Jaki olej do smażenia?

Jaki olej do smażenia
Jaki olej do smażenia
ikona podziel się
Opublikowano: 04.06.2023 r., 0:23 | Autor: Patrycja Czerwiak

Wybór oleju do smażenia to niełatwa sprawa. Należy kierować się nie tylko preferencjami kulinarnymi, ale także wpływem na zdrowie. A więc jaki olej do smażenia? Oto najlepsze wybory:

  1. Oliwa z oliwek - to niewątpliwie najlepszy wybór. Oliwa w głównej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe nadające się do obróbki termicznej.
  2. Olej rzepakowy - charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia i jest niezwykle stabilny. Możesz używać go jako zamiennika oliwy.
  3. Olej kokosowy - to dobry wybór, choć należy uważać, by używając go nie dostarczyć do diety zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

Jaki olej do smażenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Smażenie nie jest najzdrowszą metodą obróbki pokarmów. Podczas smażenia, w wyniku działania wysokiej temperatury oraz tlenu zachodzi proces utlenienia tłuszczu. W efekcie czego powstaje szereg związków wykazujących działanie szkodliwe (np. nadtlenki), a nawet toksyczne oraz obniżających wartość żywieniową produktu. Dlatego nie jest dobrym wyborem, częste po nią sięganie. Ciężko jednak odmówić smakowitości produktom smażonym. To właśnie wtedy powstaje na nich brązowa skórka, która charakteryzuje się wspaniałym smakiem. Smażenie pozwala wydobyć z produktu zupełnie inny smak, ciężko jest więc zrezygnować z niego zupełnie. Dlatego, wystarczy nieco zminimalizować jego udział, a także zadbać o zdrowe smażenie.

By smażenie przebiegało odpowiednio, należy zwrócić uwagę na dwie rzeczy: dobry sprzęt, czyli patelnię z nieporysowanym, stabilnym dnem, a także dobry tłuszcz. Wybór oleju do smażenia to niełatwa sprawa. Należy kierować się nie tylko preferencjami kulinarnymi, ale także wpływem na zdrowie. A więc jaki olej do smażenia? Oto najlepsze wybory:

  1. Oliwa z oliwek - to niewątpliwie najlepszy wybór. Oliwa w głównej mierze zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe nadające się do obróbki termicznej. Oliwa z oliwek ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne, zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, chroni przed chorobami serca. Zawiera polifenole, które stabilizują tłuszcz, a także chronią przed negatywnym wpływem smażenia. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia ma niezwykłą odporność na utlenianie, jeśli jest odpowiednio przechowywana. Powinna być zawsze trzymana w ciemnym opakowaniu, w chłodnym miejscu.
  2. Olej rzepakowy - charakteryzuje się wysoką temperaturą dymienia i jest niezwykle stabilny. Możesz używać go jako zamiennika oliwy. Należy jednak pamiętać, że nie sprawdzi się on przy naprawdę długiej obróbce termicznej, gdyż 30% jego składu stanowią tłuszcze wielonienasycone, które są bardzo podatne na degradację w wysokiej temperaturze.
  3. Olej kokosowy - to dobry wybór, choć należy uważać, by używając go nie dostarczyć do diety zbyt dużej ilości nasyconych kwasów tłuszczowych.

By wybrać najlepszy, dla siebie olej, dobrze przetestować wszystkie trzy w swojej kuchni. Oliwa z oliwek jest niewątpliwe najlepszym wyborem, jeśli chodzi o zdrowie, jednak nie każdy lubi jej smak. W takim wypadku można też sięgnąć po olej rzepakowy. To jaki olej wybrać do smażenia mięsa, czy warzyw, jest ciągle pojawiającym się pytaniem. Każdy chce bowiem odnaleźć sposób, który nie tylko jest smaczny, ale również jest zdrowy.

Teraz gdy już wiesz, na jakim oleju najlepiej smażyć, możesz sięgać po przepisy, w których pojawia się ta obróbka termiczna. Pamiętaj jednak, że nie jest to najlepsza dla zdrowia metoda przygotowania posiłków. Zwłaszcza jeśli jesteś na diecie lekkostrawnej lub masz problemy z układem pokarmowym. Jednak jej użycie od czasu do czasu nikomu nie zaszkodzi. Smażenie na patelni to dobry sposób na przygotowywanie niektórych dań, np. chrupiących warzyw. Jeśli zastanawiasz się co przygotować, koniecznie sięgnij do zebranych w tym wpisie inspiracji na dania z patelni.

Zobacz pytania podobne do jaki olej do smażenia?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto