Pasta z awokado i serka
- Awokado - 2 małe sztuki (300 g)
- Suszone pomidory (50 g)
- Serek śmietankowy (100 g)
Przepis na pastę z awokado i serka krok po kroku
Suszone pomidory pokrój w kostkę.
Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę.
Miąższ z awokado umieść w miseczce i rozgnieć go widelcem.
Rozgniecione awokado dopraw przyprawami według uznania.
Następnie do awokado dodaj suszone pomidory oraz serek kanapkowy.
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.
- Guacamole
- Pasta z awokado
- Pasta z awokado i jajkiem
- Pasta z awokado i jajek
- Pasta z awokado i jajka
- Pasta jajeczna z awokado
- Pasta z awokado z jajkiem
- Masło z awokado
- Pesto z awokado
- Pasta z awokado na kanapki
- Pasta z awokado z czosnkiem
- Krem czekoladowy z awokado
- Guacamole z awokado
- Farsz do naleśników na słodko
- Pasta z awokado i tuńczyka
- Majonez z awokado
- Krem z awokado
- Pasta z awokado i pomidorami
- Pasta z awokado
Więcej informacji na temat pasty z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonały pomysł na dodatek na kanapki śniadaniowe. Pastę możemy również wykorzystać jako przystawkę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Pyszna pasta z awokado świetnie zastąpi masło podczas przygotowywania kanapek. Przepis na pastę z awokado i serka jest bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Aby przygotować pastę z awokado do chleba potrzebujesz następujących produktów spożywczych: awokado, suszonych pomidorów, serka śmietankowego, soli, pieprzu oraz soku z cytryny.
Jak zrobić pastę z awokado i serka? Suszone pomidory pokrój w kostkę. Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Miąższ z awokado umieść w miseczce i rozgnieć go widelcem. Następnie do awokado dodaj suszone pomidory oraz serek kanapkowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę podawaj z dodatkiem pieczywa.
Awokado to egzotyczny owoc, który bogaty jest wiele substancji odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Awokado zawiera spore ilości tłuszczu, jednak większości są to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają dobroczynny wpływ dla naszego organizmu. Owoce awokado stanowi również doskonałe źródło kwasu foliowego, którego podasz w zwiększonej ilości, szczególnie ważna jest u kobiet w ciąży. Kwas foliowy zapobiega bowiem rozwojowi wad cewy nerwowej u płodu. Awokado zawiera sporej ilości witamin i składników mineralnych, do których możemy zaliczyć: magnez, cynk, miedź, mangan, potas, fosfor, wapń, witaminy A, C, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Awokado jest owocem kalorycznym, jednak jego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety, nawet w momencie odchudzania się.
Podsumowując dobra pasta z awokado jest szybka w przygotowaniu. Świetnie sprawdzi się podana na śniadanie lub na kolację. Pasta z awokado doskonale pasuje podana jako przystawka podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Smaczna pasta stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Alergeny w paście z awokado i serka
Lista alergenów dla pasty z awokado i serka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy
Wartości odżywcze pasty z awokado i serka
Pasta z awokado i serka to doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W paście tej znajdziemy również spore ilości witamin oraz składników mineralnych.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.