Przepis na guacamole z awokado krok po kroku
- Awokado 140 g
- Cebula czerwona 50 g
Usuń pestkę z awokado i wyłóż miąższ do miseczki. Rozgnieć awokado widelcem na pastę.
Pokrój bardzo drobno czerwoną cebulę, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, kolendrę posiekaj drobno.
Dodaj powyższe do awokado wraz z odrobiną soku z cytryny, soli, pieprzu i przyprawy z chilli i suszonymi pomidorami.
Wymieszaj i dopraw ostatecznie do smaku.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Sałatka na grilla
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Ceviche
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pałki z kurczaka
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Sałatka z pomidorów
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Dietetyczna kolacja

(liczba kalorii)
Guacamole z awokado - cechy przepisu
Więcej o guacamole z awokado
Zdrowa i pyszna pasta z awokado, znana wszystkim pod nazwą guacamole. Idealna na tosty, do tortilli lub burrito. Zobacz jak zrobić guacamole z awokado na śniadanie. Guacamole z awokado jest prostym przepisem, który zrobisz w kilka minut. Dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym omega-3, jest niezwykle zdrową przekąską, która wspaniale wzbogaci Twój posiłek. Przepis na guacamole z awokado świetnie smakuje na co dzień, ale również sprawdzi się na imprezach jako dodatek do nachosów.
Guacamole z awokado to tradycyjna pasta pochodząca z kuchni meksykańskiej. Jest dobrym dodatkiem do wielu potraw, na przykład na śniadanie. Jak zrobić guacamole z awokado? Potrzeba tylko awokado, czerwonej cebulki, czosnku, soku z cytryny, liści świeżej kolendry, soli, pieprzu i opcjonalnie przyprawy z suszonych pomidorów i chilli. Awokado przekrój na pół. Wyjmij pestkę. Dobra rada na wyjęcie pestki to zrobienie tego za pomocą noża. Wbij go w pestkę i obróć nim, by ją wyjąć. Miąższ włóż do miski, jego najwygodniej wyjąć łyżką. Widelcem rozgnieć wszystko na pastę guacamole. Posiekaj drobno cebulkę. Może być także zwykła biała zamiast czerwonej. Czosnek przepuść przez praskę, a liście kolendry również posiekaj drobno. Dodaj wszystko do pasty. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Można dodać suszone pomidory z chilli lub inną ulubioną przyprawę. Wymieszaj – pasta guacamole gotowa.
Guacamole z awokado to pyszny, prosty przepis, ale potrzeba do niego odpowiednie awokado. Do przepisu na guacamole z awokado najlepsze będzie awokado hass. Jest ono dobre, ponieważ zwykle daje się łatwo rozdrobnić. Przypomina masło, a przynajmniej przypominać je powinno. Odpowiednie awokado jest miękkie i z łatwością daje się rozdrobnić za pomocą widelca. Dodatkowo, po przekrojeniu najlepiej, gdy ma jednolity, piękny zielony kolor bez żadnych brązowych plamek – te mogą świadczyć o zepsuciu. Gdy awokado jest zbyt twarde (niedojrzałe) połóż je w oświetlonym miejscu. Dobra metoda na przyspieszenie dojrzewania awokado to położenie go obok banana. Wtedy awokado szybciej staje się dojrzałe i odpowiednie na guacamole z awokado.
Przepis na guacamole z awokado to prosty przepis, który zrobisz bardzo szybko. Pasta guacamole jest bardzo zdrowa, pyszna i naprawdę warto od czasu o czasu przygotować taką przekąskę dla siebie i dla bliskich. Super pomysł na śniadania i nie tylko. Jak zrobisz guacamole z awokado wypróbuj zestawu złożonego z pieczywa podpieczonego w tosterze, grillowanego mięsa z piersi kurczaka, mozzarelli oraz pomidorków koktajlowych.
Wartości odżywcze guacamole z awokado
Energia i białka
(95g)
Węglowodany w guacamole z awokado
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy w przepisie na guacamole z awokado
(95g)
Składniki mineralne w przepisie na guacamole z awokado
(95g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w guacamole z awokado
Lista alergenów dla guacamole z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na guacamole z awokado