Przepis na tortilla z łososiem i serkiem krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 300 g
- Serek topiony śmietankowy 200 g
- Serek śmietankowy 200 g
- Ogórek 300 g 2 średnie sztuki
- Łosoś wędzony 400 g
- Awokado 200 g 1 średnia sztuka
- Szczypiorek 50 g
Tortille posmaruj serkiem topionym i serkiem śmietanowym.
Ogórka pokrój obieraczką w plastry.
Na serku ułóż plastry ogórka, na nich plasterki łososia, dopraw solą.
Awokado obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Ułóż plastry awokado na łososiu, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw pieprzem.
Zwiń tortillę w rulon i pokrój pod skosem na pół.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Tortilla z łososiem i serkiem - cechy przepisu
Więcej o tortilli z łososiem i serkiem
Tortilla z łososiem i serkiem to doskonała propozycja na pyszną przekąskę podczas spotkań ze znajomymi i rodzina. Wrapy z tortilli są szybkie i łatwe do przygotowania, możesz je zrobić w trakcie trwania przyjęcia lub bezpośrednio przed nim. Przepis na tortillę z łososiem i serkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby ją zrobić. Do przygotowania tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortille pełnoziarniste, łosoś wędzony, serek topiony, serek śmietankowy, szczypior, awokado, ogórek zielony.
Jak zrobić tortillę z łososiem i serkiem? Tortille posmaruj serkiem topionym i serkiem śmietanowym. Ogórka pokrój obieraczką w plastry. Na serku ułóż plastry ogórka, na nich plasterki łososia, dopraw solą. Awokado obierz ze skórki i pokrój w plastry. Ułóż plastry awokado na łososiu, posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw pieprzem. Zwiń tortillę w rulon i pokrój pod skosem na pół.
Tortille pełnoziarniste są zdecydowanie zdrowszym wyborem niż te z białej mąki. Mąka pełnoziarnista zawiera więcej błonnika oraz składników mineralnych, które zawarte są w otrębach zbożowych usuwanych podczas oczyszczania nasion. Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Ogórek zielony jest nisko kalorycznym warzywem, zawiera bardzo dużo wody. Jest dobrym źródłem mikroelementów oraz chlorofilu, który ma właściwości detoksykujące. Łosoś wędzony jest dobrym źródłem białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych.
Podsumowując przekąski z tortilli są świetne na imprezę lub na sylwestra. Pyszne tortille z łososiem są dobrą alternatywą dla rolady szpinakowej. Roladki są wyraziste w smaku i są bardzo zdrowe. Wrapy możesz przygotować także do pracy lub szkoły i zjeść jako lunch.
Wartości odżywcze tortilli z łososiem i serkiem
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w tortilli z łososiem i serkiem
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na tortilla z łososiem i serkiem
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na tortilla z łososiem i serkiem
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli z łososiem i serkiem
Lista alergenów dla tortilli z łososiem i serkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek topiony śmietankowy
- serek śmietankowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony