Przepis na sałatkę z tofu krok po kroku
- Mix sałat 200 g
- Tofu wzbogacane wapniem 180 g 1 szt
- Pomidory koktajlowe 100 g 1 garść
- Papryka zielona 115 g 1/2 szt
- Marchewka 90 g 2 szt
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
- Orzechy laskowe 60 g
- Sok z cytryny 7 ml
- Musztarda sarepska 50 g 2 łyżki
- Sos sojowy 15 ml 1 łyżka
- Awokado 100 g
W misce zmieszaj musztardę z sosem sojowym. Tofu pokój w kostkę i wrzuć do marynaty. Odstaw na 15 minut.
Sałatę opłucz i włóż do dużej miski.
Paprykę i obraną marchewkę, a także awokado pokrój w słupki, a pomidorki przekrój na pół. Wrzuć warzywa do sałaty.
Rozgrzej patelnię i smaż na niej orzechy przez 2 minuty, następnie orzechy przenieś do miski z sałatą, a na patelni podgrzej tofu przez 5 minut.
Gdy będzie gotowe lekko je ostudź i wrzuć do pozostałych składników.
W miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami.
Gotowym sosem polej sałatkę.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sałatka z tofu - cechy przepisu
Więcej o sałatce z tofu
Sałatka z tofu to świetna opcja na naprawdę pyszne danie, które nie tylko jest bardzo lekkie i zdrowe, ale również niezwykle sycące. Zrobienie jej zajmuje tylko kilka minut, a całość sprawdzi się zarówno w diecie tradycyjnej, jak i roślinnej. Jest niezwykle uniwersalna i można ją przyrządzić na dowolny posiłek w ciągu dnia.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z tofu, w sposób niezwykle prosty i szybki, to ta receptura przypadnie ci do gustu. Całość zabiera tylko kilka minut. Obróbka termiczna jest potrzebna tylko do przygotowania tofu. Dlatego będzie idealnym wyborem dla wszystkich zapracowanych osób, a także wszystkich tych, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. To danie proste, ale nie nudne. To ze względu na naprawdę ciekawe połączenie smakowe, a także mnogość barw warzyw.
Przepis na sałatkę z tofu jest nie tylko prosty, ale również pozwala przygotować naprawdę zdrową opcję na śniadanie, lunch czy kolację. Do jej przygotowania używa się naprawdę sporo warzyw, dzięki czemu dostarcza ona sporo błonnika i antyoksydantów - substancji, które chronią organizm przed nadmiernym wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Oczywiście głównym składnikiem jest tofu, to ono sprawia, że całość jest tak sycąca i dostarcza sporo białka. Warto wybrać to wzbogacane wapniem. Najlepiej zrobić ją z tofu naturalnym. Choć jest ono neutralne, to dzięki wspaniałej marynacie staje się naprawdę fantastyczne w smaku i aromatyczne. Osoby, które nie przepadają za zbyt ostrym smakiem, mogą zamienić musztardę sarepską na inną, na przykład miodową.
To niezwykle szybka potrawa, która jednak świetnie sprawdzi się na imprezę. Jest zdrowa, ale nie nudna. Łączą się w niej wszystkie smaki, dzięki czemu ciężko jest przejść obok niej obojętnie. Sprawdzi się również na kolację, gdyż jest niezwykle sycąca. Dostarcza sporo białka, choć nie ma w niej żadnego odzwierzęcego produktu. To idealny pomysł na smaczną potrawę, dla wszystkich, którzy kochają zbilansowane dania w ciekawej formie. Z tej receptury dowiesz się jak przygotować tofu do sałatki w kilka minut.
Wartości odżywcze sałatki z tofu
Energia i białka
(237g)
Węglowodany w sałatce z tofu
(237g)
Tłuszcze
(237g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z tofu
(237g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z tofu
(237g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z tofu
Lista alergenów dla sałatki z tofu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Tofu wzbogacane wapniem
- Sos sojowy
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy