Przepis na burger z buraków krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach.

W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i wymieszaj.

Z masy uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, aż będą rumiane.

Przekrojoną na pół bułkę typu brioszka podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Posmaruj obie połówki podpieczonej bułki majonezem, na spodzie ułóż rukolę, plaster pomidora, plastry ogórka konserwowego, na to połóż kotlet buraczany, na wierz ułóż jeszcze plastry awokado i posmaruj musztardą, przykryj drugą połówką bułki i w środek wbij długą wykałaczkę.

Danie podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Burger z buraków podany na drewnianej desce do krojenia.
Burger z buraków
Koszt przygotowania dania
34.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
601 kcal
Liczba alergenów w daniu
5
61

Burger z buraków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o burgerze z buraków

Szybki burger z buraków to wegetariańska wersja tradycyjnego kotleta do burgera. Burger z buraka jest pyszny i chrupiący. Przepis na burgery z buraków jest łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Prosty przepis na wege burgery wykonasz z następujących produktów spożywczych: buraki, jajko, ser feta, mąka ryżowa, koper, cebula, natka pietruszki, bułka typu brioszka, pomidor, ogórek konserwowy, rukola, majonez, awokado, musztarda miodowa, sól i pieprz oraz olej rzepakowy.

Jak zrobić burgery z buraków? Buraki umyj, umieść w naczyniu do zapiekania, przykryj folią aluminiową i upiecz do miękkości. Wystudzonego buraka zetrzyj na drobnych oczkach. W misce umieść buraki, dodaj jajka, mąkę ryżową, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, koper, natkę pietruszki, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia składników, dodaj pokruszona fetę i wymieszaj. Uformuj kotlety, obsyp je mąką ryżową i smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym aż będą rumiane. Bułkę typu brioszka podgrzej w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Posmaruj obie połówki majonezem, na spodzie ułóż rukolę, plaster pomidora, plastry ogórka konserwowego, na to połóż kotlet buraczany, na wierz ułóż jeszcze plastry awokado i posmaruj musztarda, przykryj drugą połówką bułki i w środek wbij długa wykałaczkę.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm.

Podsumowując pomysł na wegetariański burger to świetna propozycja na dobry obiad. Pyszny burger z buraka możesz przygotować także w tortilli pełnoziarnistej. Kotlet bez mięsa to dobra propozycja dla gości nie spożywających mięsa.

Wartości odżywcze burgera z buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
150.33 kcal
601.31 kcal
Białko
4.76 g
19.03 g

Węglowodany w burgerze z buraków

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
17.86 g
71.44 g
Węglowodany przyswajalne
6.85 g
27.41 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.70 g
6.81 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
6.67 g
26.69 g
Tłuszcze nasycone
2.21 g
8.84 g
Brak danych dla: bułka brioszka, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
3.79 g
15.15 g
Brak danych dla: bułka brioszka, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.90 g
7.59 g
Brak danych dla: bułka brioszka, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.89 g
7.56 g
Brak danych dla: bułka brioszka, musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol
28.32 mg
113.29 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burger z buraków

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A
33.92 µg (mcg)
135.66 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B6
0.12 mg
0.49 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.21 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina C
6.16 mg
24.63 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina D
0.13 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina E
0.28 mg
1.12 mg
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, bułka brioszka.
czytaj dalej
Retinol
18.51 µg (mcg)
74.06 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.20 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.49 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Niacyna
0.52 mg
2.06 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Foliany
42.06 µg (mcg)
168.24 µg (mcg)
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Beta karoten
131.79 µg (mcg)
527.17 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek ogrodowy świeży, bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burger z buraków

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
220.18 mg
880.71 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas
182.96 mg
731.82 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń
60.47 mg
241.86 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor
63.46 mg
253.82 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Magnez
16.26 mg
65.03 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo
0.63 mg
2.51 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk
0.53 mg
2.12 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.24 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgera z buraków 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerze z buraków

Lista alergenów dla burgera z buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
    • Bułka brioszka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe
    • Musztarda miodowa

Cena przygotowania burgera z buraków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
400 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Mąka ryżowa
100 g
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Bułka brioszka
400 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 400 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Pomidor
150 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 150 g
Awokado
150 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Majonez
70 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.04
Za 70 g
Ogórki konserwowe
150 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Musztarda miodowa
50 g
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 50 g
Koszt składników
66.70
Jak oceniasz przepis na burger z buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób