jest to danie, które możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Bigos najlepiej smakuje na ciepło.
Kapuśniak
Kapuśniak jest zupą, którą przygotowuje się na wywarze mięsnym (najczęściej z boczku wędzonego lub żeberek) z dodatkiem poszatkowanej kapusty oraz warzyw. Kapuśniak jest zupą znaną w kuchni polskiej, słowackiej oraz ukraińskiej. Na Pomorzu możemy wyróżnić szarpak (czyli kapuśniak przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybrodę (jeżeli do przygotowania kapuśniaku użyjemy kapusty świeżej).
Kwaśnica
Jest to tradycyjne, proste danie kuchni góralskiej. Zupę przygotowuje się na bazie kapusty oraz mięsa. Spożywa się ją zwykle z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków lub chleba. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być zupą kwaśną. Nie powinno się dodawać do niej jarzyn, ponieważ wtedy powstanie kapuśniak a nie kwaśnica.
Krokiety
Krokiety to danie, które przygotowuje się z naleśnika z farszem w postaci rolady. Najprostszym farsz do krokietów jest farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Farsz ten rozsmarowuje się na wcześniej przygotowane naleśniki, następnie naleśniki się zawija, obtacza w jajku i bułce tartej a następnie smaży na rozgrzanym oleju. Farsze do krokietów mogą być różne: z kapustą i grzybami, z mięsem, z mięsem i kapustą, z mięsem i grzybami, z pieczarkami i serem żółtym, itp.
Gołąbki
Gołąbki to rodzaj potrawy, w której farsz z ryżu i mięsa mielonego wieprzowego zawijamy w ugotowane liście białej kapusty. Gołąbki można przygotować również z kaszą, mięsem drobiowym albo w wersji wegańskiej – bezmięsnej. Gołąbki stanowią wspaniały dodatek do dania głównego i doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego oraz ziemniaków.
Kapusta z grochem
Kapusta z grochem to tradycyjna polska potrawa, którą najczęściej podaje się podczas kolacji wigilijnej. Danie to składa się jedynie z grochu, kapusty kiszonej oraz przypraw. Kapustę z grochem można podać okraszoną dodatkowo smalcem lub słoniną. Kapusta z grochem najlepiej smakuje na ciepło.
Coleslaw
Coleslaw to prosta surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej białej kapusty. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez, ale można go zastąpić również maślanką, musztardą lub octem. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Istnieje wiele odmian surówki coleslaw, jednak możemy ją zakwalifikować jako potrawa zdrowa, ponieważ zawiera szereg witamin i składników mineralnych.