Tortilla z jajkiem

Opublikowano: 19.10.2021 r., 11:14 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tortilla z jajkiem na białym talerzu w granatowe wzorki
Tortilla z jajkiem
Tortilla z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Z dodatkiem awokado i żółtego sera zapewni dużo energii na początek dnia.
Przygotowanie 7 min
Smażenie i Smażenie 13 min
505 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Tortilla pełnoziarnista 1 sztuka (62 g)
  • Jajko 2 sztuki (2 szt.)
  • Ser żółty 2 plastry (30 g)
  • Awokado 1/2 sztuki (70 g)
  • Sok z cytryny 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
patelnia mała, miseczka, pokrywka do patelni

Przepis na tortillę z jajkiem krok po kroku

Jajka wbija na patelnie i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.

Awokado umyj, przekrój i wyciągnij pestkę. Następnie miąższ wydrąż do miseczki.

Do awokado dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu i wszystko dokładnie rozgnieć.

Placek tortilli posmaruj pastą z awokado, wyłóż jajka sadzone, a na to połóż plasterki żółtego sera.

Wszystko zwiń w ciasną kopertę: równocześnie zawiń do środka górną i dolną część tortilli. Następnie załóż na to lewą i prawą część.

Gotowego wrapa przełóż na rozgrzaną patelnie i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony.

Podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na tortillę z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,9% osób

Więcej informacji na temat tortilli z jajkiem

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak.

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego to pyszna alternatywa pieczywa dla osób, które go nie lubią. Nasz przepis na tortillę z jajkiem sadzonym to świetny pomysł na śniadanie.

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Daje ono energię naszemu organizmowi na rozruch i trudy dnia codziennego. Ważne jest by śniadania dostarczały źródeł białka, tłuszczów i węglowodanów. Wynika to z tego, że w nocy nasz metabolizm zwalnia. Dlatego istotnym jest, by dać mu energię i składniki odżywcze, które go przyspieszą i odpowiednia odżywią. Liczne badania dowodzą, że spożywanie śniadań zwiększa koncentrację w ciągu dnia. Dodatkowo zwiększa zdolność uczenia się oraz wpływa pozytywnie na rozwój intelektualny. Spożywanie śniadań jest szczególnie istotne dla dzieci i młodzieży, gdyż ich organizm cały czas się rozwija i potrzebuje dużo energii w postaci pełnowartościowych posiłków. Statystycznie uczniowie niejedzący śniadań mają gorsze wyniki w nauce i są bardziej konfliktowi.

Tortilla z jajkiem to dobra odmiana tradycyjnych śniadań. Potrawy z jajek to bardzo dobre rozwiązanie na śniadanie. Jajka są nie tylko smaczne, ale również mają bardzo dużo wartości odżywczych. Na szczególną uwagę zasługuje tu cholina (witamina B4), żelazo, karotenoidy, witaminy A, D, E, B12 i B6. Składniki te odpowiadają m.in. za prawidłową pracę mózgu, wzroku, odporność czy czynność serca. Istotnym jest tylko sposób spożywania jaj. Niestety w towarzystwie tłustych kiełbas lub boczku skutek negatywny przewyższa ten pozytywny. Dietę można urozmaicać gotowanym jajkiem na twardo lub sadzonym na patelni beztłuszczowej. Dlatego przychodzimy ze świetnym pomysłem jak zrobić tortillę z jajkiem sadzonym, awokado i serem.

Alergeny w tortilli z jajkiem

Lista alergenów dla tortilli z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze tortilli z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Jajka są bardzo bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego będą świetnym pomysłem na śniadanie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
202.30
505.76
Białko (g)
10.20
25.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
12.97
32.42
Węglowodany przyswajalne (g)
9.14
22.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.83
9.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
12.43
31.07
Tłuszcze nasycone (g)
5.58
13.96
Tłuszcze nienasycone (g)
6.84
17.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.36
13.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
3.71
Cholesterol (mg)
157.23
393.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
81.70
204.26
Witamina B6 (mg)
0.21
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
1.28
Witamina C (mg)
3.85
9.64
Witamina D (µg (mcg))
0.83
2.08
Witamina E (mg)
0.44
1.09
Retinol (µg (mcg))
79.86
199.65
Tiamina (mg)
0.22
0.54
Ryboflawina (mg)
0.31
0.78
Niacyna (mg)
1.54
3.85
Foliany (µg (mcg))
71.72
179.31
Beta karoten (µg (mcg))
17.15
42.87

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
279.94
699.86
Potas (mg)
248.35
620.87
Wapń (mg)
153.15
382.87
Fosfor (mg)
224.58
561.45
Magnez (mg)
33.87
84.66
Żelazo (mg)
1.43
3.56
Cynk (mg)
1.50
3.75
Miedź (mg)
0.14
0.35
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli z jajkiem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli z jajkiem

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
62 g
1 sztuka
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 62 g
Jajko
2 szt.
2 sztuki
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser żółty
30 g
2 plastry
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 g
Awokado
70 g
1/2 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Koszt składników
22.00