Dania z kapusty

dania z kapusty

Dania z kapusty to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Z kapusty możemy przygotować smaczny obiad, surówkę lub sałatkę. Można wykorzystać ją na wiele różnych sposobów. Kapusta jest również warzywem, z którego jesteśmy w stanie przygotować danie wegańskie oraz wegetariańskie. Kapusta jest także głównym składnikiem bigosu, czyli tradycyjnego dania kuchni polskiej oraz litewskiej.

Dania z kapusty - polecane przepisy

Dania z kapusty - pozostałe przepisy

Dania z kapusty – pomysły i przepisy na dania z kapusty białej i czerwonej

Dania z kapusty są bardzo smaczne i zdrowe. Z kapusty możemy przygotować smaczny obiad, surówkę lub ukisić ją na zimę. Jest to doskonałe warzywo, z którego możemy przygotowywać dania w swojej kuchni przez cały rok. W kuchni polskiej najczęściej gości kapusta biała oraz czerwona. Z kapusty możesz przygotować smaczny farsz na pierogi, kapustę zasmażana, gołąbki lub bigos. Większość dań wigilijnych wykonana jest z dodatkiem kapusty. W artykule tym dowiesz się jakie właściwości ma kapusta (biała oraz czerwona), jakie są jej rodzaje oraz jak możesz wykorzystać je w kuchni - czyli poznasz praktyczne przepisy.

Właściwości kapusty w kuchni i dla zdrowia

Kapusta – krótki opis warzywa

Kapusta jest warzywem, który pochodzi z rodziny kapustowatych. W Europie oraz Azji istnieje jej około 40 gatunków. Kapusta posiada wiele zastosowań w kuchni – ponieważ można ją przygotować w postaci surowej, gotowanej, smażonej oraz pieczonej. Odmiany kapusty różnią się między sobą wyglądem, okresem wegetacji oraz wielkością główki. W artykule tym skupimy się na opisie kapusty białej oraz czerwonej.

Zastosowanie kapusty w kuchni

Najpopularniejsza w kuchni polskiej jest bez wątpienia kapusta biała, którą można wykorzystać w postaci surowej do przygotowania surówek oraz sałatek (np. sałatki colesław). Dodatkowo kapustę surową można wykorzystać do przygotowania wielu dań jednogarnkowych z dodatkiem innych warzyw. Młoda kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania gołąbków. Dodatkowo z kapusty możemy przygotować smaczną zupę. Na bazie kapusty możemy przygotować wiele różnych dań w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Kapustę możemy również ukisić i przechowywać przez okres zimy. Taka kapusta doskonale sprawdzi się do przygotowania farszu do pierogów lub krokietów. Jest to również doskonały dodatek do tradycyjnego polskiego bigosu. Poszatkowana kapusta kiszona z dodatkiem startej na tarce marchewki świetnie sprawdzi się jako surówka (np. jako dodatek do ryby).

Kapusta czerwona z kolei jest wykorzystywana przede wszystkim do przygotowania sałatek oraz surówek. W Wielkopolsce tradycyjnie kapusta czerwona jest gotowana razem z jabłkami i cebulą, następnie dodaje się do niej rodzynki i przyprawy korzenne, aby zaserwować ją z dodatkiem ziemniaków oraz kaczki. Na Śląsku z kolei kapusta czerwona przygotowywana jest razem z boczkiem oraz cebulą i przyprawami. Kapusta na Śląsku podawana jest jako dodatek do klusek oraz rolady. Gdy masz wątpliwości co zrobić na obiad dla całej rodziny to koniecznie wypróbuj jednego z naszych przepisów.

Kapusta biała i czerwona - skład i właściwości prozdrowotne

Kapusta jest warzywem, który posiada niską wartość kaloryczna, dlatego chętnie wykorzystywana jest w diecie redukcyjnej. Dodatkowo znajdziemy w niej witaminą C, niektóre witaminy z grupy B, witaminy A, witaminę E oraz witaminę K. Jeśli chodzi o składniki mineralne to kapusta jest źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza.

Osoby które zmagają się z chorobami tarczycy powinny zwrócić szczególną uwagę na obecność kapusty w ich diecie. Jest to spowodowane faktem, że kapusta jest źródłem goitrogenów, czyli substancji wolotwórczych, które utrudniają wchłanianie się jodu z posiłków, co może skutkować niedoborem tego składnika mineralnego w diecie. Jod jest składnikiem pokarmowym, który jest niezbędny do produkowania hormonów tarczycy.

Kapusta czerwona, poza składnikami charakterystycznymi dla kapusty białej, posiada również antocyjany, którym zawdzięcza swoją barwę. Składniki te zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników w naszym organizmie i przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się.

Kapusta kiszona jest doskonałym źródłem witaminy C oraz „zdrowych” bakterii. Składniki te przyczyniają się do wzmocnienia systemu odpornościowego naszego organizmu. Kapusta kiszona jest również doskonałym źródłem wapnia oraz potasu. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa i zawiera dużo większe ilości witaminy C niż kapusta surowa. Odpowiednia podaż tej witaminy jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli okresie jesienno-zimowym.

Przykładowe dania z kapusty i ich krótki opis

Bigos

Bigos to tradycyjne, proste danie kuchni polskiej, litewskiej oraz białoruskiej. Podstawą tej staropolskiej potrawy jest kapusta kiszona, kapusta świeża, różne gatunki mięs, grzyby suszone, śliwki suszone, cebula oraz przyprawy. Bigos można również przygotować ze świeżej kapusty białej. Bigos im dłużej duszony tym lepszy, to dlatego im częściej podgrzewamy potrawę tym staje się ona smaczniejsza. Dodatkowo bigos można podlać czerwonym winem wytrawnym, to dodatkowo wzbogaci jego smak. Można dodać do niego również miód. Jest to danie, które możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej oraz tradycyjnej. Bigos najlepiej smakuje na ciepło.

Kapuśniak

Kapuśniak jest zupą, którą przygotowuje się na wywarze mięsnym (najczęściej z boczku wędzonego lub żeberek) z dodatkiem poszatkowanej kapusty oraz warzyw. Kapuśniak jest zupą znaną w kuchni polskiej, słowackiej oraz ukraińskiej. Na Pomorzu możemy wyróżnić szarpak (czyli kapuśniak przygotowany z kapusty kiszonej) lub parzybrodę (jeżeli do przygotowania kapuśniaku użyjemy kapusty świeżej).

Kwaśnica

Jest to tradycyjne, proste danie kuchni góralskiej. Zupę przygotowuje się na bazie kapusty oraz mięsa. Spożywa się ją zwykle z dodatkiem osobno ugotowanych ziemniaków lub chleba. Kwaśnica, jak sama nazwa wskazuje, powinna być zupą kwaśną. Nie powinno się dodawać do niej jarzyn, ponieważ wtedy powstanie kapuśniak a nie kwaśnica.

Krokiety

Krokiety to danie, które przygotowuje się z naleśnika z farszem w postaci rolady. Najprostszym farsz do krokietów jest farsz z kiszonej kapusty z dodatkiem cebuli. Farsz ten rozsmarowuje się na wcześniej przygotowane naleśniki, następnie naleśniki się zawija, obtacza w jajku i bułce tartej a następnie smaży na rozgrzanym oleju. Farsze do krokietów mogą być różne: z kapustą i grzybami, z mięsem, z mięsem i kapustą, z mięsem i grzybami, z pieczarkami i serem żółtym, itp.

Gołąbki

Gołąbki to rodzaj potrawy, w której farsz z ryżu i mięsa mielonego wieprzowego zawijamy w ugotowane liście białej kapusty. Gołąbki można przygotować również z kaszą, mięsem drobiowym albo w wersji wegańskiej – bezmięsnej. Gołąbki stanowią wspaniały dodatek do dania głównego i doskonale smakują z dodatkiem sosu pomidorowego oraz ziemniaków.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to tradycyjna polska potrawa, którą najczęściej podaje się podczas kolacji wigilijnej. Danie to składa się jedynie z grochu, kapusty kiszonej oraz przypraw. Kapustę z grochem można podać okraszoną dodatkowo smalcem lub słoniną. Kapusta z grochem najlepiej smakuje na ciepło.

Coleslaw

Coleslaw to prosta surówka obiadowa, składająca się w głównej mierze z poszatkowanej białej kapusty. Dodatkowo można do niej dodać marchewkę, jabłko, ananasa czy pora. Sosem używanym do spojenia składników najczęściej jest majonez, ale można go zastąpić również maślanką, musztardą lub octem. Surówkę tą przyprawia się dowolnymi przyprawami oraz ziołami. Istnieje wiele odmian surówki coleslaw, jednak możemy ją zakwalifikować jako potrawa zdrowa, ponieważ zawiera szereg witamin i składników mineralnych.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto