Przepis na roladki z tortilli wegetariańskiej krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz

Placki tortilli rozłóż na stole i posmaruj. Jedną humusem, drugą serkiem śmietankowym.

Na każdej posmarowanej tortilli z brzegu ułóż paprykę i marchew pokrojoną w słupki.

Awokado obierz ze skóry, usuń pestkę i pokrój w plastry.

Dodaj plastry awokado na tortille i skropl sokiem z cytryny.

Całość posyp kolendrą i zawiń tortille.

Pokrój na 3-4 cm plastry.

roladki wegetariańskie z tortilli
Roladki z tortilli wegetariańskie
Koszt przygotowania dania
183.98 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
81 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
30

Roladki z tortilli wegetariańskie - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z tortilli wegetariańskiej

Roladki z tortilli wegetariańskie to szybka i pyszna przekąska lub przekąska. Moja wersja nie zawiera mięsa więc jest wegetariańska, w prosty sposób możesz przygotować je także w wersji bezglutenowej. Wystarczy, że zamienisz tortille na wersje bezglutenowe lub wykonane z maki naturalnie nie zawierającej mąki np. kukurydziana, gryczana, ryżowa. Takie rollsy nie dosyć, że są szybkie do wykonania, są w wersji wege to dodatkowo są dobre na zimno. Nie ma szybszego sposobu na lepszą przekąskę w ciągu dnia lub przystawkę przed daniem głównym . Warto zapamiętać przepis na wegetariańskie roladki z tortilli, ponieważ świetnie sprawdzą się także jako przekąska sylwestrowa. Wystarczy, że zaopatrzysz się w tortille, a jako farsz może posłużyć wszystko. Jeśli nie ograniczasz w swojej codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego możesz postawić np. na grillowana lub panierowana pierś z kurczaka lub krewetki. Jeśli jesteś na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej postaw na dużą porcje świeżych warzywa tak jak ja w moim przepisie. W przypadku diety wegańskiej zadbaj aby tortille odpowiadały Twojemu modelowi żywienia. Tradycyjna wersje tortilli zawierają jaja. Przed włożeniem farszu warto posmarować placek humusem lub serkiem śmietankowym, możesz także przygotować dip domowej roboty, którym posmarujesz środek przekąski. Idealnie sprawdzi się także, twarożek w wersji wegańskiej z tofu, na który przepis znajdziesz w innych moich propozycjach. Przygotowane tortille z dowolnym farszem pokrój na 3-4 cm plastry. Podawaj jako przekąskę lub przystawkę przed daniem głównym, pokochają je nie tylko dorośli ale też dzieci. Przygotuj także swój domowy dip może to być guacamole z awokado, sokiem z cytryny i świeżo posiekaną kolendrą, domowy sos czosnkowy z jogurtu naturalnego lub greckiego lub ketchup z kabaczka, na który przepis znajdziesz także w innych moich propozycjach.

Dokładny opis jak zrobić wegetariańskie roladki z tortilli opisałam nieco niżej, przeczytaj i śmiało skorzystaj. Smacznego!

Wartości odżywcze roladek z tortilli wegetariańskich

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
90.87 kcal
81.78 kcal
Białko
2.26 g
2.04 g

Węglowodany w roladkach z tortilli wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
8.90 g
8.01 g
Węglowodany przyswajalne
5.30 g
4.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.60 g
3.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
5.91 g
5.32 g
Tłuszcze nasycone
2.04 g
1.84 g
Tłuszcze nienasycone
3.87 g
3.48 g
Tłuszcze jednonasycone
2.89 g
2.61 g
Tłuszcze wielonasycone
0.97 g
0.88 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: serek śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol
3.96 mg
3.56 mg

Witaminy w przepisie na roladki z tortilli wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
210.32 µg (mcg)
189.29 µg (mcg)
Witamina B6
0.23 mg
0.21 mg
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina C
60.66 mg
54.59 mg
Witamina D
0.02 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
0.86 mg
Retinol
13.19 µg (mcg)
11.87 µg (mcg)
Tiamina
0.09 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.10 mg
Niacyna
1.29 mg
1.16 mg
Foliany
55.54 µg (mcg)
49.98 µg (mcg)
Beta karoten
2013.65 µg (mcg)
1812.28 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na roladki z tortilli wegetariańskiej

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
80.11 mg
72.10 mg
Potas
305.09 mg
274.58 mg
Wapń
35.22 mg
31.70 mg
Fosfor
58.51 mg
52.65 mg
Magnez
23.45 mg
21.11 mg
Żelazo
0.75 mg
0.67 mg
Cynk
0.49 mg
0.44 mg
Miedź
0.10 mg
0.09 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z tortilli wegetariańskich 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z tortilli wegetariańskiej

Lista alergenów dla roladek z tortilli wegetariańskich przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • hummus
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • serek śmietankowy

Cena przygotowania roladek z tortilli wegetariańskich

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
40 g
2 sztuki
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 40 g
Hummus
40 g
4 łyżki
3.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 40 g
Serek śmietankowy
40 g
4 łyżki
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 1
0.71
Za 40 g
Papryka czerwona
400 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 400 g
Kolendra świeża
30 g
garść
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Awokado
200 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 200 g
Koszt składników
197.70
Jak oceniasz przepis na roladki z tortilli wegetariańskiej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób