Przepis na risotto krok po kroku

Składniki
  • Ryż biały 285 g 1,5 szklanki
  • Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
  • bulion warzywny 500 ml 2 szklanki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
  • Papryka czerwona 240 g 1 szt
  • Cukinia 300 g 1 szt
  • Suszone pomidory w oleju 120 g 6 szt
  • Piersi kurczaka bez skóry 400 g 2 szt
  • Ser parmezan 50 g
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Gdy cebula będzie rumiana dodaj do niej pokrojonego w drobną kostkę kurczaka, dopraw solą i pieprzem.

Do kurczaka dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Podsmaż przez chwilę.

Po chwili dodaj ryż. Podsmaż go przez chwilę.

Zalej połową szklanki wody i dodaj tymianek, oregano i bazylię.

Do risotto wlewaj małymi porcjami bulion, zamieszaj i odczekaj aż ryż wchłonie całą wodę.

Gotuj je tak przez około 20 minut, cały czas dolewając bulionu.

Do gotowego risotto wsyp parmezan i dobrze wymieszaj.

Risotto z warzywami na dużym talerzu.
risotto
Koszt przygotowania dania
43.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
627 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Risotto - cechy przepisu

Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o risotto

Risotto to pyszny posiłek, który można zrobić niezwykle łatwo i prosto. To idealny sposób na przeniesienie włoskiego klimatu do swojej kuchni w kilka minut. Jest bardzo aromatyczne i kremowe. To dobry pomysł na pyszne danie, które zaskakuje pełnią smaku.

Przepis na risotto jest niezwykle szybki i prosty. Można go zrobić w dosłownie kilka chwil i w dodatku w jednym garnku. To idealny przepis dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. To danie choć niezwykle łatwe, smakuje naprawdę wybornie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić risotto, które będzie niezwykle pysznie, a przy tym niezbyt skomplikowane, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Risotto z tej receptury powstaje bardzo szybko i w łatwy sposób. Warto sobie wcześniej przygotować wszystkie składniki, by cały proces był jeszcze szybszy. Dzięki temu przepisowi przygotujesz naprawdę wspaniałe danie w pół godziny. A jest ono tak dobre, że ciężko jest się powstrzymać od wzięcia dokładki. Na pewno przekona do siebie nawet największych niejadków.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować risotto, które będzie jak najbardziej zbliżone do tradycyjnego dania, to ta receptura pozwoli ci przygotować ryż jak z włoskiej kuchni. Ten wychodzi niezwykle kremowy i gęsty. Za jego strukturę odpowiada duża ilość parmezanu i bulion. Warto wybierać dobrej jakości składniki na risotto. Dobrze jest zadbać o odpowiedni ryż, gdyż to on stanowi podstawę potrawy i decyduje o kremowej konsystencji. Najlepszym wyborem będzie ryż arborio, który po ugotowaniu staje się niezwykle kleisty. Do potrawy można dodać odrobinę białego wina i szczyptę szafranu, jeśli chce się jeszcze bardziej wzbogacić smak potrawy.

To klasyczne danie można przygotowywać na wiele różnych sposobów, mieszając dodatki, tak że za każdym razem powstaje inna kombinacja smakowa. W tej wersji za pyszny smak odpowiada słodka papryka, pyszna cukinia i suszone pomidory. Warto wybrać te w zalewie, gdyż choć są bardziej kaloryczne, mają więcej smaku. Wszystko to skomponowane z kurczakiem, który dopełnia smak tego dania. To niezwykle prosty przepis na przepyszne danie z warzywami, które rozpływa się w ustach.

Wartości odżywcze risotto

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (506g)
Energia (kalorie)
124.07 kcal
627.77 kcal
Białko
6.96 g
35.24 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w risotto

Na 100g
Na porcję (506g)
Węglowodany
14.45 g
73.13 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.56 g
68.63 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (506g)
Tłuszcz
4.45 g
22.50 g
Tłuszcze nasycone
1.34 g
6.77 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.93 g
14.81 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
2.44 g
12.37 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na risotto

Na 100g
Na porcję (506g)
Witamina B6
0.25 mg
1.28 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.32 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.10 mg
0.49 mg
Brak danych dla: ryż biały, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
2.49 mg
12.61 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
15.40 µg (mcg)
77.91 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na risotto

Na 100g
Na porcję (506g)
Sód
128.53 mg
650.35 mg
Potas
245.32 mg
1241.34 mg
Wapń
38.57 mg
195.14 mg
Fosfor
90.89 mg
459.89 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
19.33 mg
97.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
2.14 mg
Cynk
0.51 mg
2.56 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.40 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny risotto 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w risotto

Lista alergenów dla risotto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania risotto

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
285 g
1,5 szklanki
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 285 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
240 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cukinia
300 g
1 szt
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Suszone pomidory w oleju
120 g
6 szt
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 120 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
2 szt
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Liczba porcji:
Razem
76.00
Łączny koszt
43.24
Jak oceniasz przepis na risotto
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób