Przepis na ajiaco krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, szafran
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łuski i posiekaj wraz z czosnkiem w drobną kostkę.

Podsmaż na oliwie z oliwek cebulę i czosnek.

Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę.

Umieść w garnku wlej mleko i 500 ml wody.

Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut.

Po tym czasie pierś wyjmij z zupy i porwij na kawałki.

Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj 10 minut.

Dopraw zupę solą, pieprzem i posiekaną papryczką chilli, dodaj szafran i kapary oraz kukurydzę i gotuj 3-4 minuty.

Na sam koniec dodaj awokado i śmietaną kwaśną.

Zblenduj zupę i nalej do misek lub głębokich talerzy.

Udekoruj kawałkami kurczaka i posiekaną natką pietruszki.

Ajiaco podane w ciemnej miseczce ustawionej na drewnianym blacie. W oddali leży kolba kukurydzy.
Ajiaco
Koszt przygotowania dania
205.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
597 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
53

Ajiaco - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o ajiaco

Ajiaco to pyszna zupa krem przygotowywana na bazie kukurydzy z puszki. Zupa jest tradycyjną potrawą kolumbijską. Przepis na zupę jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, kukurydza w puszcze, mleko, cebula, ziemniaki, czosnek, kapary, kolendra, papryczka chilli, awokado, kwaśna śmietana 18%, szafran, pieprz i sól oraz oliwa z oliwek.

Jak zrobić zupę ajiaco? Obierz cebulę z łuski i posiekaj wraz z czosnkiem w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie z oliwek. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę. Umieść w garnku wlej mleko i 500 ml wody. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Po tym czasie pierś wyjmij z zupy i porwij na kawałki. Dodaj do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj 10 minut. Dopraw zupę solą, pieprzem i posiekaną papryczką chilli, dodaj szafran i kapary oraz kukurydzę i gotuj 3-4 minuty. Na sam koniec dodaj awokado i śmietaną kwaśną. Zblenduj zupę i nalej do misek lub głębokich talerzy. Udekoruj kawałkami kurczaka i posiekaną natką pietruszki.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Produkuje się ją z pręcików kwiatków zwanych krokusami. Kwiaty te rosną tylko wiosną, dlatego cena przyprawy sięga wartości złota. Nadaje ona potrawom bardzo silnego aromatu i pięknego żółtego koloru.

Podsumowując pyszna zupa z kukurydzy i awokado jest doskonałym posiłkiem na obiad dla całej rodziny. Zupa jest syta i zawiera niezbędne składniki mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jeśli nie lubisz zup kremów możesz zostawić składniki w całości w zupie.

Wartości odżywcze ajiaco

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kalorie)
106.62 kcal
597.08 kcal
Białko
5.76 g
32.26 g

Węglowodany w ajiaco

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany
8.48 g
47.48 g
Węglowodany przyswajalne
7.07 g
39.58 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.41 g
7.90 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz
5.95 g
33.31 g
Tłuszcze nasycone
2.42 g
13.56 g
Tłuszcze nienasycone
3.53 g
19.75 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
16.51 g
Tłuszcze wielonasycone
0.58 g
3.25 g
Cholesterol
19.61 mg
109.82 mg

Witaminy w przepisie na ajiaco

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A
21.58 µg (mcg)
120.83 µg (mcg)
Witamina B6
0.24 mg
1.36 mg
Witamina B12
0.17 µg (mcg)
0.93 µg (mcg)
Witamina C
5.17 mg
28.96 mg
Witamina D
0.23 µg (mcg)
1.31 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
2.35 mg
Retinol
16.71 µg (mcg)
93.60 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.32 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.60 mg
Niacyna
2.23 mg
12.48 mg
Foliany
23.22 µg (mcg)
130.03 µg (mcg)
Beta karoten
53.34 µg (mcg)
298.70 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ajiaco

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód
108.12 mg
605.47 mg
Potas
238.86 mg
1337.63 mg
Wapń
41.22 mg
230.85 mg
Fosfor
86.80 mg
486.07 mg
Magnez
18.28 mg
102.36 mg
Żelazo
0.35 mg
1.96 mg
Cynk
0.46 mg
2.56 mg
Miedź
0.06 mg
0.32 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny ajiaco 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ajiaco

Lista alergenów dla ajiaco przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania ajiaco

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kukurydza konserwowa
500 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 2
5.15
Za 500 g
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Mleko 3,2%
600 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 600 ml
Kapary
50 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 50 g
Ziemniaki późne
300 g
3 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Awokado
300 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 300 g
Śmietana 18%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Kolendra świeża
30 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 30
165.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek stołowych
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
234.20
Jak oceniasz przepis na ajiaco
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób