Przepis na tortilla z awokado krok po kroku
- Tortilla pełnoziarnista 400 g
- Łosoś wędzony 400 g
- Pomidor 300 g
- Awokado 200 g
- Cebula czerwona 70 g
- Serek śmietankowy 150 g
- Limonka 30 g
Przekrój awokado na pół, przekręć i otwórz, w pestkę wbij nóż i usuń ją.
Miąższ awokado natnij delikatnie nożem i wydrąż łyżką.
Umieść awokado w misce i dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, rozciśnij widelcem na gładką masę.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado.
Pomidora pokrój w kostkę.
Podgrzej na patelni placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietankowym, na wierzch dodaj awokado, na nie kawałki łososia i pokrojone pomidory.
Brzegi placka zawiń do środka i zroluj.
Tortille z awokado pokrój na mniejsze kawałki i podawaj jako przystawkę.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
Tortilla z awokado - cechy przepisu
Więcej o tortilli z awokado
Tortilla z awokado to pyszna przystawka podczas spotkania z rodziną i znajomymi. Tortilla jest smaczna i zdrowa, zawiera białko zwierzęce oraz zdrowe tłuszcze. Przepis na tortillę z awokado jest bardzo łatwy, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je przygotować. Do zrobienia tortilli potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: tortille pełnoziarniste, awokado, pomidor, cebula, łosoś wędzony, serek śmietankowy, limonka, sól, pieprz.
Jak zrobić tortillę z awokado? Przekrój awokado na pół, przekręć i otwórz, w pestkę wbij nóż i usuń ją. Miąższ awokado natnij delikatnie nożem i wydrąż łyżką. Umieść go w misce i dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij go widelcem na gładką masę, cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado. Pomidora pokrój w kostkę. Podgrzej na patelni placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietankowym, na wierzch dodaj awokado, na nie kawałki łososia i pokrojone pomidory, brzegi zawiń do środka i zroluj.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi.
Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy i zawierają kwasy omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo-naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy, podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL). Łosoś jest rybą tłustą i zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg składników mineralnych takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk. Pamiętajmy jednak, aby przy zakupie ryby zwracać uwagę na miejsce jej pochodzenia.
Podsumowując przystawka z tortilli jest zdrowa i smaczna. Prosty przepis możesz przygotować rano i wziąć do pracy jako lunch. Smaczna tortilla z wędzonym łososiem jest dobrym źródłem kwasów omega-3.
Wartości odżywcze tortilli z awokado
Energia i białka
(155g)
Węglowodany w tortilli z awokado
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy w przepisie na tortilla z awokado
(155g)
Składniki mineralne w przepisie na tortilla z awokado
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli z awokado
Lista alergenów dla tortilli z awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla pełnoziarnista
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek śmietankowy