Przepis na gulasz krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

W dużym garnku rozgrzej olej.

Wrzuć do niego pokrojoną w drobną kostkę cebulę i podsmaż ją.

Po chwili dodaj mięso pokrojone w dość dużą kostkę.

Przypraw je solą, pieprzem i słodką papryką. Dołóż drobno posiekany czosnek.

Marchew obierz i pokrój ją w plasterki, a paprykę w kostkę.

Dodaj warzywa do garnka i podsmaż przez 5 minut.

Zawartość garnka zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, a także przecier pomidorowy.

Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką i kminkiem.

Gotuj na małym ogniu przez 60 minut, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki zmiękną.

Gulasz podany w czarnym garczku z przyprawami w tle.
gulasz
Koszt przygotowania dania
43.41 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
519 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Gulasz - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o gulaszu

Gulasz to idealny pomysł na pyszny posiłek, który przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni. Ten z tego przepisu jest odpowiednio przyprawiony i bardzo aromatyczny, dzięki czemu świetnie się komponuje ze wszystkimi dodatkami. Ta wyśmienita potrawa skradnie serca wszystkich domowników i gości, ze względu na wspaniały smak i aromat.

Przepis na gulasz jest niezwykle łatwy i można go zrobić szybko. Choć może się wydawać, że zrobienie dobrego mięsnego sosu jest nie lada wyzwaniem, któremu podołają tylko wprawieni kucharze, to ten przepis udowadnia, że jest zupełnie inaczej. W kilka chwil można przygotować niezwykle pyszny gulasz, który oczaruje każdego, kto go spróbuje.

Składniki na gulasz powinny być jak najlepszej jakości, by całość smakowała dobrze. Warto wybierać świeże mięso, które sprawi, że całe danie będzie wyborne. Najlepiej dodawać kawałki, które nie mają zbyt dużo tłuszczu, a błonki wycinać przed gotowaniem.

Ten szybki przepis pozwoli wykonać to wykwintne i naprawdę smaczne danie w bardzo szybkim tempie. Gulasz z tego przepisu wychodzi niezwykle pyszny i pełen aromatycznych przypraw. Tradycyjnie w kuchni węgierskiej, skąd pochodzi to danie, nie szczędzi się ostrej i słodkiej papryki, by całość była bardzo pikantna. Do tego dania można dodawać również papryczkę chili, która jeszcze bardziej podkreśli jego charakter.

To dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Jest niezwykle sycący i świetnie komponuje się z gotowanymi ziemniakami, kaszami czy kluskami. Jest więc uniwersalną bazą różnego rodzaju dań. Najlepiej podawać go z łagodniejszymi produktami, które zrównoważą jego pikantny charakter. Sos który powstaje z mięsa i warzyw jest naprawdę przepyszny.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry gulasz wieprzowy, to ta receptura będzie idealną inspiracją. Dowiesz się z niej jak stworzyć danie, które posmakuje nawet największemu krytykowi kulinarnemu. To pomysł na tradycyjny obiad, z kilku produktów, które zwykle goszczą w domowej spiżarni z dodatkiem pysznego mięsa. Jeśli szukasz pomysłu na to jak przygotować gulasz wieprzowy, który da się zrobić szybko, tak by nie spędzać całego dnia w kuchni, to ten przepis na pewno ci się spodoba.

Wartości odżywcze gulaszu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(421g)
Energia (kalorie)
Sprawdź - gulasz kcal
Białko
7.11 g
29.94 g

Węglowodany w gulaszu

Na 100g
Na porcję
(421g)
Węglowodany
3.36 g
14.14 g
Węglowodany przyswajalne
2.52 g
10.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.84 g
3.54 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(421g)
Tłuszcz
9.10 g
38.31 g
Tłuszcze nasycone
3.48 g
14.66 g
Tłuszcze nienasycone
5.62 g
23.64 g
Tłuszcze jednonasycone
4.61 g
19.42 g
Tłuszcze wielonasycone
1.00 g
4.22 g

Witaminy w przepisie na gulasz

Na 100g
Na porcję
(421g)
Witamina A
77.82 µg (mcg)
327.62 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.97 mg
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.18 µg (mcg)
Witamina C
31.09 mg
130.87 mg
Witamina D
0.65 µg (mcg)
2.72 µg (mcg)
Witamina E
0.77 mg
3.24 mg
Retinol
0.76 µg (mcg)
3.20 µg (mcg)
Tiamina
0.32 mg
1.34 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.60 mg
Niacyna
1.87 mg
7.86 mg
Foliany
14.55 µg (mcg)
61.27 µg (mcg)
Beta karoten
783.10 µg (mcg)
3296.84 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na gulasz

Na 100g
Na porcję
(421g)
Sód
101.33 mg
426.60 mg
Potas
226.88 mg
955.18 mg
Wapń
13.11 mg
55.18 mg
Fosfor
82.73 mg
348.30 mg
Magnez
12.48 mg
52.53 mg
Żelazo
0.66 mg
2.80 mg
Cynk
1.14 mg
4.80 mg
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny gulaszu 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w gulaszu

Lista alergenów dla gulaszu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania gulaszu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
800 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.43
Za 800 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
480 g
2 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.64
Za 480 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
88.00
Jak oceniasz przepis na gulasz
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób