Przepis na koktajl z awokado krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
blender, pojemnik blendera

Na początek rozkrój awokado, przekręć je i otwórz, w pestkę wbij nóż i wyjmij, pokrój awokado delikatnie nożem i łyżką wydrąż miąższ.

Banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Jabłko obierz ze skórki i wyczyść z gniazda nasiennego. Następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Składniki umieść w pojemniku blendera, wciśnij sok z cytryny, dodaj kostki lodu i zblenduj.

Gotowy koktajl podawaj w wysokich szklankach.

Koktajl z awokado podany jest w ozdobnym słoiczku. Obok niego znajduje się owoc awokado i banan.
Koktajl z awokado
Koszt przygotowania dania
9.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
160 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
45

Koktajl z awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o koktajlu z awokado

Smaczny koktajl z awokado to doskonała propozycja na zdrowy i popularny zielony sok. Zielony koktajl zyskał w ostatnim czasie na popularności. Przepis na koktajl z awokado jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go zrobić. Do wykonania zielonego koktajlu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: jarmuż, awokado, jabłko, banan, kostki lodu, sok z cytryny.

Jak zrobić koktajl z awokado? Na początek rozkrój awokado, przekręć je i otwórz, w pestkę wbij nóż i wyjmij, pokrój awokado delikatnie nożem i łyżką wydrąż miąższ. Banana obierz ze skórki, jabłko wyczyść z gniazda nasiennego. Składniki umieść w pojemniku blendera, wciśnij sok z cytryny, dodaj kostki lodu i zblenduj. Sok wypij od razu po przygotowaniu.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.

Jarmuż jest odmianą kapusty, jest bardzo trwałą rośliną. Jarmuż jest przede wszystkim źródłem witaminy C i naturalnych przeciwutleniaczy. Jarmuż jest także doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Zawiera dużo witaminy K, beta-karotenu oraz żelaza. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując pyszny shake z awokado i banana jest dobry na śniadanie lub szybką przekąskę. Fit koktajl bez dodatku cukru jest zdrowy i sycący. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych korzystnie wpływających na układ sercowo naczyniowy oraz cukrów prostych zawartych w owocach.

Wartości odżywcze koktajlu z awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(225g)
Energia (kalorie)
71.22 kcal
160.25 kcal
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Białko
0.87 g
1.96 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Węglowodany w koktajlu z awokado

Na 100g
Na porcję
(225g)
Węglowodany
11.02 g
24.80 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.11 g
18.24 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.91 g
6.55 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(225g)
Tłuszcz
3.41 g
7.66 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.79 g
1.78 g
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na koktajl z awokado

Na 100g
Na porcję
(225g)
Witamina A
3.00 µg (mcg)
6.75 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.36 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.42 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Niacyna
0.49 mg
1.10 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Foliany
24.33 µg (mcg)
54.75 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Beta karoten
25.44 µg (mcg)
57.25 µg (mcg)
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na koktajl z awokado

Na 100g
Na porcję
(225g)
Sód
2.44 mg
5.50 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Potas
224.89 mg
506.00 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Wapń
8.00 mg
18.00 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Fosfor
20.44 mg
46.00 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Magnez
14.44 mg
32.50 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Żelazo
0.22 mg
0.48 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
0.43 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Miedź
0.07 mg
0.16 mg
Brak danych dla: lód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu z awokado 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koktajlu z awokado

Lista alergenów dla koktajlu z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na koktajl z awokado

Cena przygotowania koktajlu z awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Awokado
200 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Banan
200 g
2 małe sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.33
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Cytryna
100 g
1 duża sztuka
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 100 g
Lód
200 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
14.90
Jak oceniasz przepis na koktajl z awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób