Dania z białej kapusty
-
Bigos ze słodkiej kapusty
Bigos to potrawa, która co roku gości zapewne w każdy polskim domu na stole podczas Świąt Bożego Narodzenia. Święta zbliżają …
20 + 30 min łatwy 10 275 kcal -
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka to doskonały pomysł na pyszny dodatek do obiadu. Świetnie skomponuje się z daniami …
20 min średni 5 324 kcal -
Gołąbki w sosie pomidorowym
Gołąbki w sosie pomidorowym to pomysł na pyszne, domowe, tradycyjne polskie danie, idealne na obiad dla całej rodziny. Farsz z …
30 + 60 min średni 3 515 kcal
Dania z białej kapusty - przepisy
-
Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana to świetny dodatek do każdego drugiego dania, który sprawia, że całość od razu smakuje lepiej. To idealny pomysł …
15 + 20 min łatwy 4 206 kcal -
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Smaczna zupa na obiad – kapuśniak ze słodkiej kapusty. Z ziemniakami, marchewką i kiełbasą tworzy pyszny i prosty przepis na …
20 + 30 min łatwy 6 324 kcal -
Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą to wspaniały przepis, który na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom diety roślinnej. To idealne danie na …
20 + 20 min łatwy 4 620 kcal -
Zapiekanka gołąbkowa
Zapiekanka gołąbkowa to wspaniała opcja dla wszystkich, którzy kochają to tradycyjne danie kuchni polskiej, jednak nie mają zbyt dużo czasu …
20 + 60 min łatwy 4 705 kcal -
Zupa minestrone
Zupa minestrone to przepis włoski na gęstą zupę z warzyw. Często dodawany jest do niej makaron lub ryż. Ta oryginalna …
30 + 40 min średni 6 205 kcal -
Kapusta gotowana
Kapusta gotowana to doskonała propozycja na samczy dodatek do dania głównego podczas obiadu. Ugotowana kapusta doskonale smakuje z dodatkiem mięsa, …
15 + 20 min łatwy 4 86 kcal
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
Surówka z białej kapusty i marchewki to dobry dodatek do obiadu. W dalszej części dowiesz się jak zrobić surówkę z …
15 min łatwy 4 90 kcal -
Kapusta z pomidorami
Kapusta z pomidorami to przepis na wspaniały dodatek do dania głównego. Jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Niezwykle delikatna, a przy …
20 + 20 min łatwy 6 95 kcal -
Zapiekanka z białej kapusty
Pyszna zapiekanka z białej kapusty to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi …
90 + 60 min łatwy 8 147 kcal -
Danie jednogarnkowe z kapusty białej
Bardzo szybkie i łatwe danie jednogarnkowe z kapusty białej z warzywami, na boczku i kiełbasie to pyszna potrawa, która gotowa …
15 + 30 min łatwy 6 454 kcal -
Zupa chłopska
Zupa chłopska to doskonały wybór dla osób, które kochają niezwykle smaczne, a przy tym wypełnione po brzegi mięsem i warzywami …
25 + 45 min łatwy 6 321 kcal
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
Surówka z białej kapusty z koperkiem jest zdrowa, a przy okazji naprawdę łatwa w przygotowaniu. Będzie idealnym dodatkiem do wszelakich …
15 min łatwy 8 81 kcal -
Zupa kwaśniewskiego
Zupa kwaśniewskiego to danie, którą znają na pewno wszyscy miłośnicy diet i zdrowego odchudzania. Dieta kapuściana, której bazą jest właśnie …
30 + 30 min łatwy 10 151 kcal -
Żeberka z kociołka
Żeberka z kociołka to bardzo oryginalny przepis na przygotowanie żeberek wołowych lub wieprzowych, popularny zwłaszcza wśród myśliwych i leśników. Tradycyjnie …
35 + 90 min średni 5 593 kcal -
Surówka z białej kapusty z majonezem
Tania, szybka, smaczna i łatwa surówka do obiadu – czy taka istnieje? Zobacz jak zrobić surówkę z białej kapusty z …
15 min łatwy 3 119 kcal -
Zupa pejzanka
Zupa pejzanka to przepyszny wiosenny posiłek, który zachwyca wspaniałymi barwami i zapachem. To zupa, którą można przygotować niezwykle łatwo, a …
25 + 35 min łatwy 8 107 kcal -
Kapusta zasmażana z grzybami
Kapusta zasmażana z grzybami jest niezwykle ciekawym daniem pełnym smaku. Stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnego przepisu, który jest bardzo dobrze …
15 + 25 min łatwy 4 135 kcal
-
Zupa parzybroda
Zupa parzybroda to tradycyjne polskie danie, które zaskakuje swoim wspaniałym smakiem i aromatem. Choć bardzo prosta, jest mało znana. Jej …
25 + 30 min łatwy 8 540 kcal -
Surówka z białej kapusty do słoików
Surówka z białej kapusty do słoików to najlepsza opcja dla wszystkich, którzy kochają przygotowywać przetwory. Wspaniale sprawdzi się na zimę, …
25 + 5 min łatwy 6 201 kcal -
Kapusta na słodko
Kapusta na słodko to świetny letni dodatek do dań głównych. Jej najważniejszym składnikiem jest młoda kapusta, która z odrobiną cukru …
15 + 30 min łatwy 2 387 kcal -
Kotlety z kapusty
Kotlety, klasyczne danie kuchni polskiej. Schabowe, mielone, de volaille, po pożarsku i wiele, wiele innych wpisało się w polską kuchnię …
20 + 30 min łatwy 20 42 kcal -
Gołąbki bez zawijania
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Pojawiły się na naszych terenach w XIX wieku z Ukrainy. Jednak potrawy …
10 + 30 min łatwy 22 112 kcal
-
Bigos myśliwski
Bigos myśliwski to świetny pomysł na pyszny obiad z dodatkiem mięsa i kiełbasy. Bigos myśliwski jest bardzo aromatyczny i lekko …
20 + 120 min łatwy 5 720 kcal -
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika
Gołąbki z młodej kapusty z piekarnika to dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Dobre gołąbki w miękkiej młodej kapuście …
30 + 120 min łatwy 10 436 kcal -
Pierogi z kapustą
Pierogi z kapustą to doskonała propozycja na pyszny obiad. Jarskie pierogi możesz podać podczas świątecznej kolacji. Przepis na pierogi z …
30 + 30 min łatwy 10 586 kcal -
Surówka z kiszonej kapusty
Surówka z kiszonej kapusty to doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje zarówno z daniami mięsnymi oraz z rybami. Kapusta …
15 min łatwy 4 116 kcal -
Surówka z młodej kapusty
Surówka z młodej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Jest to surówka uniwersalna i pasuje do większości dań obiadowych. Doskonale …
15 min łatwy 4 167 kcal -
Bigos tradycyjny
Polski bigos tradycyjny najczęściej przygotowuje się na święta. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ten pyszny, domowy bigos …
55 + 190 min łatwy 6 607 kcal
-
Kapuśniak z młodej kapusty
Kapuśniak z młodej kapusty to pomysł na pyszny, letni obiad. Sezon na młodą kapustę trwa stosunkowo krótko, dlatego warto w …
60 min średni 6 254 kcal -
Kulebiak
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na …
60 + 100 min trudny 10 348 kcal -
Gołąbki z piekarnika
Gołąbki z piekarnika są zapiekane w sosie pomidorowym. Wychodzą pyszne i wręcz nie można im się oprzeć. Te gołąbki to …
65 + 100 min średni 8 323 kcal -
Gołąbki bez zawijania w piekarniku w sosie pomidorowym
Wspaniałe gołąbki bez zawijania z piekarnika w sosie pomidorowym podane z ziemniakami tłuczonymi oraz z ogórkiem kiszonym to klasyka gatunku. …
10 + 30 min łatwy 4 309 kcal -
Gołąbki z ziemniakami
Gołąbki z ziemniakami to idealny przepis na pyszny obiad, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych potraw. To danie, …
35 + 60 min średni 5 394 kcal -
Pierogi wigilijne
Pierogi wigilijne z kapustą i z grzybami to tradycyjne danie domowej polskiej kuchni przygotowywane przez babcie i prababcie od wielu …
90 min średni 3 569 kcal -
Surówka z białej kapusty coleslaw
Gdy masz pomyśleć sobie o najbardziej popularnej surówce, to która przychodzi Ci na myśl? Surówka z białej kapusty colesław jest …
10 min łatwy 4 80 kcal -
Kapusta kiszona w słoikach
Jeśli w Twojej kuchni nie może zabraknąć kapusty kiszonej, to dziś pokazujemy jak wykonać ją samodzielnie w słoiku. Wystarczy tylko …
30 min łatwy 10 50 kcal -
Surówka z kapusty białej
Biała kapusta to warzywo wykorzystywane często w tradycyjnej polskiej kuchni. Zarówno na surowo, jak i w ugotowanej formie. Dania z …
10 min łatwy 2 155 kcal -
Gołąbki z kaszą jęczmienną
Przepis na gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym sprawdzi się idealnie dla osób na diecie o niskim indeksie glikemicznym …
40 + 60 min średni 4 351 kcal -
Zupa z młodej kapusty
Zupa z młodej kapusty, inaczej określana jako kapuśniak z młodej kapusty, to przepyszna, niezwykle pożywna i sycąca zupa, która sprawdzi …
20 + 25 min łatwy 5 263 kcal -
Łazanki z młodej kapusty
Łazanki z młodej kapusty to danie, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnych potraw. W tej wersji to …
20 + 25 min łatwy 4 666 kcal -
Bigos z białej kapusty
Bigos z białej kapusty to świetny pomysł na pyszny obiad dla rodziny i znajomych. Bigos jest szybki do zrobienia i …
20 + 50 min łatwy 8 -
Sałatka z białej kapusty
Sałatka z białej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Sałatkę z białej kapusty zapewne jadł każdy, od jakiegoś czasu funkcjonuje …
20 min łatwy 10 36 kcal -
Pierogi z mięsem i kapustą
Pierogi z mięsem i kapustą to pyszne, pożywne i sycące danie. Mimo, że jest bardzo proste w przygotowaniu, zaskakuje swoich …
40 + 5 min łatwy 2 1047 kcal -
Zupa kapuściana
Zupa kapuściana z ziemniakami to doskonały pomysł na obiad dla rodziny. Pyszna zupa jest bardzo aromatyczna i stanowi bogactwo cennych …
40 + 40 min łatwy 10 211 kcal -
Gołąbki z kaszą gryczaną
Poznaj przepis na gołąbki z kaszą gryczaną. Jeżeli uwielbiasz kasze gryczaną ten przepis przypadnie Ci do gustu. Gołąbki gryczane są …
30 + 30 min łatwy 4 205 kcal -
Łazanki z pieczarkami
Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza …
20 + 20 min średni 2 351 kcal -
Gołąbki pieczone
Gołąbki pieczone to doskonała propozycja na pyszny obiad. Gołąbki są bardzo popularnym danie obiadowym, często przygotowujemy je także na uroczystości …
30 + 90 min łatwy 10 685 kcal -
Zupa z białą kapustą
Zupa z białą kapustą to pyszna i niezwykle zdrowa opcja dla wszystkich, którzy kochają warzywne dania. Ta zupa jest prosta …
20 + 50 min łatwy 6 164 kcal -
Kibiny
Pieczone pierogi z ciasta krucho-drożdżowego z nadzieniem z mięsa baraniego i kapusty to znane, litewskie kibiny. Są niesamowicie smaczne i …
60 + 20 min łatwy 6 846 kcal -
Gołąbki z mięsem
Gołąbki z mięsem są pysznym pomysłem na obiad, szczególnie dla osób, które uwielbiają tradycyjne dania, jednak muszą pilnować niskiego indeksu …
35 + 60 min średni 5 349 kcal -
Łazanki z mięsem
Łazanki to makaron, który jest w kształcie kwadratów. Prawdopodobnie jak każdy makaron pochodzi z Włoch i jest to taka mniejsza …
20 + 40 min średni 2 519 kcal -
Gołąbki ziemniaczane
Gołąbki ziemniaczane to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Najlepsze gołąbki można podać także podczas imprezy w gronie …
20 + 80 min łatwy 10 290 kcal
Dania z białej kapusty - co to jest?
W polskiej kuchni biała kapusta zajmuje miejsce szczególne i jest podstawą wielu tradycyjnych dań, jak bigos, kapusta zasmażana czy gołąbki. Roślina ta pochodzi z basenu Morza Śródziemnego i obecnie nie występuje w stanie dzikim. Kapusta biała ma dużą ilość witaminy C i dobrze działa na odporność organizmu. Jest warzywem bardzo uniwersalnym, które można jeść w formie surowej lub gotowanej. Z kapusty robimy dania zarówno na ciepło jak i na zimno. Szczególnie dobrze sprawdza się jako składnik sałatek do obiadu robionych na zimno lub na ciepło.
Biała kapusta na wiele sposobów - najsmaczniejsze dania z kapustą
Niegdyś tradycyjny polski obiad nie mógł się obyć bez kapusty zasmażanej. Tradycyjne dania kuchni polskiej to bigos i gołąbki, w których kapusta odgrywa główną rolę. Biała kapusta jest obecna w kuchni polskiej od XV wieku i nie wyobrażamy sobie bez niej życia. Lubimy kapustę zarówno kiszoną jak i surową czy gotowaną. Doradzamy jakie dania można ugotować z kapusty i przedstawiamy najciekawsze przepisy z kapusty białej.
Właściwości białej kapusty w kuchni i dla zdrowia
Biała kapusta - zastosowanie kulinarne i właściwości prozdrowotne
Biała kapusta stanowi formę kapusty głowiastej, która występuje w dwóch kolorach: białym i czerwonym. Roślina ta jest wyłącznie hodowana przez człowieka. Nie występuje w stanie dzikim. Co ciekawe najwięcej kapusty uprawia się w Chinach i Indiach. Warzywo to pochodzi z regionu Morza Śródziemnego, zaś do Polski uprawa jej dotarła w XV wieku.
Właściwości prozdrowotne kapusty są nieocenione. Kapusta biała ma właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Pomaga przy anemii, obrzękach, wrzodach żołądka. Tradycyjnie liście kapusty przykłada się na obrzęki, rany, zakażenia, oparzenia, stłuczenia czy bóle reumatyczne.
Kapusta posiada liczne witaminy i składniki mineralne, a przede wszystkim dużą ilość witaminy C. Kapusta poprawia odporność i oczyszcza organizm z toksyn. Za szczególnie zdrową uchodzi kapusta kiszona.
Biała kapusta w kuchni polskiej
W kuchni polskiej kapusta zajmuje poczesne miejsce. Jeszcze do niedawna typowym daniem na obiad w Polsce był kotlet schabowy z ziemniakami i kapustą zasmażaną. Klasycznym daniem polskiej kuchni jest bigos, którego podstawą jest kapusta surowa i kiszona. W Polsce chętnie jada się kapustę kiszoną także w postaci surówek czy zup.
Z kapusty białej możemy zrobić bardzo różne dania. Wykorzystujemy ją w formie surowej, gotowanej i kiszonej. Najpopularniejsze dania z białej kapusty w kuchni polskiej:
- surówki z kapusty,
- kapusta zasmażana,
- bigos,
- gołąbki,
- kapuśniak i kwaśnica.
Najciekawsze przepisy na dania z białej kapusty surowej i kiszonej
Surowa kapusta biała - jakie surówki można z niej zrobić
Najbardziej popularną na świecie surówką z białej kapusty jest sałatka Coleslaw. Sałatka ta świetnie nadaje się zarówno do obiadu, jak i do kanapek na kolację, czy też jako samodzielne danie na podwieczorek.
Przepis na tę surówkę powstał prawdopodobnie jeszcze w starożytności, zaś nazwa pochodzi z Holandii. Jako podstawowych składników używa się białej kapusty, marchewki i cebuli. Natomiast zmodyfikowany przepis może zawierać jabłko lub ananasa. Sos do sałatki colesław jest bardzo ważny i nadaje jej nieco ostry smak. Oryginalny sos robi się z majonezu, octu winnego i soku z cytryny. Niektórzy upraszczają ten przepis i po prostu podają sałatkę z poszatkowanej kapusty, pokrojonego jabłka i majonezu.
Surowa, poszatkowana kapusta może posłużyć jako składnik wielu surówek do obiadu. Jednak ma ona dość intensywny smak, dlatego też należy go złagodzić. Dobrym dodatkiem do kapusty jest jabłko, utarta marchewka, czosnek czy cebula. Sałatkę polewamy zwykle oliwą z oliwe, sosem winegret lub majonezem, czy też sosem jogurtowym.
Bigos - klasyczny przepis polskiej kuchni
Bigos stanowi flagowe danie kuchni polskiej. Robi się go także na Litwie i na Białorusi. Powstał on prawdopodobnie z ludowego dania jednogarnkowego z mięsa i warzyw. Z czasem powstało danie składające się głównie z popularnej i taniej kapusty kiszonej, szczególnie że kapustę kiszoną można długo przechowywać i była łatwo dostępna.
Jest to danie dość łatwe do zrobienia, lecz czasochłonne. Prawdziwy bigos należy gotować kilka dni. Dlatego też tradycyjny bigos coraz rzadziej pojawia się na codziennym stole. Natomiast stanowi on ważną przystawkę w czasie świąt. Bigos podaje się z chlebem, z ziemniakami, lub jako danie do mięsa.
Bigos robi się bardzo łatwo, gdyż w zasadzie gotuje się sam. Jednak wymaga długiego gotowania. Podstawowym składnikiem bigosu jest biała kapusta surowa i kiszona. Drugim ważnym składnikiem jest mięso i wędliny. Najsmaczniejszy bigos wychodzi z mieszanki różnych mięs, szczególnie tłustych oraz kiełbas. Do bigosu nadaje się wieprzowina i drób. Ponadto dodajemy też dodatki jak cebula, suszone grzyby, śliwki suszone, czy koncentrat pomidorowy.
Przepisy na dania z gotowanej kapusty
Jeszcze w XX wieku tradycyjny, polski obiad składała się z kotleta schabowego, ziemniaków i kapusty. Najbardziej popularną sałatką do obiadu, podawaną na ciepło, była kapusta zasmażana. Robi się ją głównie ze świeżej kapusty, choć można ją zrobić także z kiszonej. Jest to danie proste i łatwe do zrobienia. Wystarczy poszatkować kapustę i ugotować. Następnie robimy na patelni zasmażkę i wlewamy do garnka z kapustą.
Klasycznym daniem kuchni polskiej z kapusty są gołąbki, czyli mięso zawijane w liście kapusty. Potrawa ta popularna jest w krajach Europy Środkowej i Wschodniej, gdzie kapusta była typowym jedzeniem biedniejszych warstw społeczeństwa. Co ciekawe, gołąbki jada się także w niektórych regionach USA oraz w Szwecji i Finlandii.
Tradycyjnie farsz robimy z mięsa wieprzowego z ryżem lub kaszą. Farsz zawijamy w ugotowane liście kapusty. Niestety danie to jest dość pracochłonne i zazwyczaj tradycyjne gospodynie domowe robiły dużą ilość gołąbków. Aby uzyskać liście do zawijania, główkę kapusty gotuje się w całości. Następnie robimy gołąbki, układamy w dużym garnku wyłożonym na dnie liśćmi kapusty, zalewamy bulionem i sosem pomidorowym i gotujemy.
Jakie dania można zrobić z kapusty kiszonej
Kapusta kiszona znana jest ze swoich prozdrowotnych właściwości. Jak wszystkie kiszonki, wpływa ona korzystnie na florę bakteryjną jelit. Kapusta kiszona jest bogata w witaminę C. Dzięki niej uporano się z plagą szkorbutu na statkach dalekomorskich. Choroba zanikła, gdy zaczęto zabierać na statki beczki z kapustą kiszoną. Ponadto kapusta kiszona wzmacnia odporność, reguluje poziom cholesterolu i dobrze wpływa na krążenie. Kapusta kiszona jest powszechnie dostępna w polskich sklepach. Jednak można ją dość łatwo zrobić samemu w słoikach.
Głównym daniem kuchni polskiej z kapusty kiszonej jest bigos. Z kapusty kiszonej można również ugotować kapustę zasmażaną jako sałatkę do obiadu. Wykonanie jej jest bardzo proste. Gotujemy kapustę kiszoną. Następnie należy zeszklić cebulkę na patelni, dodać ugotowaną kapustę i podsmażyć.
Z kapusty kiszonej robimy pyszne zupy, jak kapuśniak czy kwaśnica. Warto pamiętać o ważnej zasadzie, że kapustę kiszoną do zupy należy ugotować osobno. Kapuśniak możemy zrobić także z kapusty świeżej. Najczęściej kapuśniak robi się na wywarze z boczku, zaś wegetarianie robią go jako zwykła zupę jarzynową z dodatkiem gotowanej kapusty kiszonej.
Klasycznym daniem kuchni regionalnej z rejonów górskich jest kwaśnica, czyli zupa z kiszonej kapusty i mięsa. Do kwaśnicy tradycyjnej nie dodaje się żadnych warzyw, jak marchewka itp. Podaje się ja z ziemniakami ugotowanymi osobno.
W polskiej kuchni regionalnej znane jest danie pod nazwą parzybroda. Danie to robi się z gotowanych ziemniaków z kapustą kiszoną i świeżymi skwarkami ze słoniny. Parzybrodę często przyprawia się na ostro pieprzem i podaje na ciepło jako danie obiadowe.